Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ζημίες 400 εκατ. θα καταγράψει το 2015 η Τράπεζα Κύπρου

Οι προβλέψεις για απομείωση δανείων αναμένονται σε €0,6 δισ. για το τέταρτο τρίμηνο 2015 και σε €1 δισ. για το έτος 2015, με αποτέλεσμα οι ζημίες μετά τη φορολογία για το έτος 2015 να αναμένεται να διαμορφωθούν σε €0,4 δισ.

Ζημίες 400 εκατ. θα καταγράψει το 2015 η Τράπεζα Κύπρου
Προειδοποίηση ότι θα καταγράψει ζημίες ύψους €400 εκατ. το 2015 εξέδωσε σήμερα η Τράπεζα Κύπρου, λόγω πρόσθετων προβλέψεων €600 εκατ. που αναγκάστηκε να κάνει από την ΕΚΤ, σύμφωνα με το Stockwatch.

Παρά τις πρόσθετες προβλέψεις, που ανεβάζουν το σύνολο των προβλέψεων για το 2015 στο €1 δισ., η τράπεζα ανακοίνωσε ότι δεν θα χρειαστεί κεφάλαια καθώς ο βασικός δείκτης κεφαλαίων παραμένει πάνω από το εποπτικό όριο του 11,75%.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της τράπεζας, η οποία κοινοποιήθηκε και στο χρηματιστήριο, οι προβλέψεις για απομείωση δανείων αναμένονται σε €0,6 δισ. για το τέταρτο τρίμηνο 2015 και σε €1 δισ. για το έτος 2015, με αποτέλεσμα οι ζημίες μετά τη φορολογία για το έτος 2015 να αναμένεται να διαμορφωθούν σε €0,4 δισ.

Ο δείκτης Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών Κατηγορίας 1 αναμένεται να παραμείνει ισχυρός στο 14%, αναφέρει η τράπεζα, συμπληρώνοντας ότι αυτό περιλαμβάνει τις μεταβατικές διατάξεις υπολογισμού του δείκτη. Η τράπεζα δεν θα χρειαστεί να προβεί σε έκδοση κεφαλαίου.

Όπως προστίθεται, «λαμβάνοντας υπόψη τον συνεχή εποπτικό διάλογο με την ΕΚΤ, η Τράπεζα προχώρησε σε αλλαγές στις παραδοχές αναφορικά με τις προβλέψεις, ενισχύοντας τον δείκτη κάλυψης δανείων σε καθυστέρηση με προβλέψεις».

Τα δάνεια σε καθυστέρηση πέρα των 90 ημερών μειώθηκαν κατά €0,7 δισ. (μείωση 6%) το τέταρτο τρίμηνο 2015.

O δείκτης κάλυψης των δανείων σε καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών με προβλέψεις θα βελτιωθεί περίπου στο 50%.

Η τράπεζα τονίζει τη βελτίωση που επήλθε σε βασικούς δείκτες ρευστότητας. Οι καταθέσεις πελατών αυξήθηκαν κατά €0,6 δισ. (αύξηση 4%) το τέταρτο τρίμηνο του 2015.

Μετά τις 30 Σεπτεμβρίου 2015, η τράπεζα αποπλήρωσε χρηματοδότηση από τον ELA ύψους €1,4 δισ., μειώνοντάς την στο σημερινό επίπεδο των €3,5 δισ.

Η ανακοίνωση της Τρ. Κύπρου

Στο πλαίσιο της ανακοίνωσής της (ημερομηνίας 23 Νοεμβρίου 2015), για τα οικονομικά αποτελέσματα για το εννιάμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου 2015, η Τράπεζα Κύπρου Δημόσια Εταιρία Λτδ («Τράπεζα» ή «Συγκρότημα») ανακοίνωσε ότι, σε σχέση με τον συνεχή εποπτικό διάλογο με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) σχετικά με τη Διαδικασία Εποπτικής Εξέτασης και Αξιολόγησης (ΔΕΕΑ), θα παρακολουθεί και θα επανεκτιμά τις παραδοχές, τις εκτιμήσεις και τη μεθοδολογία της αναφορικά με τις προβλέψεις στο πλαίσιο και τις οδηγίες που παρέχονται από τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς (ΔΠΧΑ), για να καθορίσει εάν υπήρχαν οποιεσδήποτε αλλαγές που θα μπορούσε και θα έπρεπε να κάνει, λαμβάνοντας υπόψη τις προσδοκίες της ΕΚΤ στο πλαίσιο της προληπτικής εποπτείας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας, εξετάζοντας τα πιο πάνω, αποφάσισε, στο πλαίσιο των παραμέτρων των υφιστάμενων μεθοδολογιών σύμφωνα με τα ΔΠΧΑ και λαμβάνοντας υπόψη τον εποπτικό διάλογο με την ΕΚΤ, να γίνουν συγκεκριμένες τροποποιήσεις στις παραδοχές της Τράπεζας αναφορικά με τις προβλέψεις. Οι αλλαγές αυτές σχετίζονται με την επέκταση της περιόδου ανάκτησης σε συγκεκριμένες κατηγορίες δανείων και την εφαρμογή επιπρόσθετων εκπτώσεων στη ρευστοποιήσιμη αξία των εξασφαλίσεων συγκεκριμένων χαρτοφυλακίων προβληματικών δανείων. Οι προβλέψεις αποτελούν ένα πολύ υποκειμενικό θέμα σύμφωνα με τα ΔΠΧΑ. Τροποποιώντας τις παραδοχές της για τις προβλέψεις, η Τράπεζα έλαβε υπόψη τη στρατηγική της για τη διαχείριση των προβληματικών δανείων, καθώς και άλλα διαθέσιμα στοιχεία, αντικατοπτρίζοντας ένα αυξημένο επίπεδο συντηρητισμού εντός ενός αποδεκτού εύρους. Συνεπώς, η Τράπεζα αναμένει να αυξήσει τις προβλέψεις κατά €0,6 δισ., με τις προβλέψεις για το έτος 2015 να ανέρχονται περίπου στο €1 δισ., με αποτέλεσμα οι ζημίες μετά τη φορολογία για το έτος 2015 να αναμένεται να διαμορφωθούν σε €0,4 δισ.

Οι αλλαγές αυτές θα γεφυρώσουν σημαντικά τον εποπτικό διάλογο με την ΕΚΤ και θα ενισχύσουν το επίπεδο προβλέψεων της Τράπεζας. Ως αποτέλεσμα, ο δείκτης κάλυψης των δανείων σε καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών με προβλέψεις θα βελτιωθεί και θα πλησιάζει περίπου το 50% και ο δείκτης Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών Κατηγορίας 1 (με μεταβατικές διατάξεις) θα συνεχίσει να είναι ισχυρός περίπου στο 14,0%. Ο δείκτης Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών Κατηγορίας 1 θα παραμείνει υψηλότερος από τον ελάχιστο απαιτούμενο δείκτη CET1 ύψους 11,75% με βάση τις συμπληρωματικές πρόνοιες του Πυλώνα II (Pillar II), επιβεβαιώνοντας ότι το Συγκρότημα δεν θα χρειαστεί να προβεί σε έκδοση κεφαλαίου.

Εάν η Τράπεζα δεν προχωρούσε σε οποιεσδήποτε αλλαγές στις παραδοχές για την εκτίμηση των προβλέψεων, τα κέρδη μετά τη φορολογία για το έτος 2015 θα ανέρχονταν περίπου στα €100 εκατ. Ο δείκτης Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών Κατηγορίας 1 (με μεταβατικές διατάξεις) (CET1) της Τράπεζας, κάτω από αυτές τις συνθήκες θα υπερέβαινε το 16%.

Η Τράπεζα συνεχίζει να σημειώνει περαιτέρω πρόοδο στην επίτευξη των στρατηγικών της στόχων. Κατά τη διάρκεια του τέταρτου τριμήνου 2015, καθώς και τον Ιανουάριο 2016, η Τράπεζα ολοκλήρωσε την αναδιάρθρωση ενός σημαντικού αριθμού μεγάλων δανειοδοτήσεων. Αυτό αναμένεται να έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των δανείων σε καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών κατά €0,7 δισ. (μείωση 6%) το τέταρτο τρίμηνο 2015 και την περαιτέρω μείωσή τους στα πρώτα τρίμηνα του 2016 λόγω των συνεχιζόμενων προσπαθειών για αναδιαρθρώσεις δανείων. Η ρευστότητα της Τράπεζας συνεχίζει να βελτιώνεται, επωφελούμενη από συνεχιζόμενες εισροές καταθέσεων, με τις καταθέσεις πελατών να αυξάνονται κατά περίπου €0,7 δισ. (αύξηση 4%) το τέταρτο τρίμηνο 2015. Μετά τις 30 Σεπτεμβρίου 2015, η Τράπεζα αποπλήρωσε χρηματοδότηση από τον Μηχανισμό Παροχής Έκτακτης Ρευστότητας (ELA) ύψους €1,4 δισ., μειώνοντάς την στο σημερινό επίπεδο των €3,5 δισ.

Ημερομηνία Ανακοίνωσης

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας θα συνεδριάσει την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016, για να εξετάσει τα προκαταρκτικά οικονομικά αποτελέσματα του Συγκροτήματος, για το έτος που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2015. Τα οικονομικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν την ίδια μέρα, μετά το τέλος της χρηματιστηριακής συνάντησης στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου και το Χρηματιστήριο Αθηνών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v