ΕΒΖ: Η καυτή μηνυτήρια αναφορά και τα μέτωπα με Κομισιόν-Τρ. Πειραιώς

Σε ποιους επιρρίπτει ευθύνες η νυν διοίκηση της εταιρείας για «παλιές αμαρτίες». Τα ανοικτά μέτωπα με την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης και η ανάγκη να καταρτιστεί άμεσα το business plan ώστε να εξασφαλίσει χρηματοδότηση.

ΕΒΖ: Η καυτή μηνυτήρια αναφορά και τα μέτωπα με Κομισιόν-Τρ. Πειραιώς

Όταν πριν από τρία χρόνια η πολωνική Polski είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εξαγορά πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, είχε βάλει, όπως είχε γίνει τότε γνωστό, έναν όρο για την απόκτηση της ελληνικής βιομηχανίας.

Ο όρος ήταν η ΕΒΖ να εισπράξει όλα όσα της χρωστούσαν οι εταιρείες ΓΑΙΑ και ΒΕΛΠΑΖ, που υπολογίζονταν στα 50 εκατ. ευρώ. Ανεξόφλητα υπόλοιπα τα οποία είχαν επισημάνει και οι εργαζόμενοι της επιχείρησης ήδη από την άνοιξη του 2012, ενώ μηνυτήρια αναφορά για την ίδια υπόθεση είχε καταθέσει το 2014 ο ανεξάρτητος Βουλευτής Βασίλης Καπερνάρος και λίγο αργότερα ακολούθησαν με καταγγελίες τους οι τότε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κ.κ. Αμανατίδου, Χαραλαμπίδου και Στρατούλης.

Τελικά χρειάστηκαν τέσσερα χρόνια για να «ανοίξει» ο φάκελος με την κατάθεση πριν από λίγες ώρες από την EBZ ενώπιον της αρμόδιας Εισαγγελίας μηνυτήριας αναφοράς κατά παντός υπευθύνου. Να σημειωθεί ότι η κίνηση αυτή δεν συνοδεύεται, όπως θα περίμεναν αρκετοί στην αγορά, με την κατάθεση αγωγών και μηνύσεων. Σε κάθε περίπτωση, στηρίζεται στην έκθεση της ανεξάρτητης εταιρείας MAZARS, τα ευρήματα της οποίας ωστόσο ήταν γνωστά από τον περασμένο Νοέμβριο.

Στη μηνυτήρια αναφορά -η οποία έρχεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη για το μέλλον της επιχείρησης περίοδο τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδος- αναφέρεται πως η εταιρεία επιφυλάσσεται για την άσκηση όλων των νόμιμων δικαιωμάτων της κατά έξι στελεχών της και κατά τεσσάρων εκπροσώπων των εν λόγω εταιρειών και κατά όλων όσων η ανάκριση διαπιστώσει ότι έχουν τελέσει παράνομες πράξεις ή παραλείψεις σε βάρος των συμφερόντων της ΕΒΖ.

Το business plan και η απειλή από την ΕΕ

Στο εσωτερικό μέτωπο πρέπει το business plan που θα καταθέσει η εταιρεία στην Τράπεζα Πειραιώς -σ.σ. αυτό αναμένεται να γίνει μέσα στις επόμενες ημέρες- να εγγυάται τη βιωσιμότητα της βιομηχανίας ώστε να αναδιαρθρώσει τα δάνειά της και να λάβει και κεφάλαια κίνησης προκειμένου μεταξύ των άλλων να πληρώσει και τους τευτλοπαραγωγούς, για να μη χαθεί η καλλιεργητική περίοδος.

Εκτός από τα «εσωτερικά» προβλήματα, το «καμπανάκι» που έχει κτυπήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού σχετικά με τα 30 εκατ. ευρώ που χορηγήθηκαν πέρυσι στην εταιρεία για τη στήριξή της δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα στην εταιρεία.

Τι λέει η μηνυτήρια αναφορά

Για ισχυρές αποδείξεις τέλεσης του αδικήματος της απιστίας στην κακουργηματική της μορφή και μάλιστα με την επιβαρυντική περίπτωση των καταχραστών δημοσίου, κάνει λόγο στη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε πριν από λίγες ώρες ενώπιον της αρμόδιας Εισαγγελίας η διοίκηση της EΒΖ.

Στη 17σέλιδη μηνυτήρια αναφορά, που έχει στα χέρια του το Euro2day.gr, αναφέρεται πως μετά την ανάληψη της διοίκησης της εταιρείας από το διοικητικό συμβούλιο που ορίσθηκε τον Μάρτιο του 2015 διαπιστώθηκε η ύπαρξη μεγάλων ανείσπρακτων υπολοίπων από συγκεκριμένους πελάτες, η οποία είχε προκαλέσει ζημία εκατομμυρίων ευρώ στην εταιρεία. Στο πλαίσιο αυτό το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας ανέθεσε στην ανεξάρτητη εταιρεία MAZARS AE τη διενέργεια στοχευμένου ελέγχου μεταξύ άλλων για τις συναλλαγές της εταιρείας με τις εταιρείες ΓΑΙΑ ΑΕΒΕ, ΒΕΛΠΑΖ ΑΕ και SUGARILLOS OE.

Τι αναφέρεται για τις συναλλαγές με τη ΓΑΙΑ

Σύμφωνα με την έκθεση της εταιρείας MAZARS (Νοέμβριος 2015), οι απαιτήσεις της ΕΒΖ από τη ΓΑΙΑ ανέρχεται σε 38.025.808,98 ευρώ, εκ των οποίων σε 34.025.808,98 ευρώ ανέρχονται οι ανείσπρακτες απαιτήσεις από πωλήσεις και ποσό 4 εκατ. ευρώ είναι η ποινική ρήτρα της σύμβασης. Οι εγγυήσεις τις οποίες έχει στα χέρια της η EΒΖ αντιστοιχούν σε 3,29 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 200.000 ευρώ είναι Ε/Ε καλής εκτέλεσης και 3,090 εκατ. ευρώ είναι προσημειώσεις υποθήκης επί ακινήτων, χωρίς όμως να σημαίνει ότι τα ακίνητα εάν εκποιηθούν θα έχουν κάποια αξία.

Συνεπώς, η ζημία της ΕΒΖ από τη συνεργασία με τη ΓΑΙΑ ανέρχεται κατ’ ελάχιστον σε 34.735.808,98 ευρώ, έχει δε οριστικοποιηθεί στις εγκεκριμένες από τη γενική συνέλευση ετήσιες οικονομικές καταστάσεις της.

Οι συναλλαγές με τη ΒΕΛΠΑΖ

Σύμφωνα με την έκθεση της MAZARS (Νοέμβριος 2015), οι απαιτήσεις της EΒΖ από τη ΒΕΛΠΑΖ ΑΕ ανέρχονται σε 15.852.669,85 ευρώ εκ των οποίων 12.852.669,85 ευρώ είναι οι ανείσπρακτες απαιτήσεις από πωλήσεις και ποσό 3 εκατ. ευρώ είναι η ποινική ρήτρα της σύμβασης. Οι εγγυήσεις τις οποίες έχει στα χέρια της η EΒΖ ανέρχονται σε 593.470 ευρώ, το οποίο είναι το ύψος των προσημειώσεων υποθήκης επί ακινήτων, χωρίς όμως να σημαίνει ότι τα ακίνητα εάν εκποιηθούν θα έχουν κάποια αξία.

Συνεπώς η ζημία της ΕΒΖ από τη συνεργασία ανέρχεται κατ’ ελάχιστον σε 15.259.199,85 ευρώ, έχει δε οριστικοποιηθεί στις εγκεκριμένες από τη γενική συνέλευση ετήσιες οικονομικές καταστάσεις της.

... και δωρεάν ζάχαρη

Εκτός από αυτά τα ανοίγματα η EΒΖ έδωσε στις συγκεκριμένες εταιρείες δωρεάν ζάχαρη γιατί διαμαρτυρήθηκαν ότι παρέλαβαν ποσότητες ζάχαρης σερβικής προέλευσης. Παρά τη σχετική διαμαρτυρία, οι δύο εταιρείες δεν επέστρεψαν τις συγκεκριμένες ποσότητες ώστε να πιστοποιηθεί η ακαταλληλότητά της. Αντιθέτως η EΒΖ κάλυψε τη ζημία με δωρεάν παροχή ποσότητας ζάχαρης 227 τόνων στη ΓΑΙΑ και 246 τόνων στη ΒΕΛΠΑΖ. Αποτέλεσμα, η ζημία της EΒΖ να ανέλθει στο ποσό των 332.394 ευρώ, γιατί χρεώθηκε με ισόποσα ποσά από τα ανωτέρω παραστατικά των εταιρειών ΓΑΙΑ και ΒΕΛΠΑΖ.

Κατονομάζονται έξι στελέχη της ΕΒΖ

Όπως καταγράφεται στη μηνυτήρια αναφορά, έξι στελέχη της εταιρείας τέλεσαν κατά συναυτουργία το αδίκημα της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος της, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα τη ζημία της.

Με βάση τη μηνυτήρια αναφορά, τα συγκεκριμένα άτομα είχαν από τον νόμο και το καταστατικό της επιχείρησης τη διαχείριση των εταιρικών υποθέσεων, με δυνατότητα πρωτοβουλίας και λήψης αποφάσεων και τη νομική υποχρέωση να αποτρέψουν τη ζημία.

Επιπλέον ως ηθικοί αυτουργοί κατονομάζονται και τέσσερα στελέχη των εταιρειών ΓΑΙΑ και ΒΕΛΠΑΖ. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v