Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

e-travel.gr: «Κλικ» αξίας 380 εκατομμυρίων ευρώ

Δυναμική ανάπτυξη στη διεθνή αγορά των online κρατήσεων αεροπορικών εισιτηρίων για την ελληνική εταιρία, που διαθέτει παρουσία σε... 60 χώρες. Με +15% τρέχουν οι πωλήσεις στο πρώτο δίμηνο του τρέχοντος έτους.

e-travel.gr: «Κλικ» αξίας 380 εκατομμυρίων ευρώ

Η πρώτη on line συναλλαγή που εξυπηρέτησε ο κ.Νίκος Γουλής έγινε από το δωμάτιο του σπιτιού του πίσω το μακρινό και ελπιδοφόρο 2004. Δώδεκα χρόνια μετά η εταιρία που δημιούργησε και εδράζεται στην Αθήνα, απασχολεί 180 άτομα και εξυπηρετεί 1,5 εκατομμύριο καταναλωτές ετησίως.

Η e-travel.gr έχει καθιερωθεί ως μια υπολογίσιμη εταιρία διεθνώς στον τομέα των online αγορών αεροπορικών εισιτηρίων και ταξιδιωτικών υπηρεσιών, ενώ ο ιδρυτής της προσφάτως βραβεύθηκε από τον σχετικό θεσμό της Ernst&Young ως ο «αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας της χρονιάς».

Η εταιρία έγινε γνωστή στην ελληνική αγορά με το εμπορικό σήμα pamediakopes.gr καταλαμβάνοντας σημαντικό μερίδιο στις online αεροπορικές κρατήσεις, έναν τομέα που γνώρισε γρήγορη άνθηση και ωρίμασε επίσης γρήγορα.

Ωστόσο, το μέγεθος της χώρας- όσο κι αν αυτή αποτελεί μια σημαντική σε μέγεθος αγορά για τις αεροπορικές εταιρίες- δεν επαρκούσε ώστε να συντηρήσει μια εταιρία ηλεκτρονικού εμπορίου, που έχει εξ ορισμού ανάγκη από υψηλούς τζίρους για να αναπτυχθεί και ως εκ τούτου η στρατηγική ανάπτυξης στράφηκε στο εξωτερικό. Σήμερα, η εταιρία διαχειρίζεται 11 domains,- διεθνώς το πιο γνωστό brand της είναι το mytrip.com- διαθέτει παρουσία σε 60 χώρες, υποστηρίζει 42 γλώσσες και 40 διαφορετικά νομίσματα.

Οι διεθνείς πωλήσεις της αντιπροσωπεύουν πάνω από το 94% του συνολικού τζίρου, όλη όμως η εξυπηρέτηση γίνεται από στην Αθήνα.

Ο κύριος όγκος των αγορών της εταιρίας είναι η Ανατολική Ευρώπη αλλά και η Ασία, που με βάση τις αναλύσεις των στοιχείων της εμφανίζει και τις μεγαλύτερες προοπτικές ανάπτυξης. Οι ώριμες αγορές αποτελούν επίσης στόχο για τον όμιλο, όσο μεγαλώνει ο όγκος συναλλαγών και διεκδικεί καλύτερες κεντρικές συμφωνίες. Σήμερα η e-travel είναι η 7η εταιρεία στην Ευρώπη και η 11η παγκοσμίως σε πωλήσεις online αεροπορικών εισιτηρίων, πραγματοποιώντας συναλλαγές που αντιστοιχούν στο 1,5% των αεροπορικών εισιτηρίων που αγοράζονται online.

Το 2015 ο όμιλος e-travel τερμάτισε με πωλήσεις της τάξης των 380 εκατ.ευρώ έναντι 290 εκατ.ευρώ το 2014, επίδοση που προήλθε κυρίως από το εξωτερικό. Ωστόσο, οι οικονομικές συνθήκες στη χώρα, όπου η εταιρία συνεχίζει να διατηρεί εταιρική έδρα και ανθρώπινο δυναμικό, επηρεάζουν σαφώς την ανταγωνιστικότητα της. «Δεν μπορείς να μην σκεφτείς ότι ο διεθνής ανταγωνισμός σου φορολογείται με 1% ενώ εσύ με 29%» αναφέρει ο κ.Γουλής περιγράφοντας έτσι και το πλαίσιο του διεθνούς επιχειρηματικού ανταγωνισμού.

Όσον αφορά την επίπτωση από την επιβολή capital controls, αναφέρει πως δεν υπήρξε, καθώς η εταιρία είχε προετοιμαστεί καταλλήλως ώστε να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε πιθανή κρίση ήδη από το 2012. «Λειτουργήσαμε κανονικά καθώς είχαμε ήδη από τότε δημιουργήσει άμυνες. Έχουμε πιστοποίηση από την ΙΑΤΑ και σε άλλες χώρες, αλλά και τραπεζικές συνεργασίες, που μας επέτρεψαν να συνεχίσουμε απρόσκοπτα τη δουλειά, τη Δευτέρα μετά τα capital controls», αναφέρει.

Τέλος σε ότι αφορά την εξέλιξη των πωλήσεων για το 2016, η πρόβλεψη θεωρείται πρόωρη, ωστόσο οι ενδείξεις του πρώτου διμήνου του έτους καταδεικνύουν αύξηση της τάξης του 15%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v