Γιατί ανεστάλη η διαπραγμάτευση της ΕΒΖ

Ο ορκωτός ελεγκτής δήλωσε στις εξαμηνιαίες ότι δεν κατέστη εφικτό να αποκτήσει επαρκή και κατάλληλα ελεγκτικά τεκμήρια για τη θεμελίωση έκφρασης συμπεράσματος και κατά συνέπεια διατύπωσε αδυναμία έκφρασης συμπεράσματος επί των οικονομικών καταστάσεων της εταιρίας.

Γιατί ανεστάλη η διαπραγμάτευση της ΕΒΖ

Από 01/03/2016, το Χρηματιστήριο Αθηνών, κατόπιν σημερινής απόφασης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, έθεσε σε αναστολή διαπραγμάτευσης τις μετοχές της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επισημαίνει σε ανακοίνωσή της ότι έκρινε πως δεν διασφαλίζεται η πλήρης και ορθή πληροφόρηση που απαιτείται για την ενημέρωση των επενδυτών και συνακόλουθα δε διασφαλίζεται η ομαλή λειτουργία της αγοράς των μετοχών της εταιρίας και αποφάσισε να ζητήσει από το Χρηματιστήριο Αθηνών όπως προβεί σε αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της εταιρίας κατ' εφαρμογή της παραγράφου 1 του άρθρου 17 του ν.3371/2005, καθώς ο αρμόδιος για την επισκόπηση των συνοπτικών οικονομικών καταστάσεων της περιόδου από 1.7.2015 έως 31.12.2015 και για τη διατύπωση σχετικής γνώμης ορκωτός ελεγκτής λογιστής δηλώνει ότι δεν κατέστη εφικτό να αποκτήσει επαρκή και κατάλληλα ελεγκτικά τεκμήρια για τη θεμελίωση έκφρασης συμπεράσματος και κατά συνέπεια διατύπωσε αδυναμία έκφρασης συμπεράσματος επί των οικονομικών καταστάσεων της εταιρίας.

Η αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της εταιρίας θα διαρκέσει έως ότου ο ορκωτός ελεγκτής λογιστής διατυπώσει μη διαφοροποιημένη γνώμη επί των οικονομικών καταστάσεων της εταιρίας και άρα διασφαλιστεί η πλήρης και ορθή πληροφόρηση του επενδυτικού κοινού.

ΕΒΖ: Στα 14,9 εκατ. περιορίστηκαν οι ζημίες το 2015

Περιορισμό ζημιών μετά από φόρους στα 14,9 εκατ. ευρώ, παρά τη μείωση του κύκλου εργασιών κατά 13,68%, εμφάνισε στο α΄ εξάμηνο της χρήσης 2015-2016 ο όμιλος της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα εγκριθέντα οικονομικά στοιχεία για την περίοδο 01/07/2015 έως 31/12/2015, ο κύκλος εργασιών της ΕΒΖ παρουσίασε αύξηση κατά 9,70% έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου και ανήλθε σε 44.508,74 χιλ. ευρώ.

Το ίδιο διάστημα, ο κύκλος εργασιών του ομίλου (συμπεριλαμβανομένων των θυγατρικών εταιριών της Σερβίας) ανήλθε σε 78.227,19 χιλ. ευρώ, μειωμένος κατά 13,68% έναντι της περσινής περιόδου. Η μείωση αυτή οφείλεται στην χαμηλή παραγωγή ζάχαρης που πραγματοποιήθηκε στη Σερβία σε εθνικό επίπεδο.

Βελτίωση παρουσίασε και το μικτό περιθώριο κέρδους της ΕΒΖ, το οποίο ανήλθε σε -9,48% έναντι -38,98% της περσινής περιόδου, ενώ το αντίστοιχο μέγεθος για τον όμιλο ανήλθε σε -1,65% έναντι -21,95% της περσινής περιόδου.

Τα αποτελέσματα προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και συνολικών αποσβέσεων της ΕΒΖ ανήλθαν σε ζημίες 8.027,58 χιλ. ευρώ έναντι ζημιών 19.492,75 χιλ. της αντίστοιχης περσινής περιόδου. Τα EBITDA του ομίλου ανήλθαν σε ζημίες 6.927,52 χιλ. έναντι ζημιών 25.521,14 χιλ. ευρώ της αντίστοιχης περιόδου της προηγούμενης χρήσης.

Σε ότι αφορά τα αποτελέσματα προ φόρων της μητρικής διαμορφώθηκαν σε ζημίες 13.556,10 χιλ. ευρώ έναντι ζημιών 28.619,87 χιλ. της αντίστοιχης περσινής περιόδου. Για τον όμιλο το αντίστοιχο μέγεθος ανήλθε σε ζημίες 14.468,17 χιλ. ευρώ έναντι ζημιών 36.555,24 χιλ. ευρώ στο εξάμηνο του προηγούμενου έτους.

Τέλος, τα καθαρά αποτελέσματα της εταιρίας μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε ζημίες 13.659,00 χιλ. ευρώ έναντι ζημιών 31.653,92 χιλ. ευρώ της αντίστοιχης περσινής περιόδου. Τα καθαρά αποτελέσματα του ομίλου μετά από φόρους παρουσίασαν ζημίες 14.937,92 χιλ. ευρώ έναντι ζημιών 39.759,60 χιλ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα της προηγούμενης χρήσης.

Όπως σημειώνει η εταιρία, έχει υποβάλει στην πιστώτρια τράπεζα επιχειρηματικό σχέδιο με βασικούς άξονες την προσθήκη νέων δραστηριοτήτων με υψηλό δείκτη κερδοφορίας και σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης, καθώς και βελτίωση των υφιστάμενων οικονομικών μεγεθών (π.χ. κόστος παραγωγής), έχοντας ως στόχο την επίτευξη συμφωνίας αφενός για την αναδιάρθρωση των δανείων και αφετέρου την εν γένει βιώσιμη λειτουργία της.

Σημειώνεται ότι η εταιρία βρίσκεται σε συνεχείς επαφές και συζητήσεις με την τράπεζα τόσο για την αξιολόγηση του Επιχειρηματικού Σχεδίου όσο και για τη θετική κατάληξη της αναδιάρθρωσης των δανειακών της υποχρεώσεων προς αυτή.

Η επίτευξη των στόχων και ωφελειών του σχεδίου αναδιάρθρωσης, σε συνδυασμό με την ανάκαμψη και τη σταθεροποίηση των τιμών της ζάχαρης που βρισκόταν στα ιστορικά χαμηλότερα σημεία της αγοράς την προηγούμενη περίοδο, σε συνδυασμό με την αναγκαία αναδιάρθρωση του υφιστάμενου δανείου της, εκτιμάται ότι θα οδηγήσει στην επιστροφή της εταιρίας στην κερδοφορία, στην εξυπηρέτηση σε βάθος χρόνου του αναδιαρθρωμένου χρέους της και στη διατηρησιμότητά της.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v