Viohalco: Χρονιά ανάκαμψης το 2015

Ο συνδυασμός του διεθνοποιημένου προσανατολισμού με τα ανεκτέλεστα συμβόλαια έργων και την ευνοϊκή συναλλαγματική ισοτιμία ευρώ-δολαρίου δημιουργούν στον όμιλο κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας και για τη φετινή οικονομική χρήση.

Viohalco: Χρονιά ανάκαμψης το 2015

Μετά από ένα ιδιαίτερα βελτιωμένο 2015, συγκρατημένα αισιόδοξος εμφανίζεται ο όμιλος Viohalco και για τη φετινή οικονομική του πορεία (τουλάχιστον με βάση τις εκτιμήσεις όσων εταιρειών του ομίλου έχουν εκδώσει μέχρι σήμερα τις ετήσιες λογιστικές τους καταστάσεις), κόντρα στην αβεβαιότητα που χαρακτηρίζει την ελληνική οικονομία.

Το γεγονός ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των πωλήσεων της Viohalco κατευθύνεται στο εξωτερικό, η ευνοϊκή συναλλαγματική ισοτιμία ευρώ-δολαρίου, αλλά και τα σημαντικά ανεκτέλεστα υπόλοιπα έργων που διαθέτουν ορισμένες θυγατρικές του, δημιουργούν ένα μάλλον θετικό κλίμα και για την τρέχουσα οικονομική χρήση.

Με βάση τα μέχρι τώρα δημοσιευθέντα αποτελέσματα για το 2015, η ΧΑΛΚΟΡ (δραστηριότητα χαλκού) ανέβασε τις πωλήσεις της από τα 1.079 στα 1.230 εκατ. ευρώ, τα λειτουργικά της κέρδη (EBITDA) από τα 18,2 στα 51,6 εκατ., ενώ βελτίωσε το καθαρό της αποτέλεσμα από τα -51,2 στα -32,5 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, η θυγατρική της ΧΑΛΚΟΡ, Ελληνικά Καλώδια, αύξησε τον κύκλο εργασιών της από τα 359 στα 480 εκατ. ευρώ, πολλαπλασίασε το EBITDA στα 37 εκατ. ευρώ και συρρίκνωσε τις ζημίες της από τα 30,3 στο 1,8 εκατ. ευρώ.

Με πολύ μεγαλύτερα κέρδη εκτιμάται ότι έκλεισε το 2015 ο κλάδος του αλουμινίου (πρώην ΕΛΒΑΛ, ενδεικτική η εικόνα των λογιστικών καταστάσεων του εννεαμήνου), ενώ σαφή βελτίωση αναμένουν οι αναλυτές και στη ζημιογόνο κατά τα τελευταία χρόνια επίδοση της δραστηριότητας του χάλυβα (ΣΙΔΕΝΟΡ), με τη θυγατρική της μάλιστα Σωληνουργεία Κορίνθου να ανεβάζει τις πωλήσεις της από τα 188 στα 296 εκατ. ευρώ και το καθαρό της αποτέλεσμα από τα -5,5 στα +7,7 εκατ. ευρώ.

Η φετινή χρονιά βέβαια δεν στερείται προκλήσεων για τον όμιλο Viohalco, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται η στασιμότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας, οι γεωπολιτικές αβεβαιότητες, η πολύ χαμηλή τρέχουσα τιμή του πετρελαίου και φυσικά η κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα.

Παρ' όλα αυτά, ο εξωγενής χαρακτήρας του ομίλου και τα σημαντικής αξίας συμβόλαια που έχει κλείσει δημιουργούν ένα κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας.

Στη δραστηριότητα των ακινήτων για παράδειγμα, η τόνωση του ενδιαφέροντος για την τουριστική αγορά της Αττικής ευνοεί την αναζήτηση διαχειριστή στο ξενοδοχείο Athens Imperial που διαθέτει ο όμιλος στην πλατεία Καραϊσκάκη.

Σε ό,τι αφορά στη δραστηριότητα της ΧΑΛΚΟΡ, η διοίκησής της, αναφερόμενη στις φετινές της προοπτικές, σημειώνει μεταξύ άλλων: «Η διστακτική ισχυροποίηση της παγκόσμιας οικονομίας κατά την αρχή του έτους δικαιολογεί συγκρατημένη αισιοδοξία για το 2016. Όσον αφορά στις ΗΠΑ, η ζήτηση αναμένεται να παραμείνει σε ανοδική πορεία, με το ισχυρό δολάριο να βοηθάει σημαντικά την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών προϊόντων αλλά και του Ομίλου. Θετική επίδραση στις δαπάνες θα έχει και περαιτέρω μείωση του κόστους ενέργειας που διαφαίνεται για το 2016, λόγω της σημαντικής πτώσης των τιμών των καυσίμων που ξεκίνησε από το τέλος του 2014.

Γενικότερα για το 2016, δεδομένων των δύσκολων συνθηκών που εξακολουθούν να επικρατούν στο εσωτερικό και τη διαφαινόμενη σταθεροποίηση των οικονομιών των περισσότερων χωρών της Ευρωζώνης, ο Όμιλος θα συνεχίσει να έχει ως κύριο στρατηγικό του στόχο την αύξηση των μεριδίων αγοράς σε βιομηχανικά προϊόντα και την ενίσχυση της δραστηριότητάς του σε νέες αγορές, οι οποίες δεν έχουν επηρεαστεί από την οικονομική ύφεση».

Ελληνικά Καλώδια

Ειδικότερα, η θυγατρική της ΧΑΛΚΟΡ, Ελληνικά Καλώδια, αναφέρει για τις φετινές της προοπτικές: «Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα δύο τρίτα των πωλήσεων του ομίλου προορίζονται για αγορές εκτός Ελλάδας, οι πωλήσεις στην εγχώρια αγορά αφορούν εκτέλεση ήδη υπογεγραμμένων συμβάσεων για έργα με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, καθώς και ότι ο όμιλος έχει πρόσβαση σε πηγές χρηματοδότησης εκτός Ελλάδος, εκτιμάται ότι τυχόν αρνητικές εξελίξεις στην ελληνική οικονοµία δεν αναµένεται να επηρεάσουν σηµαντικά την οµαλή λειτουργία τους.

Όσον αφορά στην παγκόσμια οικονομία, με βάση τα υφιστάμενα δεδομένα, η ζήτηση έχει ανεβεί σε βασικές ευρωπαϊκές αγορές, ωθούμενη από την αυξανόμενη ζήτηση των ευρωπαϊκών υπηρεσιών κοινής ωφελείας. Επιπλέον, υπάρχουν σημάδια ανάκαμψης και σε άλλους τομείς, καθώς η ρευστότητα στην αγορά φαίνεται να βελτιώνεται (σημαντικά έργα λαμβάνουν σταδιακά χρηματοδότηση), ενώ η υποτίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου ΗΠΑ φαίνεται να δημιουργεί θετικές προοπτικές για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας εκτός της Ευρωζώνης.

Η Ελληνικά Καλώδια παραμένει αισιόδοξη για το 2016 παρά το ασταθές επιχειρηματικό περιβάλλον και η διοίκηση εκτιµά διαρκώς την κατάσταση προκειμένου να διασφαλίσει ότι λαµβάνονται έγκαιρα όλα τα αναγκαία και δυνατά µέτρα και ενέργειες για την ελαχιστοποίηση τυχόν επιπτώσεων στις δραστηριότητες του Ομίλου και της Εταιρείας.

Ο όμιλος έχει αναλάβει σημαντικά έργα υποβρύχιων καλωδίων υψηλής τάσης, έχει πιστοποιηθεί από διεθνείς διαχειριστές δικτύων ενεργείας και συμμετέχει επιτυχώς σε σημαντικούς διαγωνισμούς για υπόγεια και υποβρύχια καλώδια. Οι πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει τα τελευταία χρόνια έχουν επικεντρωθεί τόσο στην ανάπτυξη ανταγωνιστικού δικτύου πωλήσεων όσο και στην αύξηση της παραγωγικότητας και στη μείωση του κόστους παραγωγής. Συνεπώς ο Όμιλος βρίσκεται σε θέση να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται διεθνώς και να ανταγωνιστεί επάξια τις κορυφαίες εταιρίες του κλάδου».

Σωληνουργεία Κορίνθου

Στο σημαντικό ανεκτέλεστο υπόλοιπο συμβάσεων που έχει ήδη για τη διετία 2016-2017 αναφέρεται η διοίκηση του εισηγμένου ομίλου, σημειώνοντας: «Το διεθνές οικονοµικό περιβάλλον παραµένει ιδιαίτερα ευµετάβλητο. Οι τιµές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου διατηρούνται σε εξαιρετικά χαµηλά επίπεδα, επηρεάζοντας αρνητικά τη ζήτηση για προϊόντα του ενεργειακού τοµέα.

Από την άλλη µεριά, το υψηλό ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών της εταιρίας, µετά και την ανάθεση προµήθειας 270.000 τόνων χαλυβδοσωλήνων για το έργο του TAP το οποίο θα παραδοθεί τα έτη 2016 και 2017, η διατήρηση της συναλλαγµατικής ισοτιµίας του ευρώ µε το δολάριο σε επίπεδα που καθιστούν τα προϊόντα της πιο ανταγωνιστικά, καθώς και η χαµηλή τιµή των πρώτων υλών είναι παράγοντες που αναµένεται να επηρεάσουν θετικά την πορεία της Σωληνουργεία Κορίνθου.

∆ιαθέτοντας συσσωρευµένη εµπειρία, η Σωληνουργεία Κορίνθου είναι πλέον σε θέση να συνδυάζει το πλεονέκτηµα της µεγάλης παραγωγικής δυναµικότητας µε την ευρεία γκάµα προϊόντων της, κατατάσσοντας την στις κορυφαίες εταιρίες του κλάδου παγκοσµίως».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v