Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Frigoglass: Ζημίες 62 εκατ. ευρώ το 2015

Οι ενοποιημένες πωλήσεις στο σύνολο του έτους υποχώρησαν κατά 6,8% στα 453,88 εκατ., ενώ τα καθαρά αποτελέσματα διαμορφώθηκαν σε ζημίες 62,08 εκατ. ευρώ. Στο δ' τρίμηνο, οι πωλήσεις σημείωσαν πτώση 29,5%, ενώ οι ζημίες ανήλθαν στα 41,5 εκατ. ευρώ.

Frigoglass: Ζημίες 62 εκατ. ευρώ το 2015
Μείωση κύκλου εργασιών και διεύρυνση ζημιών εμφάνισε ο όμιλος της Frigoglass τόσο στο σύνολο του 2015 όσο και στο δ' τρίμηνο της προηγούμενης χρήσης.

Ειδικότερα, οι ενοποιημένες πωλήσεις στο σύνολο του έτους υποχώρησαν κατά 6,8% στα 453,88 εκατ. ευρώ από 487,05 εκατ. ευρώ το 2014. Τα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) του ομίλου διαμορφώθηκαν στα 52,8 εκατ. ευρώ από 62,9 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας πτώση 16,1%, ενώ τα λειτουργικά κέρδη (EBIT) κατέγραψαν πτώση 35,3% στα 19,14 εκατ. ευρώ από 29,6 εκατ. ευρώ το 2014.

Τα καθαρά αποτελέσματα του ομίλου στο σύνολο του 2015 διαμορφώθηκαν σε ζημίες ύψους 62,08 εκατ. ευρώ από ζημίες 56,5 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά στο δ' τρίμηνο του έτους, οι ενοποιημένες πωλήσεις σημείωσαν πτώση κατά 29,5% ανερχόμενες σε 89,9 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της αναμενόμενης σημαντικής μείωσης των επενδύσεων των πελατών σε επαγγελματικά ψυγεία στη Ρωσία. Οι ασθενείς μακροοικονομικές συνθήκες στη Ρωσία επηρέασαν αρνητικά τον Κλάδο Επαγγελματικής Ψύξης στην Ανατολική Ευρώπη, με τις πωλήσεις να μειώνονται με διψήφιο ποσοστό.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με την εταιρία, οι πωλήσεις του τριμήνου επηρεάστηκαν από τη μεταβολή της εποχικότητας των πωλήσεων του Κλάδου Επαγγελματικής Ψύξης στη Νιγηρία μεταξύ τρίτου και τετάρτου τριμήνου, σε σχέση με πέρσι. Στον Κλάδο Υαλουργίας, οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 10%, λόγω της μειωμένης ζήτησης από πελάτες ζυθοποιίας στη Νιγηρία.

Το μικτό κέρδος (προ αποσβέσεων) μειώθηκε σε 19,6 εκατ., με το αντίστοιχο περιθώριο κέρδους να μειώνεται κατά 170 μονάδες βάσης στο 21,8%. Η πτώση αυτή αντικατοπτρίζει τη μείωση του όγκου στον Κλάδο Επαγγελματικής Ψύξης, συντελώντας σε χαμηλότερη απορρόφηση των παγίων εξόδων, καθώς επίσης και το λιγότερο ευνοϊκό γεωγραφικό μείγμα πωλήσεων. Σύμφωνα με τον όμιλο, οι δυσμενείς αυτοί παράγοντες υπεραντιστάθμισαν τα οφέλη που προήλθαν από τις χαμηλότερες τιμές πρώτων υλών και τη βελτίωση της παραγωγικότητας του Κλάδου Επαγγελματικής Ψύξης, καθώς επίσης και την υψηλότερη συνεισφορά του Κλάδου Υαλουργίας στο μείγμα πωλήσεων. Τα λειτουργικά έξοδα (προ αποσβέσεων) μειώθηκαν κατά 4,2% σε €13,5 εκατ., αντικατοπτρίζοντας κυρίως δράσεις μείωσης του λειτουργικού κόστους.

Τα Κέρδη προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA) κατέγραψαν πτώση της τάξης του 38,4% στο τρίμηνο και διαμορφώθηκαν σε 12,6 εκατ. ευρώ, με το αντίστοιχο περιθώριο κέρδους να μειώνεται κατά 210 μονάδες βάσης σε 14%. Εξαιρουμένης της εφάπαξ αποζημίωσης ύψους 3,1 εκατ. ευρώ πέρσι, το περιθώριο κέρδους θα ήταν οριακά βελτιωμένο σε σχέση με το προηγούμενο έτος, καθώς τα οφέλη από τη μείωση του ενεργειακού κόστους στον Κλάδο Υαλουργίας αντισταθμίζουν την αρνητική επίδραση των χαμηλότερων όγκων στον Κλάδο Επαγγελματικής Ψύξης.

Οι αποσβέσεις αυξήθηκαν κατά 5,5% ανερχόμενες σε 9,1 εκατ. ευρώ, επηρεασμένες αρνητικά από τις υψηλότερες επενδύσεις στον Κλάδο Υαλουργίας. Χαμηλότερα Κέρδη προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA), συνεπικουρούμενα από αυξημένες δαπάνες απόσβεσης, διαμόρφωσαν τα Λειτουργικά Κέρδη (EBIT) σε 3,5 εκατ. ευρώ, σε σχέση με 11,9 εκατ. ευρώ πέρσι. Οι καθαρές χρηματοοικονομικές δαπάνες ανήλθαν σε 13,4 εκατ., έναντι 10,1 εκατ. πέρσι, καθώς επηρεάστηκαν από την αύξηση του ύψους του δανεισμού και συναλλαγματικές ζημίες.

Η Frigoglass κατέγραψε καθαρές ζημίες 41,5 εκατ. ευρώ στο τρίμηνο, επιβαρημένες από προβλέψεις ύψους 14,1 εκατ. για απομείωση αποθεμάτων λόγω της προώθησης ενεργειακά αποδοτικών επαγγελματικών ψυγείων τα τελευταία χρόνια, αμοιβές τρίτων σχετικά με τη διαδικασία πώλησης του Κλάδου Υαλουργίας και υψηλότερους φόρους, κυρίως λόγω διαγραφής αναβαλλόμενης φορολογίας ενεργητικού. Εξαιρουμένων των μη επαναλαμβανόμενων εξόδων, η Frigoglass κατέγραψε καθαρές ζημίες 15,9 εκατ. ευρώ, σε σχέση με ζημία ύψους 6,2 εκατ. το τέταρτο τρίμηνο του 2014.

Ο καθαρός δανεισμός ανήλθε σε 304,5 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με 234,3 πέρσι. Η αύξηση οφείλεται κυρίως στο υψηλότερο επίπεδο καθαρού κεφαλαίου κίνησης, λόγω της συσσώρευσης αποθεμάτων (προ απομειώσεων) για την κάλυψη της αυξημένης ζήτησης του πρώτο εξάμηνο του 2016, σε υψηλές κεφαλαιακές δαπάνες από την ανακατασκευή ενός κλιβάνου στη Νιγηρία, στην εξαγορά του εναπομείναντος 20% της Frigoglass Jebel Ali και δυσμενείς συναλλαγματικές διαφορές.

Ο κ. Νίκος Μαμουλής, Διευθύνων Σύμβουλος της Frigoglass, σχολίασε: «Πρόσφατα ανακοινώσαμε τη λύση της συμφωνίας πώλησης του Κλάδου Υαλουργίας, καθώς ο αγοραστής δεν εκπλήρωσε τις προϋποθέσεις για την εξασφάλιση επαρκούς χρηματοδότησης. Οι εναλλακτικές προσφορές που υπεβλήθησαν δεν αντικατόπτριζαν την αξία του Κλάδου και ως εκ τούτου δεν κρίθηκαν συμφέρουσες. Η οικονομική στήριξη του μεγαλύτερου μετόχου μας και των συνεργαζόμενων τραπεζικών ιδρυμάτων θα μας επιτρέψει την ολοκλήρωση μίας ενδελεχούς επανεξέτασης του Ομίλου, με στόχο την επίτευξη της βέλτιστης κεφαλαιακής δομής. Η εμπιστοσύνη που επέδειξαν όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη (stakeholders) στη διοίκηση και στις επιχειρηματικές μας προοπτικές, θέτοντας ισχυρά θεμέλια μελλοντικής ανάπτυξης, μας δεσμεύουν στο να εκπληρώσουμε τα επιχειρηματικά μας πλάνα. Όπως ήταν αναμενόμενο, τα αποτελέσματα του τετάρτου τριμήνου επηρεάστηκαν από τη σημαντική πτώση των πωλήσεων κυρίως εξαιτίας του ασθενούς οικονομικού περιβάλλοντος στη Ρωσία. Επιβαρύνθηκαν επίσης με προβλέψεις για απομειώση αποθεμάτων λόγω της σταδιακής απόσυρσης παλιάς τεχνολογίας προϊόντων και της προώθησης της νέας γενιάς ενεργειακά αποδοτικών επαγγελματικών ψυγείων ICOOL και μη επαναλαμβανόμενα έξοδα σχετιζόμενα με τη διαδικασία πώλησης του Κλάδου Υαλουργίας. Η αβεβαιότητα των οικονομικών συνθηκών σε Ρωσία και Νιγηρία θα συνεχίσει να επηρεάζει τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου. Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι θα επιτύχουμε αύξηση πωλήσεων και διεύρυνση των περιθωρίων κερδοφορίας για το έτος, δίνοντας έμφαση στη βελτίωση της αποδοτικότητας και στη μείωση του κόστους».

*Δείτε αναλυτικά τα οικονομικά αποτελέσματα της Frigoglass στη δεξιά στήλη «Συνοδευτικό υλικό».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v