Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Forthnet: Κλείνει η συμφωνία για αναχρηματοδότηση δανεισμού και ομολογιακό

Επιβεβαιώνει η εταιρεία το δημοσίευμα του Euro2day.gr ότι βρίσκεται κοντά στη συμφωνία για την αναχρηματοδότηση δανεισμού και την έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου 100 εκατ. ευρώ.

Forthnet: Κλείνει η συμφωνία για αναχρηματοδότηση δανεισμού και ομολογιακό

Επειτα από αρκετούς μήνες χειμερίας νάρκης, η ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών εισέρχεται σε περίοδο αλλαγών καθώς η διοίκηση της Forthnet βρίσκεται κοντά στο να έρθει σε συμφωνία με τις τράπεζες για την αναχρηματοδότηση του δανεισμού με παράλληλη έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου περί τα 100 εκατ. ευρώ.

Η διοίκηση της εταιρείας τηλεπικοινωνιών επιβεβαιώσε τις σχετικές πληροφορίες του Euro2day.gr και στην ανακοίνωση για τα οικονομικά αποτελέσματα του 2015 αναφέρει πως "στο πλαίσιο των προχωρημένων συζητήσεων με τις δανείστριες τράπεζες έλαβε πρόταση ενδεικτικών, μη δεσμευτικών συνοπτικών όρων, οι οποίοι τελούν υπό την έγκριση των αρμοδίων εγκριτικών οργάνων των τραπεζών, για την αναχρηματοδότηση των δανειακών της υποχρεώσεων. Η εταιρία έκανε καταρχάς αποδεκτή την ανωτέρω πρόταση".

H ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τις τράπεζες και η επικείμενη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της Forthnet για έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου θέτει προ δύσκολων αποφάσεων τόσο τη Vodafone (η οποία ελέγχει το 6,51% και εδώ δύο χρόνια δηλώνει πως ενδιαφέρεται για τη Forthnet, χωρίς ποτέ να καταθέσει δεσμευτική προσφορά ή να ασκήσει το δικαίωμα προαίρεσης για αγορά επιπλέον ποσοστού 13,25% από τη Wind Ελλάς), όσο και τους δύο μεγαλύτερους μετόχους, την Wind που κατέχει το 32,36% και τους Αραβες της Emirates International Telecommunications που κατέχουν το 44,022%

Σύμφωνα με πληροφορίες από τραπεζικές πηγές οι πολύμηνες διαπραγματεύσεις της διοίκησης της Forthnet με τους πιστωτές (Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς και Alpha Bank) βρίσκονται σε πολύ προχωρημένο στάδιο. Η συμφωνία θα προβλέπει την αναχρηματοδότηση των δανείων (οι συνολικές δανειακές υποχρεώσεις της εταιρείας ανέρχονται σε περίπου 325 εκατ. ευρώ), με παράλληλη έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου ύψους περί τα 100 εκατ. ευρώ.

Από τις οικονομικές καταστάσεις που δημοσιεύει η εταιρεία είναι εμφανές ότι οι διαπραγματεύσεις, με βάση την πρόταση που είχε υποβάλλει η διοίκηση της Forthnet, κράτησαν πάνω από  δύο χρόνια. Μεγάλη ευθύνη για την καθυστέρηση φέρουν και οι τράπεζες, οι οποίες είχαν δικά τους εσωτερικά θέματα να λύσουν (ανακεφαλαιοποιήσεις, αλλαγές στις διοικήσεις, κτλ). Επιπρόσθετα, την κατάσταση επιδείνωσαν τα «προβλήματα» της ελληνικής οικονομίας και οι απανωτές εξελίξεις (εκλογές, δημοψήφισμα, capital controls, ξανά εκλογές), ενώ δεν πρέπει να παραβλέπουμε το γεγονός ότι το «φημολογούμενο» ενδιαφέρον της Vodafone, καθυστέρησε και αυτό τις όποιες αποφάσεις από την πλευρά των τραπεζών, καθώς ήταν πολύ πρόσφατο το παράδειγμα της εξαγοράς της HOL από την Vodafone. Φαίνεται πως τώρα πια, είναι ξεκάθαρο ακόμα και στις τράπεζες ότι το όποιο ενδιαφέρον ήταν μάλλον επικοινωνιακό και όχι ουσιαστικό.

Η διοίκηση της Forthnet είχε ανακοινώσει στις οικονομικές της καταστάσεις από τα τέλη του 2014 πως "ξεκίνησε προπαρασκευαστικές ενέργειες για την άντληση κεφαλαίων μέσω της έκδοσης μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου, σύμφωνα με σχετική εξουσιοδότηση που έχει ήδη παρασχεθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο". Τότε υποστήριζε πως "το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας αναμένεται να λάβει την οριστική του απόφαση επί αυτού του θέματος μέχρι το τέλος του έτους, ανάλογα με την έκβαση των δυο μη-δεσμευτικών προτάσεων που έχει ανακοινώσει και άλλους παράγοντες που δύνανται να επηρεάσουν την λήψη μιας τέτοιας απόφασης".

Εκείνη την περίοδο εκκρεμούσε τόσο η κοινή προσφορά από Vodafone - Wind για την Forthnet, όσο και η προσφορά του ΟΤΕ για την εξαγορά της συνδρομητικής πλατφόρμα Nova. Τελικά καμία από τις δύο προσφορές δεν έλαβε δεσμευτικό χαρακτήρα, αλλά η υπόθεση ήταν αρκετή για να καθυστερήσει περαιτέρω τις συζητήσεις με τις τράπεζες.

Σύντομα, όμως, οι μέτοχοι της εταιρείας θα κληθούν να λάβουν δύσκολες αποφάσεις: Θα συμμετάσχουν στο μετατρέψιμο ομολογιακό ώστε να διατηρήσουν ή να αυξήσουν τη συμμετοχή τους ή θα περιοριστούν σε δεύτερο ρόλο; Το ερώτημα δεν αφορά μόνο τους Αραβες της Emirates International Telecommunications, αλλά και την Wind και την Vodafone, ειδικά την τελευταία που φέρονταν μέχρι εξαιρετικά πρόσφατα ως ενδιαφερόμενος για την εξαγορά της Forthnet.

Η στάση της Vodafone

Οι τράπεζες φαίνεται πως χρειάστηκαν μήνες προκειμένου να κατανοήσουν την ακριβή στάση της Vodafone, η απερχόμενη διοίκηση της οποίας δήλωνε μέχρι πρόσφατα πως ενδιαφέρεται για την Forthnet. Ομως τελικά εμφανίζονται να εκτιμούν πως ο ισχυρός όμιλος "έπαιζε καθυστερήσεις".

Στην αγορά αναρωτιούνται γιατί η Vodafone, όντας ήδη μέτοχος, τον Ιούλιο του 2014 δεν προχώρησε σε μια δημόσια πρόταση εξαγοράς όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία και αντ’ αυτού κατέθεσε μη δεσμευτική πρόταση προς το Δ.Σ. της Forthnet. Αυτή η διαδικασία παρεκκλίνει από τα προβλεπόμενα και δεν ακολουθείται από κάποιον που πραγματικά ενδιαφέρεται να εξαγοράσει πλήρως μια εταιρεία. Ειδικά όταν ο ίδιος υποψήφιος, λίγους μήνες νωρίτερα συμμετείχε στην αύξηση κεφαλαίου αποκτώντας το 6,5%, βασιζόμενος στο Ενημερωτικό Δελτίο της αύξησης της εταιρείας (που ελέγχτηκε και εγκρίθηκε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς).

Ποια θα είναι η συνέχεια

Η Forthnet, σύμφωνα με τα όσα είναι μέχρι τώρα γνωστά από τις οικονομικές της καταστάσεις, προτίθεται να προχωρήσει στην έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου, ύψους 100εκ ευρώ, από το οποίο το μεγαλύτερο μέρος θα πάει στις τράπεζες για την εξυπηρέτηση μέρους των δανειακών της υποχρεώσεων, ενώ για το υπόλοιπο του δανεισμού θα υπάρχει διακανονισμός. Η εταιρεία υποστηρίζει ότι έχει ήδη καταθέσει στις τράπεζες συγκεκριμένο business plan, βάσει του οποίου θα επέλθει η παραπάνω συμφωνία. Άλλωστε, η Forthnet έχει δείξει ιδιαίτερα μεγάλη ανθεκτικότητα όλο αυτό το διάστημα, παρά το μακροοικονομικό περιβάλλον και τις πιέσεις από τον ανταγωνισμό, διατηρώντας τη συνδρομητική της βάση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v