Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Chipita: Νέα εργοστάσια σε Ευρώπη και Μαλαισία

H Chipita πουλά τα προϊόντα της στους καταναλωτές 66 χωρών είτε απευθείας, είτε μέσω στρατηγικών συνεργασιών. Παράγονται σε 19 εργοστάσια 11 διαφορετικών χωρών. Η νέα συνεργασία στη Μαλαισία.

Chipita: Νέα εργοστάσια σε Ευρώπη και Μαλαισία
Παραγωγική επέκταση σε δύο νέες αγορές περιλαμβάνει το φετινό επενδυτικό "μενού" της Chipita, που δεν έχει απεμπολήσει το ενδιαφέρον της να εισαχθεί στο ΧΑ, αν και αυτό, λόγω της επιβολής των capital controls, είναι από δύσκολο έως αδύνατο τη δεδομένη στιγμή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία παραγωγής κρουασάν και όχι μόνο, υπέγραψε την περασμένη εβδομάδα συμφωνία με την εταιρεία Munchy's για την από κοινού δημιουργία εργοστασίου στη Μαλαισία.

Η συγκεκριμένη επένδυση υπολογίζεται στα 10 εκατ. ευρώ ενώ το εργοστάσιο κρουασάν εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει μέχρι το τέλος του έτους. Στη συγκεκριμένη επένδυση η Chipita θα έχει το 40% και η μαλαισιανή εταιρεία το 60%.

Εκτός από την αγορά της ΝΑ Ασίας, η Chipita ετοιμάζεται για τη δημιουργία ενός ακόμη εργοστασίου στην Ευρώπη. Η συγκεκριμένη επένδυση, η οποία υπολογίζεται να «κλειδώσει» το αμέσως προσεχές διάστημα, εκτιμάται να διαμορφωθεί στα επίπεδα των 17-20 εκατ. ευρώ.

Εν τω μεταξύ θετικά είναι τα μηνύματα από την αγορά της Τουρκίας -σ.σ. η εταιρεία διαθέτει εργοστάσιο το οποίο λειτούργησε πριν από δύο χρόνια- ενώ η αγορά της Γερμανίας αποτελεί μία ταχέως αναπτυσσόμενη για την εταιρεία αγορά, την οποία καλύπτει μέσω εξαγωγών από ευρωπαϊκό της εργοστάσιο.

Σημειώνεται πως η Chipita πουλά τα προϊόντα της στους καταναλωτές 66 χωρών είτε απευθείας είτε μέσω στρατηγικών συνεργασιών, τα οποία παράγονται σε 19 εργοστάσια 11 διαφορετικών χωρών.

Συγκεκριμένα διαθέτει 11 δικά της εργοστάσια σε Βουλγαρία, Ελλάδα, Ινδία, Πολωνία, Ρουμανία, Ρωσία και Τουρκία, λειτουργώντας 37 γραμμές παραγωγής. Επίσης, με 8 εργοστάσια και 31 γραμμές παραγωγής σε Αίγυπτο, Μεξικό, Γκάνα και Σαουδική Αραβία, όπου δραστηριοποιείται μέσω στρατηγικών συνεργασιών. Αποτέλεσμα μόλις το 15-16% του τζίρου της να προέρχεται από την ελληνική αγορά ενώ το υπόλοιπο ποσοστό από τις διεθνείς αγορές.

Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, και ειδικότερα την Π.Γ. Νίκας για την οποία υπάρχει πρόταση που έχει κατατεθεί από κοινού με την Impala, πληροφορίες αναφέρουν πως αναμένονται οι τελικές εγκρίσεις από τις τράπεζες.

Σχετικά με τη Wonderplant (παραγωγή ντομάτας με το μοντέλο της υδροπονίας), στην οποία συμμετέχει ως φυσικό πρόσωπο ο ισχυρός άνδρας της Chipita κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος, αλλά και άλλοι γνωστοί επιχειρηματίες, η συγκεκριμένη εταιρεία έχει στο συρτάρι της σχέδιο για επενδύσεις άνω των 200 εκατ. ευρώ.

Στη συγκεκριμένη μονάδα πριν από λίγα χρόνια υλοποιήθηκε επένδυση 8,965 εκατ. ευρώ για την εγκατάσταση Μονάδας Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (Σ.Η.Θ.Υ.Α.), ισχύος 8 MW.

Ωστόσο η «κλειδωμένη» τιμή που πουλά το ρεύμα που παράγει είναι χαμηλή στα 120 ευρώ ανά μεγαβατώρα, όταν παλαιότερες αντίστοιχες επενδύσεις το πωλούν προς 160 ευρώ, και όταν υπάρχουν άλλες τεχνολογίες ΑΠΕ που αμείβονται με εγγυημένες τιμές έως και 250 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v