Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σωληνουργεία Κορίνθου: Ο αγωγός TAP «σώζει την παρτίδα»

Η εισηγμένη έχει εξασφαλίσει σημαντικό ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων για την προσεχή διετία, όταν άλλες εταιρείες του κλάδου πλήττονται από την κατακόρυφη πτώση τιμών σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Πώς βλέπει τα πράγματα η εταιρεία.

Σωληνουργεία Κορίνθου: Ο αγωγός TAP «σώζει την παρτίδα»

Η ανάληψη του έργου στον αγωγό TAP (το project υλοποιείται κανονικά και η χρηματοδότησή του είναι εξασφαλισμένη από ισχυρότατους ιδιωτικούς φορείς) που θα υλοποιηθεί κατά 50% φέτος και κατά 50% μέσα στο 2017 είναι σε θέση να στηρίξει και να ενισχύσει τα Σωληνουργεία Κορίνθου σε μια περίοδο όπου οι ιστορικά χαμηλές τιμές σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο έχουν δημιουργήσει προβλήματα σε πολλές ξένες επιχειρήσεις του κλάδου.

Σύμφωνα με κύκλους προσκείμενους στον εισηγμένο όμιλο η δραστηριότητα που χτυπήθηκε περισσότερο είναι οι σωλήνες γεωτρήσεων, που όμως αποτελούν μόνο το 3% περίπου των εργασιών των Σωληνουργείων Κορίνθου.

Ωστόσο, αν οι χαμηλές τιμές διατηρηθούν σε βάθος χρόνου, τότε εκτιμάται ότι θα πλήξουν σε σημαντικό βαθμό και την ελληνική εταιρεία, καθώς η κρίση θα οδηγήσει και σε σταμάτημα της δημιουργίας αγωγών.

Πέραν όμως του αγωγού TAP, η εισηγμένη θα διεκδικήσει και άλλες συμβάσεις σε γεωγραφικές περιοχές όπως οι ΗΠΑ, η Ευρώπη (π.χ. Πολωνία) και η Βόρεια Αφρική, ενώ εντείνει τις προσπάθειές της με στόχο την περαιτέρω μείωση του κόστους (π.χ. κατασκευή σωλήνων μήκους 24 και όχι 18 μέτρων), έτσι ώστε να διατηρηθεί η ανταγωνιστικότητά της σε βάθος χρόνου (ήδη πλεονεκτεί λόγω της προσέγγισής της σε λιμάνι και της ευελιξίας της να αποκτά πρώτη ύλη σε χαμηλότερες τιμές).

Το θετικό είναι πως οι μεγάλου ύψους επενδύσεις ολοκληρώθηκαν και έτσι δεν αναμένεται να προκύψει κανένα πρόβλημα χρηματοδότησης και ρευστότητας.

Επιπλέον, μετά το επενδυτικό πρόγραμμα για παραγωγή σωλήνων μεγάλου πάχους που ολοκληρώθηκε, σημαντικές προσδοκίες υπάρχουν μεσομακροπρόθεσμα για την ΣΩΛΚ στο κομμάτι των υποθαλάσσιων σωλήνων μεταφοράς ενέργειας και πολύ θετικό στοιχείο είναι ότι τέτοια έργα αναμένονται στη Μεσόγειο.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση του κοιτάσματος Λεβιάθαν στο Ισραήλ (εκτιμάται πως ζήτηση σωλήνων θα γίνει σε δύο χρόνια), ή του κοιτάσματος Αφροδίτη στην Κύπρο (σε τρία χρόνια, αν οι γεωπολιτικές συνθήκες το επιτρέψουν).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v