Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παναγιωτάκης: «Σοβαρή απειλή» ο περιορισμός του μεριδίου αγοράς

Μπαίνει τέλος στην ενεργειακή απομόνωση της Κρήτης, τόνισε ο CEO της ΔΕΗ μιλώντας σε ημερίδα. Απογοήτευση για τις δολιοφθορές στις ανεμογεννήτριες της ΔΕΗ στο νησί. Το μήνυμα για τον περιορισμό του μεριδίου αγοράς.

Παναγιωτάκης: «Σοβαρή απειλή» ο περιορισμός του μεριδίου αγοράς

Σε λίγα χρόνια, με τις διασυνδέσεις, θα τερματιστεί η ηλεκτρική ενεργειακή απομόνωση της Κρήτης. Το ηλεκτρικό της σύστημα θα είναι τμήμα του διασυνδεδεμένου συστήματος της χώρας, πράγμα εξαιρετικής σημασίας για την ασφάλεια εφοδιασμού του νησιού και την εθνική οικονομία, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκης σε ομιλία του σε διημερίδα στο Ηράκλειο. 

Στο πλαίσιο αυτό, όπως υπογράμμισε ο επικεφαλής της ΔΕΗ, είναι οικονομικά και ενεργειακά επιβεβλημένη η άμεση κατασκευή της σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ «μικρής » διασύνδεσης εξοικονόμησης, με την Πελοπόννησο, και παράλληλα να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τη μεγάλη διασύνδεση με την Αττική.

Ο κ. Παναγιωτάκης σημείωσε μεταξύ άλλων ότι η ΔΕΗ δεν ήρθε και δεν δραστηριοποιείται στην Κρήτη για να αποκομίσει κέρδη. Εκπλήρωσε και εκπληρώνει ακόμη και σήμερα, αν και Ανώνυμη Εταιρεία, εθνική αποστολή, καθώς παρέχει την ηλεκτρική ενέργεια με ικανοποιητική ασφάλεια και επάρκεια, και με τις ίδιες τιμές με την υπόλοιπη χώρα.

Τόνισε ωστόσο ότι οι δυνατότητες της ΔΕΗ δεν είναι απεριόριστες. «Το αντίθετο μάλιστα. Η επιχείρηση βρίσκεται μπροστά σε σοβαρότατα προβλήματα και προκλήσεις. Ο επικείμενος υποχρεωτικός περιορισμός του μεριδίου της ΔΕΗ στην αγορά Η.Ε., που μας έχουν επιβάλει οι δανειστές και πρέπει να υλοποιηθεί άμεσα, συνιστά σοβαρή απειλή. Προϋπόθεση για την αντιμετώπισή της, τη διαχείριση γενικά των προβλημάτων είναι αφενός η ανάπτυξη επιχειρηματικών πρωτοβουλιών και αφετέρου η δραστική μείωση των οφειλών προς την επιχείρηση».

Αναφερόμενος στις ΑΠΕ, ανέφερε ότι τα πρόσκαιρα και μονοδιάστατα οικονομικά αποτελέσματα, με γνώμονα κατά κύριο λόγο την επιδίωξη κερδών δεν μπορεί να καθορίζουν το σχεδιασμό και την έκταση ανάπτυξης των ΑΠΕ. Ούτε βέβαια οι αθρόες αδειοδοτήσεις προϊόν ανέξοδης και ανεύθυνης πολιτικής σκοπιμότητας επιτρέπεται να δημιουργήσουν τετελεσμένα και να καθορίσουν τις προοπτικές.

Τέλος, εξέφρασε την έντονη απογοήτευση αλλά και το ερωτηματικό, γιατί από όλα τα έργα ΑΠΕ στην Κρήτη, επέλεξαν ορισμένοι να εμποδίσουν βίαια την αντικατάσταση ανεμογεννητριών της ΔΕΗ και μάλιστα προβαίνοντας σε σοβαρές δολιοφθορές και ζημιές των εγκαταστάσεων. Αυτές οι ενέργειες δεν μπορεί να είναι ανεκτές. Όλοι και ιδιαίτερα οι τοπικοί άρχοντες καλούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους, κατέληξε ο κ. Παναγιωτάκης.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v