Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η νέα στρατηγική της ΜΕΤΚΑ στις διεθνείς αγορές

Ανάληψη μικρότερων έργων γρήγορης ολοκλήρωσης και απόδοσης είναι η νέα στρατηγική της ΜΕΤΚΑ, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Γιάννη Μυτιληναίο. Η υποσαχάρια Αφρική και οι ευκαιρίες στο Ιράν. Στο 0,12 ευρώ το μέρισμα.

Η νέα στρατηγική της ΜΕΤΚΑ στις διεθνείς αγορές

Έμφαση στα μικρότερα ενεργειακά έργα, που όμως έχουν άμεση απόδοση, δίνει το νέο μοντέλο λειτουργίας της ΜΕΤΚΑ στις διεθνείς αγορές, μετά την κατάρρευση των μεγάλων ενεργειακών έργων. Το μοντέλο αυτό μπορεί να μη δίνει υψηλά ποσά στο ανεκτέλεστο της ελληνικής κατασκευαστικής, ωστόσο προσφέρει υψηλούς τζίρους και ικανοποιητικά περιθώρια.

Τα παραπάνω ανέφερε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής της εταιρείας Γιάννης Μυτιληναίος, αναλύοντας στη διάρκεια της χθεσινής γενικής συνέλευσης στους μετόχους, την εμπορική στρατηγική της εταιρείας. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, οι συνθήκες στην παγκόσμια αγορά μεγάλων ενεργειακών έργων έχει αλλάξει ριζικά. Οπότε δεν διεκδικούμε μερίδια, ενώ δημιουργούμε μια νέα αγορά.

Έφερε δε ως επιτυχημένο παράδειγμα της νέας στρατηγικής το έργο που ανέλαβε η MΕΤΚΑ στην Γκάνα, το οποίο συνεισέφερε στον ισολογισμό της εταιρείας 400 εκατομμύρια ευρώ. Για την ανάληψη έργων με παρόμοια χαρακτηριστικά, η εταιρεία, σύμφωνα με τον κ. Γ. Μυτιληναίο, αξιοποιεί ιδιαίτερα τις δυνατότητες που έχει για την αυτοχρηματοδότηση ή τις διευκολύνσεις που προσφέρει στους αναδόχους για πρόσβαση σε πηγές χρηματοδότησης.

Μιλώντας εξάλλου για τις νέες ευκαιρίες της αγοράς ενεργειακών έργων, έμφαση δίνει η MΕΤΚΑ στο Ιράν. Στη χώρα αυτή, όπου η άρση του εμπάργκο ανέδειξε τις τεράστιες ανάγκες για έργα υποδομής, η MΕΤΚΑ υπογράφει έργο για μονάδα ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 900 μεγαβάτ και προϋπολογισμού 500 εκατομμυρίων ευρώ. Σύμφωνα με τον κ. Γ. Μυτιληναίο, η αγορά της συγκεκριμένης χώρας ενδιαφέρει ιδιαίτερα τη MΕΤΚΑ, ενώ όπως ανέφερε επιγραμματικά, θα δώσει μάχη για να διατηρηθεί σε αυτήν.

Τέλος, αναφορικά με τη δραστηριότητα στις ΑΠΕ, ο κ. Γ. Μυτιληναίος τόνισε τις προοπτικές που δημιουργεί το μικτό σχήμα MΕΤΚΑ EGN, που δραστηριοποιείται στα φωτοβολταϊκά και μέσω του οποίου η εταιρεία έχει αναλάβει την κατασκευή μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου με μονάδα αποθήκευσης ενέργειας (μπαταρίες) στο Πουέρτο Ρίκο.

Σημειώνεται ότι η Γενική Συνέλευση ενέκρινε μέρισμα 0,12 ευρώ, με την αποκοπή στις 13 Μαΐου και την πληρωμή στις 20 Μαΐου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v