Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε ξένη τράπεζα περνά η Πειραιώς Κύπρου

Ολοκληρώνεται η συμφωνία για την πώληση της θυγατρικής στην Κύπρο. Γιατί δεν «προχώρησε» το ενδιαφέρον από το Libra Group και Ρώσους επενδυτές. Οι κινήσεις των υπόλοιπων ελληνικών ομίλων αναφορικά με τις δραστηριότητες στο νησί.

Σε ξένη τράπεζα περνά η Πειραιώς Κύπρου

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η πώληση της θυγατρικής της Τράπεζας Πειραιώς στην Κύπρο και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Εuro2day.gr, αναμένεται να περάσει στον έλεγχο ξένης τράπεζας, η οποία δραστηριοποιείται στην ευρύτερη περιοχή.

Η διαδικασία ολοκλήρωσης του deal βρίσκεται προς το τέλος και με βάση τις ίδιες πηγές, αναμένεται η συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών να επισφραγιστεί στις αρχές Ιουνίου.

Το τίμημα απόκτησης κινείται σε χαμηλά επίπεδα καθώς οι πωλήσεις των θυγατρικών του εξωτερικού αποτελούν -για όσες ελληνικές τράπεζες έχουν λάβει κρατική στήριξη- δέσμευση στα πλάνα αναδιάρθρωσης που έχουν καταθέσει στις αρμόδιες εποπτικές αρχές. Η Πειραιώς Κύπρου διαθέτει δίκτυο 14 καταστημάτων και απασχολεί 339 εργαζόμενους. Το ενεργητικό της ανέρχεται σε 1,171 δισ. ευρώ, το δανειακό της χαρτοφυλάκιο διαμορφώνεται στα 653 εκατ. ευρώ και οι καταθέσεις στα 962 εκατ. ευρώ.

Το Libra group και οι Ρώσοι

Ενδιαφέρον όμως για την απόκτηση της θυγατρικής της Πειραιώς στην Κύπρο εκδήλωσαν και άλλοι υποψήφιοι αγοραστές, μεταξύ των οποίων ένα fund ρωσικών συμφερόντων και ο επιχειρηματικός όμιλος Libra.

Σε ό,τι αφορά στο Libra Group, συμφερόντων της οικογένειας Λογοθέτη, το οποίο δραστηριοποιείται από τον τουριστικό και ναυτιλιακό κλάδο μέχρι την ενέργεια, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η διοίκησή του άλλαξε στρατηγική και αποφάσισε να τοποθετήσει κεφάλαια στην πρόσφατη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς.

Όσο για το ρωσικό fund, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι θα ήταν ιδιαίτερα δύσκολο να δοθεί από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp) έγκριση για την εξαγορά τράπεζας από μη τραπεζική εταιρεία.

Οι υπόλοιπες

Με βάση το πλάνο αναδιάρθρωσης, την έξοδο από την αγορά της Κύπρου αναμένεται να πραγματοποιήσει και ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας, χωρίς όμως ακόμη να έχει προσδιορισθεί χρονοδιάγραμμα ή να έχουν κινηθεί οι διαδικασίες.

Αντίθετα, οι όμιλοι της Eurobank και της Alpha Bank αναμένεται να παραμείνουν στην κυπριακή τραπεζική αγορά καθώς διαθέτουν ευελιξία, μιας και δεν πήραν κρατική κεφαλαιακή ενίσχυση στην ανακεφαλαιοποίηση του περασμένου Νοεμβρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v