Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

International Life: Επιστρέφει το... φάντασμα της Ασπίδας;

Το... «πρωτοφανές» περιστατικό του 2009 κινδυνεύει να επαναληφθεί για δεύτερη φορά. Γιατί επτά χρόνια μετά το λουκέτο των Ασπίς Πρόνοια-Commercial Value κινδυνεύουμε να ξαναδούμε το ίδιο έργο, έστω και σε μικρότερη έκταση;

International Life: Επιστρέφει το... φάντασμα της Ασπίδας;

Την Παρασκευή 20 Μαΐου θα ξέρουμε περισσότερα πράγματα για το μέλλον του χαρτοφυλακίου ζωής της International Life. Θα μεταβιβαστεί τελικά στην Εθνική Ασφαλιστική, ή σε άλλον ενδιαφερόμενο; Αν ναι, σε ποιο βαθμό και κάτω από ποιους όρους;

Η ουσία είναι πως μέχρι το 2009 η αγορά ήξερε πως, στην πράξη, «οι ασφαλιστικές εταιρείες ζωής δεν κλείνουν ποτέ», μέχρι που διαπίστωσε το διπλό λουκέτο των «συγγενών» Ασπίς Πρόνοια και Commercial Value.

Και σήμερα, έξι χρόνια από τότε -και αφού στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα η Εποπτεία κατά γενική ομολογία αναβαθμίστηκε-, φαίνεται ότι κινδυνεύουμε να δούμε σε επανάληψη το... «πρωτοφανές» περιστατικό του 2009.

Οι δικαιολογίες βέβαια είναι πολλές, όπως για παράδειγμα οι παρακάτω:

• Η ασφαλιστική παραγωγή από το 2010 μέχρι σήμερα έχασε πάνω από το 25% της αξίας της και αυτό σε ένα περιβάλλον βαθιάς οικονομικής κρίσης.

• Οι εταιρείες υπέστησαν πολύ μεγάλες ζημίες από το PSI χωρίς να ενισχυθούν όμως με κρατικό χρήμα, όπως π.χ. οι τράπεζες (στην περίπτωση της International Life υπήρξαν αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου που καλύφθηκαν από τους βασικούς μετόχους).

• Η πολιτική των μηδενικών ευρωπαϊκών επιτοκίων προκάλεσε έντονα προβλήματα στον κλάδο.

• Στο ιδιαίτερα αυστηρό και απαιτητικό περιβάλλον του Solvency II (από 1/1/2016), μόνο οι πολύ αξιόπιστες εταιρείες θα μπορούν πλέον να συνεχίζουν τις εργασίες τους, διασφαλίζοντας στο ακέραιο τα συμφέροντα των πελατών τους.

Ενδεχομένως η διοίκηση της International Life να υπέπεσε σε λάθη και αστοχίες. Σε κάθε περίπτωση όμως, αρκετά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα:

α) Θα μπορούσε η Εποπτική Αρχή -και η ασφαλιστική αγορά, γενικότερα- να είχαν προλάβει τα πράγματα πριν αυτά φτάσουν στο «παρά πέντε»;

β) Το Εγγυητικό Κεφάλαιο Ζωής είναι σε θέση να καλύψει τους ασφαλισμένους, σε περίπτωση που αυτό απαιτηθεί;

γ) Πόσο άνετα αισθάνονται οι εκάστοτε υπεύθυνοι, όταν από το 2009 έως σήμερα δεν έχουν ικανοποιηθεί οι ασφαλισμένοι της τέως Ασπίς και της τέως Commercial Value;

δ) Στην (απευκταία) περίπτωση που απαιτηθεί η συνδρομή του Εγγυητικού Κεφαλαίου Ζωής, προηγούνται οι ασφαλισμένοι της International, ή αυτοί των Ασπίς Πρόνοια και Commercial Value;

Το μόνο σίγουρο πάντως είναι πως ο ασφαλιστικός κλάδος μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει σοβαρό ρόλο στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και στην προστασία (κυρίως) των ασθενέστερων οικονομικών στρωμάτων.

Επίσης, ότι το ιδιαίτερα αυστηρό θεσμικό πλαίσιο του Solvency II ανεβάζει κατακόρυφα τις απαιτήσεις σε κεφάλαια, διαφάνεια και εταιρική διακυβέρνηση, προκειμένου να αποφεύγονται δυσάρεστα φαινόμενα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v