Energean: Πού στηρίχθηκε ο δανεισμός από την EBRD

H τράπεζα για την χορήγηση του δανείου αναγνώρισε τις εκτιμήσεις των ανεξάρτητων μελετητών για το ύψος των αποθεμάτων πετρελαίου στον κόλπο της Καβάλας τα οποία θα εξορύξει η ελληνική εταιρεία. Πού θα αξιοποιηθούν τα κεφάλαια.

Energean: Πού στηρίχθηκε ο δανεισμός από την EBRD

Ως ένα πρώτο θετικό σήμα εξέλαβε η επιχειρηματική κοινότητα την δανειακή σύμβαση που υπέγραψε την περασμένη Πέμπτη η Energean Οil & Gas με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), καθώς για πρώτη φορά χρηματοδοτεί ενεργειακές επενδύσεις στην Ελλάδα.

Επιπλέον παρότι δεν έγινε γνωστό το επιτόκιο με το οποίο δανείστηκε η ελληνική εταιρεία, ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτό κινείται σε πολύ χαμηλότερα ποσοστά από τις αποδόσεις των υπό διαπραγμάτευση ομολόγων των περισσότερων ενεργειακών επιχειρήσεων.

Ακόμη χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερης σημασίας το γεγονός ότι η Τράπεζα για την χορήγηση του δανείου αναγνώρισε τις εκτιμήσεις των ανεξάρτητων μελετητών για το ύψος των αποθεμάτων πετρελαίου στον κόλπο της Καβάλας, ύψους 30 εκατομμυρίων βαρελιών, τα οποία θα εξορύξει η ελληνική εταιρεία.

Συγκεκριμένα, και όπως αναφέρουν πηγές της Energean, η ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας διήρκεσε πολλούς μήνες. Παρότι δε οι συζητήσεις ξεκίνησαν εν μέσω της κρίσης τιμών πετρελαίου, η EBRD προχώρησε στην υπογραφή της δανειακής σύμβασης και μάλιστα με ευνοϊκούς όρους για την εταιρεία.

Το δάνειο ύψους 75 εκατομμυρίων δολαρίων που χορηγεί η Τράπεζα στην Energean για το πρόγραμμα γεωτρήσεων που βρίσκεται σε εξέλιξη στον Πρίνο, είναι μία από τις πολύ λίγες εξαιρέσεις διεθνώς στον τομέα της έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων, προς την οποία ο χρηματοπιστωτικός τομέας είναι πλέον τρομερά φειδωλός, ακριβώς λόγω της μεγάλης πτώσης στις τιμές πετρελαίου της τελευταίας διετίας.

Όπως επισημαίνουν γνώστες του θέματος, η σύμβαση ανάμεσα στην EBRD και την Energean εντάσσεται στην κατηγορία των λεγόμενων Reserves Based Lending (RBL), δηλαδή των χρηματοδοτήσεων που χορηγούνται με γνώμονα τα αποθέματα υδρογονανθράκων που διαθέτουν οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο. Πέραν των αποθεμάτων, για την χορήγηση αυτών των δανείων, λαμβάνονται υπόψιν οι τιμές του πετρελαίου, οι επενδυτικές δαπάνες του δανειολήπτη, όπως και τα λειτουργικά του κόστη.

Όπως επισημαίνουν ειδικότερα, το γεγονός ότι η αγορά έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων βιώνει τη μεγαλύτερη κρίση εδώ και 30 χρόνια, με ματαίωση επενδυτικών σχεδίων ύψους εκατοντάδων δισεκατομμυρίων βαρελιών καθώς και με περικοπή περίπου μισού εκατομμυρίων θέσεων εργασίας, έχει οδηγήσει σε αρνητικές εξελίξεις και τη συγκεκριμένη χρηματοδοτική δραστηριότητα.

Για παράδειγμα, στα τέλη Φεβρουαρίου η γαλλική τράπεζα BNP Paribas διέκοψε κάθε σχετική χρηματοδότηση αυτού του είδους από τα γραφεία της στο Χιούστον του Τέξας. Επίσης τον προηγούμενο μήνα, η αμερικανική τράπεζα Wells Fargo έγινε γνωστό ότι υποβάθμισε σχεδόν κατά 40% το χαρτοφυλάκιο δανείων αυτής της κατηγορίας, εγγράφοντας και μία πρόβλεψη της τάξης των 1,2 δισ. δολαρίων.

Επιπλέον, σε ανάλυση της Moody's των αρχών 7 Απριλίου, επισημαινόταν ότι οι JPMorgan Chase & Co., CitigroupInc., Bank of America Corp., Goldman Sachs Group Inc. και Morgan Stanley είναι πιθανό να χρειαστούν επιπλέον 9 δισεκατομμύρια δολάρια για την κάλυψη ανάλογων δανείων, καθώς οι απώλειές τους μπορούν να φτάσουν ακόμη και τα 21 σεντς ανά δολάριο-τέσσερις φορές πάνω από τον ιστορικό μέσο όρο – λόγω των δανείων στην έρευνα και στην παραγωγή υδρογονανθράκων που έχουν «κοκκινίσει».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι τράπεζες αυτήν την περίοδο τροποποιούν επί το δυσμενέστερο τους όρους των υφιστάμενων δανείων, ενώ είναι εξαιρετικά φειδωλές στη χορήγηση νέων.

«Έτσι, η χρηματοδότηση της Energean από την EBRD μπορεί να θεωρηθεί ως μια από τις εξαιρέσεις παγκοσμίως και, μάλιστα, το επιτόκιο που έχει συμφωνηθεί είναι ιδιαίτερα ελκυστικό», αναφέρουν.

Με βάση τη σχετική πληροφόρηση, πρόκειται για επιτόκιο κατά πολύ χαμηλότερο από τις αποδόσεις με τις οποίες τελούν υπό διαπραγμάτευση τα ομόλογα των περισσότερων ενεργειακών επιχειρήσεων της Ελλάδας αυτήν την περίοδο.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι τις προηγούμενες ημέρες οι αποδόσεις των ομολόγων των ελληνικών ενεργειακών εταιρειών κινούνταν από 5,5% (Μότορ Όιλ) έως και 17% (το ένα από τα δύο της ΔΕΗ).

Τέλος υπενθυμίζεται ότι όπως ανακοίνωσαν από κοινού EBRD και Energean, η χρηματοδότηση των 75 εκατομμυρίων δολαρίων θα αξιοποιηθεί για την χρηματοδότηση του εν εξελίξει επενδυτικού προγράμματος του Πρίνου της περιόδου 2016-2018 που προβλέπει την πραγματοποίηση 15 γεωτρήσεων (έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι δύο και βρίσκεται σε εξέλιξη η τρίτη), ενώ η παραγωγή έχει αυξηθεί στις 4.000 βαρέλια ημερησίως έναντι των 2.000 βαρελιών πριν την έναρξη των γεωτρήσεων.

Επίσης για την εγκατάσταση της υπεράκτιας εξέδρας καθώς και στην αναβάθμιση της ενεργειακής αποδοτικότητας των παραγωγικών εγκαταστάσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v