International Life: Πώς ο κραταιός όμιλος έφτασε στο... «παρά πέντε»

Πώς ο πάλαι ποτέ πολυσχιδής ασφαλιστικός-επενδυτικός Όμιλος έφτασε στο... παρά πέντε. Το deal με την Εθνική και ο «αγώνας δρόμου» για την προστασία των πελατών του κλάδου ζωής. H προσπάθεια «απαγκίστρωσης» της θυγατρικής και οι ενδοεταιρικές σχέσεις.

International Life: Πώς ο κραταιός όμιλος έφτασε στο... «παρά πέντε»

Σε αγώνα δρόμου επιδίδονται τώρα Τράπεζα της Ελλάδος και ασφαλιστική αγορά προκειμένου να μη θιγούν -έστω και σε βάθος χρόνου- οι πελάτες του κλάδου ζωής της International Life, τα προϊόντα των οποίων δεν θα μεταφερθούν στην Εθνική Ασφαλιστική.  

Και αυτό γιατί κανείς δεν επιθυμεί να δει σε επανάληψη το «φαινόμενο ΑΣΠΙΣ», καθώς σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα πληγούν μόνο οι ανυποψίαστοι πελάτες της International, αλλά και η αξιοπιστία ολόκληρου του κλάδου της ιδιωτικής ασφάλισης.

Η αλήθεια είναι πως η «υπόθεση International» δεν είναι καινούρια, καθώς απασχολεί την Τράπεζα της Ελλάδος εδώ και τουλάχιστον τέσσερα χρόνια.

Οι «κακές γλώσσες» της αγοράς καταλογίζουν στην οικογένεια Μπράβου επιχειρηματικά λάθη, αστοχίες, αλλά και επεκτάσεις μέσω απορροφήσεων άλλων εταιρειών που τελικά λειτούργησαν αρνητικά.

Ακόμη όμως και αν όλα αυτά ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, η μεγάλη ζημία για τον Όμιλο International προκλήθηκε από τη γενικότερη οικονομική κρίση και τη ζημία του PSI (σε αντίθεση με τις θυγατρικές των τραπεζών και των πολυεθνικών, οι ελληνικές ιδιωτικές εταιρείες κλήθηκαν να βγάλουν μόνες τους τα... κάστανα από τη φωτιά).

Έτσι, ο Όμιλος International έκλεισε το 2012 με αρνητικά ίδια κεφάλαια ύψους 11,1 εκατ. ευρώ. Ο ορκωτός ελεγκτής είχε εκδώσει πιστοποιητικό με την ένδειξη «γνώμη με επιφύλαξη» και οι βασικοί μέτοχοι είχαν δεσμευτεί πως θα προχωρούσαν σε μια σειρά κινήσεων που θα αποσκοπούσαν στην ενδυνάμωση της κεφαλαιακής επάρκειας.

Μεταξύ αυτών των κινήσεων συγκαταλέγονταν και αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

Όμως, παρά τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου που υλοποιήθηκαν και παρά τις κινήσεις περιορισμού των ζημιογόνων δραστηριοτήτων (πώληση των δύο θυγατρικών International ΑΕΔΑΚ και Praxis Χρηματιστηριακή), τα πράγματα τελικά δεν βελτιώθηκαν στον επιθυμητό βαθμό.

Χαρακτηριστικό στοιχείο είναι ότι το τέλος του 2014 βρήκε τον Όμιλο και πάλι με αρνητικά ίδια κεφάλαια (-8,02 εκατ. ευρώ) και τον ορκωτό ελεγκτή να αναφέρεται σε «θέμα έμφασης», για «ουσιώδεις αβεβαιότητες και κινδύνους που απορρέουν τόσο από τις υφιστάμενες οικονομικές συνθήκες και το ασταθές περιβάλλον στην Ελλάδα, όσο και από σημαντικές εποπτικές απαιτήσεις της εταιρείας για την κάλυψη των απαιτούμενων εποπτικών κεφαλαίων, ιδιαίτερα από το νέο πλαίσιο Φερεγγυότητας ΙΙ».

Σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, κατά τα τελευταία χρόνια ο Όμιλος προσπάθησε να αντεπιτεθεί μέσα από ένα πρόγραμμα αναδιάρθρωσης, το οποίο συχνά συνοδεύτηκε από έντονο εμπλουτισμό στελεχών και ενίοτε από επιθετικές πολιτικές προσέλκυσης δικτύων.

Η ουσία είναι πως από τις αρχές του καλοκαιριού του 2015, η International προσέγγισε την Εθνική Ασφαλιστική και πρότεινε: α) Η Εθνική Ασφαλιστική να απορροφήσει τον κλάδο ζωής της International (μητρική εταιρεία του Ομίλου), β) Η International Life ΑΕΓΑ να παραμείνει υπό τον έλεγχο της οικογένειας Μπράβου και γ) Το δίκτυο της International να πουλάει εις το εξής προϊόντα του κλάδου ζωής της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Όμως, η υλοποίηση του deal καθυστερούσε και η Τράπεζα της Ελλάδος αναγκάστηκε να βάλει Επόπτη στην International ΑΕΑΖ (μητρική), τον περασμένο Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με ορισμένους κύκλους, υπουργοί των δύο συγκυβερνώντων κομμάτων δεν έκρυψαν την επιθυμία τους να ολοκληρωθεί το deal, προκειμένου να προστατευθεί το κύρος της ασφαλιστικής αγοράς, ωστόσο τα μέλη του ΔΣ της Εθνικής Ασφαλιστικής αρνήθηκαν να βάλουν υπογραφή σε ένα deal που θα επέφερε μεγάλο αναλογιστικό έλλειμμα στην εταιρεία τους.

Και επειδή οι σχετικές συνομιλίες είχαν τη διάρκεια των... αντίστοιχων περυσινών του κ. Βαρουφάκη με τους Ευρωπαίους, οι περισσότεροι ασφαλιστές της International «κατέβηκαν από το τρένο» αναζητώντας δουλειά και μεταφέροντας νέες εργασίες στον ανταγωνισμό.

Έτσι φτάσαμε στη 12η Μαΐου, όπου η Τράπεζα της Ελλάδος έδωσε τελεσίγραφο στην International Life να διαθέσει το χαρτοφυλάκιο ζωής της -έστω και τμηματικά- έως την 20ή Μαΐου.

Το γεγονός ότι δεν φαίνεται να υπήρξαν άλλοι ενδιαφερόμενοι αποτελεί ένδειξη για την ύπαρξη σημαντικότατης «τρύπας» που κανείς δεν φαινόταν διατεθειμένος να αναλάβει. Ανεπιβεβαίωτες μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν πως είχαν ήδη γίνει από πριν σχετικές κρούσεις σε δύο τουλάχιστον ελληνικές εταιρείες, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Ο κλάδος ζημιών (International Life ΑΕΓΑ)

Στο μέτωπο τώρα των γενικών ασφαλίσεων του Ομίλου (πρόκειται για τη θυγατρική της International AEAZ, την International ΑΕΓΑ που είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου), η πλευρά Μπράβου προωθεί την «απαγκίστρωσή» της από τη μητρική.

Η πρόσφατη γενική συνέλευση των μετόχων της International ΑΕΓΑ αποφάσισε την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 10 εκατ. ευρώ, με παραίτηση των παλαιών μετόχων (International Life ΑΕΑΖ) και με εξουσιοδότηση στο διοικητικό της συμβούλιο για εύρεση στρατηγικού επενδυτή έως το τέλος Ιουνίου.

Σημειωτέον ότι η εταιρεία είναι κερδοφόρος (+783 χιλ. ευρώ σε προ φόρων επίπεδο στο εξάμηνο του 2015, με αντίστοιχη παραγωγή 22 εκατ. ευρώ, το 75% της οποίας αφορούσε τον κλάδο αυτοκινήτου) και επίσης εισηγμένη σε οργανωμένη αγορά (ΧΑΚ).

Ωστόσο, το εγχείρημα παρουσιάζει σημαντικές δυσκολίες, καθώς -πέραν όλων των άλλων, όπως ο επηρεασμός από την αρνητική δημοσιότητα των τελευταίων μηνών και η αποψίλωση του δικτύου της μητρικής εταιρείας- υπάρχουν διεταιρικές σχέσεις μεταξύ της International Life ΑΕΑΖ και της International Life ΑΕΓΑ, καθώς:

• Ενώ η πρώτη είναι η μητρική της δεύτερης, η δεύτερη κατέχει το 9,91% των μετοχών της πρώτης έναντι αποτίμησης στα βιβλία της 1,76 εκατ. ευρώ.

• Η δεύτερη έχει δανειοδοτήσει την (μητρική της) πρώτη μέσα από ομολογιακό δάνειο ύψους 14,995 εκατ. ευρώ, επιτοκίου 5% και λήξεως 31/12/2023.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v