Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πειραιώς: Άνω του 1 δισ. θα μειωθούν φέτος τα κόκκινα δάνεια

Το α τρίμηνο μειώθηκαν κατά 245 εκατ. ευρώ τα δάνεια σε καθυστέρηση. Επιστροφή σε κερδοφορία μέσα στο έτος. Οι πωλήσεις ομολόγων EFSF και το κέρδος. Αναμένει επάνοδο καταθέσεων 10 δισ. για το σύστημα φέτος. Τι ειπώθηκε για CEO και συνεργασίες στη διαχείριση NPLs.

Πειραιώς: Άνω του 1 δισ. θα μειωθούν φέτος τα κόκκινα δάνεια

Κατά τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ προβλέπεται να μειωθεί φέτος το απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων (Non Performing Loans NPLs) της Τράπεζας Πειραιώς, σύμφωνα με όσα δήλωσε η διοίκησή της στην τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές, αμέσως μετα την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τριμήνου.

Η τράπεζα πέτυχε στο α τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης να μειώσει το απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 245 εκατ. ευρώ καθώς διενεργήθηκαν ρυθμίσεις για δάνεια αξίας 1,7 δισ. ευρώ ενώ τα νέα δάνεια σε καθυστέρηση ανήλθαν σε 1,4 δισ. ευρώ. Οι ρυθμίσεις δανείων σε καθυστέρηση αφορούσαν σε όλες τις υποκατηγορίες δανείων.

Πρόκειται, σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στην τηλεδιάσκεψη, για επίδοση που θέτει τις βάσεις να υπερκαλυφθεί ο στόχος της φετινής χρονιάς που προβλέπει μείωση του αποθέματος μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 1 δισ. ευρώ ( σ.σ από 27 δισ. στις αρχές του έτους σε 26 δισ. ευρώ, μείωση που αντιστοιχεί σε περίπου 4%).

Ο μεσοπρόθεσμος στόχος της τράπεζας για την τριετία (σ.σ τέλος 2018) παραμένει σταθερός και προβλέπει μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 17% , αν και όπως ειπώθηκε δημιουργούνται οι προυποθέσεις οι επιδόσεις να είναι καλύτερες.

Η διοίκηση της Πειραιώς επανέλαβε ότι δεν προτίθεται να προχωρήσει άμεσα σε πωλήσεις χαρτοφυλακίων δανείων σε καθυστέρηση, αλλά μόνο όσον αφορά μεμονωμένα δάνεια και εφόσον οι όροι είναι συμφέροντες. Η παραπάνω θέση εδράζεται στην διαπίστωση ότι οικονομία και αγορά βρίσκονται στο κάτω μέρος του κύκλου και δεν έχει νόημα να επιδιωχθούν, σε αυτό το σημείο, πωλήσεις χαρτοφυλακίων.

Στον αντίποδα, η διοίκηση της τράπεζας ανακοίνωσε ότι δουλεύονται στρατηγικές συνεργασίες στο σκέλος της ανάθεσης μέρους του χαρτοφυλακίου των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (Non Performing Exposures NPEs) σε ξένες εξειδικευμένες πλατφόρμες, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Εφικτός ο στόχος κερδοφορίας για φέτος

Η μείωση των NPLs σε συνδυασμό με την περαιτέρω βελτίωση των εσόδων και την συγκράτηση των λειτουργικών δαπανών κάνουν τη διοίκηση της τράπεζας αισιόδοξη για την επίτευξη του στόχου επαναφοράς σε κερδοφορία για την τρέχουσα χρήση.

Βοηθητικό ρόλο προς την παραπάνω κατεύθυνση αναμένεται να παίξει και η πώληση ομολόγων EFSF καθώς η Πειραιώς κατέχει τίτλους αξίας περίπου 14 δισ. Από την ενεργοποίηση της απόφασης της ΕΚΤ  μέχρι σήμερα πούλησε τίτλους αξίας 1,3 δισ. ευρώ εγγράφοντας στα αποτελέσματα κέρδος 50 εκατ. ευρώ.

Υπό τα παραπάνω δεδομένα οι αναλυτές εκτιμούν ότι η Πειραιώς ίσως επιστρέψει σε κερδοφορία ήδη από το τρέχον β τρίμηνο της χρήσης. Η τράπεζα έχει αντλήσει με συμβάσεις διατραπεζικής ρευστότητα 4 δις ευρώ μειώνοντας ισόποσα την έκθεσή της από το ευρωσύστημα

Επάνοδος καταθέσεων 10 δισ. ευρώ!

Αρκετά αισιόδοξη εμφανίστηκε η Πειραιώς ως προς την βελτίωση του κλίματος και την επάνοδο καταθέσεων, αναθεωρώντας ανοδικά την προηγούμενη εκτίμησή της. Ειδικότερα αναφέρθηκε ότι αναμένεται να επιστρέψουν μέσα στο χρόνο καταθέσεις 10 δις ευρώ στις εγχώριες τράπεζες εκ των οποίων βάσει μεριδίου αγοράς η Πειραιώς θα πάρει περίπου 3 δισ. ευρώ.

Η προηγούμενη εκτίμηση της τράπεζας έκανε λόγο για επιστροφή καταθέσεων 6 δις ευρώ, ενώ πρόσφατα η Eurobank αναθεώρησε καθοδικά την δική της εκτίμηση (3 δισ. από 6 δισ. ευρώ για φέτος).

Κοντά στην ολοκλήρωση της επιλογής νέου CEO

Ερωτώμενη για τη διαδικασία επιλογής νέου διευθύνοντος συμβούλου, η διοίκηση της Πειραιώς ανέφερε ότι η ολοκλήρωση της διαδικασίας είναι κοντά και σύντομα θα ανακοινωθεί το όνομα του νέου διευθύνοντος συμβούλου.
Οσον αφορά στη μείωση των λειτουργικών δαπανών η διοίκηση επανέλαβε το στόχο για μείωση του αριθμού των καταστημάτων στα 650 στο τέλος της φετινής χρήσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v