Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σάλλας: Αφήσαμε πίσω μας το ιστορικό υψηλό των NPLs

Τα κόκκινα δάνεια της Πειραιώς μειώνονται τα δύο τελευταία τρίμηνα, τόνισε ο πρόεδρος του ομίλου. Μετά την αξιολόγηση διαμορφώνεται νέο τοπίο για την οικονομία. Βλέπει επαναφορά του waiver και περιορισμό των capital controls. Τι δήλωσε για HSW, ΕΒΖ και τον νέο CEO.

Σάλλας: Αφήσαμε πίσω μας το ιστορικό υψηλό των NPLs

Η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης αποδεσμεύει σημαντικό ποσό, το οποίο οδηγεί στην ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας, τόνισε ο Μιχάλης Σάλλας μιλώντας στη Γενική Συνέλευση των μετόχων. Όπως είπε, τίθενται οι βάσεις για την άρση του μεγαλύτερου μέρους της αβεβαιότητας και την επαναφορά της σταθερότητας στο τραπεζικό σύστημα.

Οι συνθήκες τώρα είναι τελείως διαφορετικές και από την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις για τις τράπεζες με την επαναφορά του waiver, η οποία θα μειώσει τη δανειακή έκθεση στον ELA και θα ενισχύσει τα αποτελέσματα των τραπεζών, συμπλήρωσε.

Εκτίμησε ότι η κατάσταση, όπως διαμορφώνεται σήμερα, σε συνδυασμό με τις θετικές εξελίξεις για τις τράπεζες, οδηγεί σε σταδιακή επιστροφή των καταθέσεων και στην υποχώρηση των capital controls.

Η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου θα συμβάλει στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πειραιώς, η πορεία του τραπεζικού κλάδου θα ισχυροποιηθεί. Μόνο σημαδιακό δεν είναι το γεγονός ότι στο 4ο τρίμηνο του 2015 και το πρώτο του 2016 τα NPLs της Πειραιώς μειώθηκαν κατά 1,2 δισ. ευρώ. «Εχουμε αφήσει σημαντικά πίσω μας το ιστορικό υψηλό των κόκκινων δανείων».

Η εκτίμηση της Πειραιώς για το 2016 είναι ότι το ΑΕΠ θα διαμορφωθεί στην περιοχή του 0% έως ύφεση 0,5%, τη φετινή χρονιά θα βγούμε οριστικά από το τέλμα της ύφεσης και οι προβλέψεις μας για το 2017 δείχνουν ανάπτυξη 2%.

Η φορολογία και οι μεταρρυθμίσεις

Η αύξηση της φορολογίας έχει τις συνέπειες της, τόνισε. Ο χαρακτήρας αυτών των μέτρων πρέπει να είναι προσωρινός και κάποτε να πάμε σε σταθερό περιβάλλον ώστε να υπάρχει βεβαιότητα για τους επενδυτές. 

Σε ότι αφορά το χρέος, σημείσωε ότι δεν επηρεάζει την αγορά και εκτιμά ότι η απόφαση δημιουργεί καλύτερο κλίμα. Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν γρήγορα, καλύτερα και αποτελεσματικά. Πρέπει να γίνουν κάποιες ιδιωτικοποιήσεις όπως και ορισμένες μεταρρυθμίσεις ώστε να δοθεί σήμα στην αγορά και τους επενδυτές. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι ιδιαίτερα θετική η εξέλιξη στο Eurogroup. Δεν είναι όλα όσα περιμέναμε αλλά μας βγάζει από την αβεβαιότητα και δημιουργεί κλίμα προσδοκιών.

Το μήνυμα είναι καλό και πρέπει να ανασκουμπωθούμε όλες οι επιχειρηματικές δυνάμεις του τόπου. 

Οι μέτοχοι

Ο Μ. Σάλλας δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους μετόχους που στήριξαν την τράπεζα «στα δύσκολα», κυρίως κατά τη διάρκεια της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου του 2015.

Υπογράμμισε ακόμη πως η Πειραιώς, κατανοώντας ότι οι μικρομέτοχοι κατά τη διάρκεια της κρίσης έχουν απωλέσει την περιουσία τους, μελετά ειδικούς τρόπους για να τους ανταμείψει, όπως για παράδειγμα την έκδοση καρτών.

Επίσης η τράπεζα έχει στόχο να ανταμείψει τους συνεπείς καταθέτες και δανειολήπτες.

«Περάσαμε πολλά όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης και δικαίως οι μικρομέτοχοι έχουν παράπονα και απαιτήσεις. Επλήγησαν σε πολλαπλά μέτωπα (μετοχές, αξία ακινήτων), μηδενίστηκαν οι μετοχές και χάθηκαν μεγάλες περιουσίες», τόνισε ο κ. Σάλλας.

Μιλώντας για τις εταιρίες και τις αναδιαρθρώσεις δανειακών χαρτοφυλακίων που επίκεινται, είπε πως στόχος της τράπεζας είναι να περιοριστεί αποκλειστικά στις τραπεζικές εργασίες (core business) στην Ελλάδα. Τα επόμενα χρόνια, η τράπεζα θα επικεντρωθεί στις τραπεζικές δραστηριότητες στην Ελλάδα και τη μείωση των επισφαλειών, με στόχο να ξεμπλοκάρουν κεφάλαια, σημείωσε.

Ερωτηθείς από μετόχους για το τι θα γίνει με την HSW, επισήμανε ότι τα επόμενα χρόνια θα μεταβιβαστεί, όταν αυτό κριθεί σκόπιμο. Εν τω μεταξύ στόχος είναι να καταστεί ανταγωνιστικός ο κλάδος της ναυτιλίας.

Για την ΕΒΖ δήλωσε ότι στην επίλυση του θέματος και στην προσπάθεια εξυγίανσης βοήθησε σημαντικά το υπουργείο Ανάπτυξης.

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση μετόχου για την Αχάια Κλάους είπε ότι στο πλαίσιο της αποσύνδεσης της Πειραιώς από τις μη τραπεζικές εργασίες, το θέμα αυτό θα αντιμετωπιστεί χωρίς βιασύνες. «Στόχος είναι δώσουμε την ευκαιρία στην Πάτρα να αξιοποιηθεί η περιοχή».

O κ. Σάλλας δήλωσε επίσης ότι τις επόμενες ημέρες θα γίνει η επιλογή του νέου διευθύνοντος συμβούλου.

Οι αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης

Στην Τακτική Γενική Συνέλευση της Τράπεζας που πραγματοποιήθηκε στις 26.05.2016 και ώρα 10:00 παρέστησαν μέτοχοι εκπροσωπούντες 6.849.627.702 μετοχές επί 8.695.423.999 μετοχών ήτοι ποσοστό 78,77% επί του δυνάμενου να ψηφίζει για τα θέματα της Ημερήσιας Διάταξης ποσοστού του μετοχικού κεφαλαίου.

Η Γενική Συνέλευση:

1. - Ενέκρινε τις ατομικές και ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις της χρήσης 01.01.2015-31.12.2015 (συντεταγμένες κατά τα Δ.Π.Χ.Π.), μαζί με τις σχετικές Εκθέσεις του Διοικητικού Συμβουλίου και των Ορκωτών Ελεγκτών.

- Ενέκρινε τις οικονομικές καταστάσεις με τον πίνακα διανομής, που συντάχθηκαν σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και έχουν καταχωρηθεί με ημερομηνία 31.12.2015 στο Βιβλίο Απογραφών και Ισολογισμού της Τράπεζας και

- Αποφάσισε τη μη διανομή μερίσματος, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις (άρθρο 10 του Ν. 3864/2010), για τα πιστωτικά ιδρύματα στα οποία συμμετέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

2. Ενέκρινε την απαλλαγή των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και των Ορκωτών Ελεγκτών από κάθε ευθύνη αποζημίωσης για την χρήση 01.01.2015-31.12.2015.

3. Διόρισε ως εξωτερικό ελεγκτή για τον τακτικό έλεγχο των οικονομικών καταστάσεων της χρήσης 2016 την ελεγκτική εταιρία PriceWaterhouseCoopers.

4. Ενέκρινε τις αμοιβές και αποζημιώσεις των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου για το έτος 2015.

5. Έλαβε γνώση της από 20.01.2016 παραίτησης του κ. Άνθιμου Θωμόπουλου, Διευθύνοντος Συμβούλου και CEO, της κατά την από 27.01.2016 συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου παραίτησης των κ.κ. Στυλιανού Γκολέμη και Νικόλαου Χριστοδουλάκη καθώς και της σε αντικατάσταση των παραιτηθέντων μελών εκλογής των κ.κ. David Hexter, ως Ανεξάρτητου Μη Εκτελεστικό Μέλους ΔΣ, Alexander Blades, ως Μη Εκτελεστικού Μέλους ΔΣ και Andreas Schultheis, ως Μη Εκτελεστικού Μέλους ΔΣ. Επίσης, έλαβε γνώση της από 20.04.2016 παραίτησης του κ. Andreas Schultheis.

6. Ενέκρινε την παροχή αδείας κατ' άρθρο 23 ΚΝ 2190/1920 στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και στους Διευθυντές της Τράπεζας να μετέχουν στη διοίκηση των συνδεδεμένων με την Τράπεζα εταιρειών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v