Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι απανωτές πωλήσεις θυγατρικών και ο δανεισμός της Intralot

Οι κινήσεις του ομίλου για τη συγκέντρωση εσόδων και το βαρύ φορτίο των ομολογιακών δανείων.

Οι απανωτές πωλήσεις θυγατρικών και ο δανεισμός της Intralot

Ούτε έξι μήνες δεν έχουν περάσει από τότε που ο επικεφαλής της Intralot στο Περού δήλωνε σε εξειδικευμένο περιοδικό των τυχερών παιχνιδιών πως η ελληνική εταιρεία πρόκειται να επενδύσει για ανάπτυξη του δικτύου της. Και, όμως, χθες – λίγες ώρες πριν την ετήσια γενική συνέλευση - έγινε γνωστό πως η Intralοt προχωράει στην πώληση της θυγατρικής στο Περού.

Αγοραστής είναι η εταιρεία επιχειρηματικών συμμετοχών Nexus Group που ελέγχει ο πλουσιότερος άνθρωπος της χώρας, Carlos Rodriguez-Pastor. Μία ημέρα νωρίτερα είχε ανακοινωθεί πως υπεγράφη η συμφωνία για πώληση, μέσω συγχώνευσης, των δραστηριοτήτων στην Ιταλία. Τόσο στο Περού, όσο και στην Ιταλία, η Intralοt διατηρεί 20% των μετοχών στα νέα σχήματα, αλλά από απόλυτος κυρίαρχος μετατρέπεται σε μειοψηφικό συνέταιρο.

Γιατί αποχωρεί η εταιρεία από αγορές – φιλέτα στις οποίες είχε επενδύσει σημαντικά εν μέσω φημολογίας πως δρομολογεί και την πώληση πλειοψηφικού πακέτου της θυγατρικής στις ΗΠΑ; Τις συζητήσεις είχε αποκαλύψει προ μηνών το Euro2day.gr χωρίς να υπάρξει σχόλιο από την εταιρεία.

Η απάντηση για τις απανωτές πωλήσεις θυγατρικών είναι, πάντως, εύκολη αν κάποιος δει τον δανεισμό της εταιρείας, τον οποίο – όπως δήλωσε χθες και ο διευθύνων σύμβουλος Αντώνης Κεραστάρης – θέλει να αναχρηματοδοτήσει.

Οι οικονομικές επιδόσεις της εισηγμένης δε βοηθούν, όπως δείχνουν και τα ζημιογόνα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου. Στο τέλος Μαρτίου, ο συνολικός μακροπρόθεσμος δανεισμός της Intralοt ξεπερνούσε τα 716 εκατ. ευρώ. Η δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η εταιρεία αποτυπώνεται και στις χθεσινές δηλώσεις του προέδρου της Σωκράτη Κόκκαλη σύμφωνα με τις οποίες δεν την στήριξε το ελληνικό δημόσιο!

Το άγχος του κ. Κεραστάρη ξεκινά από ομολογιακό δάνειο ύψους 325 εκατ. ευρώ, που είχε εκδοθεί τον Αύγουστο του 2013 και λήγει τον Αύγουστο του 2018, με κουπόνι 9,75% και συνεχίζεται με το κοινοπρακτικό δάνειο 200 εκατ. ευρώ, που είχε εκδοθεί τον Ιούνιο του 2014 (από την Intralοt Finance UK Plc. με εγγύηση της μητρικής) διάρκειας τριών ετών (με δυνατότητα παράτασης κατά ένα χρόνο) και κουπόνι που συνδέεται με το Euribor συν περιθώριο 5,5%. Κουπόνι 6% συνοδεύει ένα ακόμα δάνειο του ομίλου Intralοt, ύψους 250 εκατομμυρίων, που είχε εκδοθεί τον Μάιο του 2014 και σήμερα έχει υπόλοιπο περί τα 230 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v