Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εθνική: Οφελος 1,5 δισ. από μια μείωση του haircut

Επιστρέφουμε στην κερδοφορία το 2016, υπογράμμισαν τα στελέχη της Εθνικής μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Οι στόχοι για τη μείωση των επισφαλειών και το μοντέλο για τα στεγαστικά. Εκτιμήσεις για αύξηση καταθέσεων λόγω... δόσης.

Εθνική: Οφελος 1,5 δισ. από μια μείωση του haircut

Η μείωση του ποσοστού του haircut, από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, θα αυξήσει τα ενέχυρα που δυνητικά θα μπορέσει να αξιοποιήσει ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας με στόχο την άντληση φθηνότερης ρευστότητας από το ευρωσύστημα κατά 1,5 δισ. ευρώ και το 2016 ο όμιλος θα επιστρέψει στην κερδοφορία, τόνισαν τα στελέχη της Εθνικής μιλώντας στους αναλυτές αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου.

Στο μέτωπο της μείωσης των επισφαλειών τόνισαν ότι οι στόχοι θα τεθούν το επόμενο χρονικό διάστημα κατόπιν των σχετικών συζητήσεων με τον SSM. Ωστόσο, η κάθε κατηγορία μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι διαφορετική. «Η ανάκαμψη των προβληματικών επιχειρηματικών δανείων απαιτεί χρόνο, περίπου 3 χρόνια από την στιγμή που θα γίνει η αναδιάρθρωση των δανείων της επιχείρησης», τόνισαν και πρόσθεσαν: «Στα στεγαστικά η Εθνική ακολουθεί την λύση του split του δανείου και το πάγωμα του 50% ακόμη και για 7 χρόνια».

Όσον αφορά τα κεφάλαια που θα πέσουν στην αγορά από την αθροιστική δόση των 10,3 δισ. ευρώ που θα λάβει η ελληνική οικονομία από τον ESM ανέφεραν πως με έναν πρόχειρο υπολογισμό από τα 3 δισ. ευρώ που θα οδηγηθούν προς την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου, 2 δισ. ευρώ θα μείνουν στην οικονομία, εκ των οποίων το 1 δισ. ευρώ ενισχύσει τις καταθέσεις.

Αποπληρωμή cocos

Η ολοκλήρωση της συναλλαγής πώλησης της Finansbank θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Ιουνίου και στόχος της τράπεζας είναι μέρος των κεφαλαίων να κατευθυνθούν προς την αποπληρωμή των cocos.

Ωστόσο, η διοίκηση της τράπεζας έχει λάβει την απόφαση να αποπληρώσει το σύνολο των cocos προς το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. «Πιστεύουμε ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2016 και εφόσον δοθεί η άδεια από τις εποπτικές αρχές θα είμαστε σε θέση να αποπληρώσουμε το σύνολο των cocos».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v