Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha: Τα σχέδια για εθελουσία και deal με Aktua

Τρία δισ. ευρώ θα επιστρέψουν στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα φέτος εκτιμήσαν τα στελέχη της Alpha στην τηλεδιάσκεψη. Προτεραιότητα για τον όμιλο η ενεργή διαχειριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η στρατηγική στη ΝΑ Ευρώπη.

Alpha: Τα σχέδια για εθελουσία και deal με Aktua

Εντός των επόμενων εβδομάδων και μηνών "θα υπάρξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον από εξειδικευμένες εταιρείες για την απόκτηση άδειας με σκοπό την διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων", τόνισαν στους αναλυτές τα στελέχη της Alpha Bank, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης. Εκτίμησαν δε ότι "δύσκολα, πλην μεμονωμένων περιπτώσεων, θα υπάρξουν πωλήσεις δανείων εντός του 2016. Ίσως αργότερα".

Αναφέρθηκαν στην συνεργασία με την ισπανική εταιρεία Aktua, η πλατφόρμα διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων της οποίας θα ξεκινήσει το τέταρτο τρίμηνο του 2016 και θα αφορά το retail χαρτοφυλάκιο. Όσο για το deal με την KKR υπογράμμισαν πως οι περισσότερες επιχειρήσεις που θα περάσουν στην εν λόγω πλατφόρμα "χρειάζονται λειτουργική αναδιάρθωση πέραν της χρηματοδότησης των δανείων τους".

Καταθέσεις

Στο μέτωπο των καταθέσεων η εκτίμηση τους είναι ότι το 2016 θα επιστρέψουν στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα 3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1 δισ. ευρώ μπορεί να το διεκδικήσει ο όμιλος της Alpha. Ανέφεραν μάλιστα ότι η προηγούμενη εκτίμηση για επιστροφή εντός του 2016 8 δισ. ευρώ δεν επιβεβαιώθηκε καθώς μία σειρά από εξελίξεις δεν βοήθησαν το κλίμα. Το κλειδί για την επιστροφή των καταθέσεων είναι, τόνισαν, η χαλάρωση των capital controls, η οποία όπως όλα δείχνουν αναμένεται να ξεκινήσει τους τελευταίους μήνες του 2016.

Προτεραιότητα

Για τον όμιλο της Alpha προτεραιότητα για το 2016 αποτελεί η ενεργή διαχειριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ήδη η τράπεζα τρέχει ρυθμίσεις τοσο για τους ιδιώτες πελάτες όσο και για τις επιχειρήσεις. Στο retail οι ρυθμίσεις είναι 12μηνου χρονικού ορίζοντα ενώ στο corporate μακροχρόνιου χαρακτήρα καθώς απαιτείται περισσότερος χρόνος. Επίσης, η τράπεζα θα αυξήσει στο πλαίσιο του εφικτού τις διαγραφές δανείων.

Εθελουσία

Το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου της τράπεζας θα πραγματοποιηθεί εντός του δεύτερου εξαμήνου του τρέχοντος έτους.

Κόστος

Η τράπεζα αναμένεται να βελτίωσει σημαντικά το κόστος του funding από την επαναφορά του waiver, από τον μηδενισμό της έκθεσης στα ομόλογα του pilar ΙΙΙ, από την μείωση του κόστους των καταθέσεων, από την μείωση του ποσοστού του haircut κ.ά.

Νοτιοανατολική Ευρώπη

Η τράπεζα θα συνεχίσει την στρατηγική μείωσης της παρουσίας της σε οποίες θυγατρικές θεωρεί πως δεν αποδίδουν τα δέοντα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v