Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Athens Ledra: Από το λουκέτο στην... αλλαγή σκυτάλης

Από Ασία, Αίγυπτο και Ευρώπη, οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές. Εψαχναν άρον άρον δωμάτια σε ξενοδοχεία της Αθήνας, για να μεταφερθούν οι 350 πελάτες που έμειναν στον... αέρα. Δεν αποχωρούν από το ξενοδοχείο οι 200 εργαζόμενοι.

Athens Ledra: Από το λουκέτο στην... αλλαγή σκυτάλης

Την αλλαγή σκυτάλης στο ιδιοκτησιακό καθεστώς του ξενοδοχείου «Athens Ledra» (πρώην Marriott) του κυπριακού ομίλου Παρασκευαΐδη δρομολόγησε η ανακοίνωση της ιδιοκτήτριας «ΑΣΤΥ Ξενοδοχειακές και Τουριστικές Επιχειρήσεις Α.Ε.», με τη διακοπή λειτουργίας της μονάδας από 31 Μαΐου «λόγω οικονομικών δυσχερειών».

Πηγή που πρόσκειται στη διοίκηση της ιδιοκτήτριας εταιρείας με την οποία επικοινώνησε το Euro2day.gr προανήγγειλε την επαναλειτουργία της εταιρείας, αλλά με νέους ιδιοκτήτες. Η ίδια πηγή, ταυτόχρονα, διέψευσε πληροφορίες που έφεραν το ακίνητο να οδηγείται σε πλειστηριασμό σε ημερομηνία που έχει ήδη οριστεί.

Αντίθετα, όπως επιβεβαίωσε στο Euro2day.gr, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και σε προχωρημένο στάδιο οι συζητήσεις της διοίκησης της «ΑΣΤΥ» με επενδυτικό όμιλο από την Ασία για τη μεταβίβαση του ακινήτου. Οι συζητήσεις διεξάγονται σε πλήρη συνεννόηση με την Alpha Bank, βασική πιστώτρια της ξενοδοχειακής επιχείρησης, υποστηρίζει.

Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες του Euro2day.gr, πάντως, οι Ασιάτες «μνηστήρες» δεν είναι οι μόνοι ενδιαφερόμενοι για το ακίνητο. Την ολοκλήρωση των συζητήσεων της «ΑΣΤΥ» με τους Ασιάτες φέρονται να αναμένουν υποψήφιοι αγοραστές από την Αίγυπτο και την Ευρώπη, οι οποίοι έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον.

Στη λακωνική ανακοίνωση 44 λέξεων (οι 15 από τις οποίες αναφέρονταν στην επωνυμία της σημερινής ιδιοκτήτριας και του ξενοδοχείου) για τη διακοπή λειτουργίας του ξενοδοχείου δεν υπήρχε καμία αναφορά στους πελάτες που φιλοξενούσε αλλά και στους εργαζόμενους της εταιρείας.

Σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στη διοίκηση του «Athens Ledra», το ξενοδοχείο ήταν αυτή την περίοδο γεμάτο, με την πληρότητά του να φθάνει στο 90%. Η ίδια πηγή εκτίμησε ότι οι πελάτες που φιλοξενούνταν στο ξενοδοχείο αυτές τις μέρες έφθαναν τους 350. Σε ερώτηση του Euro2day.gr για την τύχη των πελατών, η ίδια πηγή ανέφερε πως οι πελάτες ενημερώθηκαν για τη διακοπή λειτουργίας και αναζητούνταν δωμάτια σε άλλα ξενοδοχεία της πόλης για τη μετεγκατάστασή τους.

Οι 200 εργαζόμενοι του ξενοδοχείου (160 με σύμβαση και 50 με άλλες μορφές απασχόλησης) προχώρησαν το τελευταίο διήμερο σε επίσχεση εργασίας κατά ομάδες, διεκδικώντας την εξόφληση των οφειλομένων. Πηγή της ιδιοκτήτριας εταιρείας εκτίμησε πως ο κύκλος επισχέσεων εργασίας των εργαζομένων εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί σήμερα (Τετάρτη 1 Ιουνίου).

Οι εργαζόμενοι, πάντως, παραμένουν στους χώρους του ξενοδοχείου και φέρονται αποφασισμένοι να παραμείνουν εκεί έως ότου πάρουν διαβεβαιώσεις από την εταιρεία για το μέλλον τους και την εξόφληση των ποσών που τους οφείλονται.

Η «ΑΣΤΥ» έκανε την τελευταία προσπάθεια διάσωσης του ξενοδοχείου τον περασμένο Νοέμβριο, όταν βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις με την ελβετική ξενοδοχειακή αλυσίδα Movenpick, προκειμένου η τελευταία να αναλάβει τη διαχείριση της μονάδας. Το «ντιλ» ωστόσο δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.

Το ξενοδοχείο Athens Ledra έχασε πριν δυόμισι χρόνια την επωνυμία (brand) Marriott, με το οποίο καθιερώθηκε στην ελληνική αγορά, καθώς τερματίστηκε η 30ετής συνεργασία με τον ομώνυμο αμερικανικό ξενοδοχειακό κολοσσό.

Η επιχείρηση κλυδωνίστηκε επικίνδυνα τα τελευταία χρόνια, καθώς αντιμετώπισε σοβαρά οικονομικά προβλήματα μετά τον θάνατο του δημιουργού της Γ. Παρασκευαΐδη το 2007.

Η ιδιοκτήτρια και διαχειρίστρια εταιρεία «ΑΣΤΥ ΑΞΤΕ» είχε υποβάλει αρχικά αίτηση υπαγωγής της στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα, η οποία στη συνέχεια απεσύρθη. Κατόπιν το ξενοδοχείο οδηγήθηκε σε πλειστηριασμό (επισπεύδουσα πιστώτρια η Alpha Bank), ο οποίος τελικά δεν πραγματοποιήθηκε.

Τους τελευταίους τριάντα μήνες το ξενοδοχείο λειτουργούσε με την επωνυμία «Athens Ledra», καταφέρνοντας να βελτιώσει τη θέση του, εκμεταλλευόμενο τη σημαντική άνοδο της τουριστικής κίνησης προς την Αθήνα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v