Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Βλέψεις» Ανδρομέδα για συγχώνευση με Νηρέα-Σελόντα;

Μετά την είσοδο του αμερικανικού fund Amerra, η Ανδρομέδα φέρεται να έχει διάθεση να παίξει ρόλο στη δημιουργία ενός «εθνικού πρωταθλητή» στον κλάδο της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας.

«Βλέψεις» Ανδρομέδα για συγχώνευση με Νηρέα-Σελόντα;

Δήλωση κύκλων που πρόσκεινται στην Ανδρομέδα επικαλείται η διεθνής κλαδική ιστοσελίδα Undercurrent News, βάσει της οποίας η εταιρεία που μόλις πρόσφατα εξαγοράστηκε από το αμερικανικό equity fund Amerra Capital, θα μπορούσε να παίξει ρόλο στη συγχώνευση Νηρέα και Σελόντα.

Ειδικότερα, η ίδια πηγή φέρεται να δηλώνει πως:

• Η Ανδρομέδα (με την υποστήριξη της Amerra) αισθάνεται ότι διαθέτει επαρκή χρηματοοικονομική δύναμη και σταθερότητα για να παίξει ρόλο σε μια συγχώνευση των τριών μεγαλύτερων Ελλήνων παραγωγών τσιπούρας και λαβρακιού.

• Η διαδικασία της συγχώνευσης αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο έτος και πιθανότερα στο τέταρτο τρίμηνο, ενώ η οριστικοποίησή του αναμένεται κάποια στιγμή το 2017.

Αν τελικά επιβεβαιωθεί στην πράξη το ενδιαφέρον της Amerra να παίξει ενεργό ρόλο στη δημιουργία ενός «εθνικού πρωταθλητή» στον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών, τότε θα μιλάμε για επανάληψη της υπόθεσης του Linnaeus Fund που επεδίωξε αντίστοιχο ρόλο κατά την περίοδο 2011-2013 μέσω της Δίας.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, Νηρέας και Σελόντα ελέγχονται σήμερα μετοχικά από τις πιστώτριες τράπεζες και βρίσκονται σε διαδικασία υλοποίησης προγραμμάτων αναδιάρθρωσης, με στόχο την μείωση του κόστους, την αύξηση της παραγωγικότητας και το άνοιγμα ξένων αγορών.

Το γεγονός ότι οι τιμές της τσιπούρας και του λαβρακιού βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα διευκολύνει την όλη προσπάθεια και ανακουφίζει τις τράπεζες, που δεν φαίνεται πως μέσα στο 2017 θα χρειαστεί να βάλουν το χέρι στην τσέπη για τις δύο αυτές εταιρείες (ίσως μάλιστα να συμβεί και το αντίθετο).

Χαρακτηριστικό είναι ότι κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο ο Όμιλος Νηρέα ανακοίνωσε αύξηση πωλήσεων κατά 5% (+5,4% για τις εξαγωγές), βελτίωση του EBITDA κατά 12,6 εκατ. ευρώ και περιορισμό ζημιών.

Απώτερος στόχος βέβαια των τραπεζών είναι η πώληση των μετοχών που κατέχουν στις δύο προαναφερθείσες εταιρείες και μάλιστα φαίνεται πως είναι «ανοιχτές» να εξετάσουν είτε την πώλησή τους μεμονωμένα, είτε από κοινού, ανάλογα και με το ενδιαφέρον που θα προκύψει.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v