Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σφακιανάκης: Ανοιχτό το θέμα της ΑΜΚ

Τι απάντησε η διοίκηση της Σφακιανάκης σε ερωτήματα μετόχων σχετικά με την «επόμενη μέρα» του εισηγμένου ομίλου και την αγορά αυτοκινήτου μετά τις νέες φορολογικές επιβαρύνσεις. Οι σχέσεις με τις τράπεζες και το ανοιχτό σενάριο της ΑΜΚ.

Σφακιανάκης: Ανοιχτό το θέμα της ΑΜΚ

«Οι σχέσεις μας με τις τράπεζες είναι πολύ καλές. Εμείς υλοποιούμε όλες τις δεσμεύσεις μας και αυτές μας βοηθούν προκειμένου να αυξάνουμε τις πωλήσεις μας με εγγυητικές επιστολές και κεφάλαιο κίνησης. Οι συζητήσεις μας για την αναδιάρθρωση του δανεισμού μας θα ξεκινήσουν μετά το καλοκαίρι και εκεί θα μπει και το κεφαλαιακό ζήτημα του Ομίλου (τα ίδια κεφάλαια είναι αρνητικά σε ενοποιημένο επίπεδο και όχι σε επίπεδο μητρικής εταιρείας), στο οποίο εντάσσεται και το ενδεχόμενο της αύξησης του μετοχικού μας κεφαλαίου. Αποφάσεις φαίνεται πως θα ληφθούν μέσα στο 2017», δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Σφακιανάκης κ. Σταύρος Τάκη κατά τη χθεσινή τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της εισηγμένης.

Στο ζήτημα αυτό αναφέρθηκε και ο οικονομικός διευθυντής του Ομίλου κ. Γιώργος Κουκουμέλης, σημειώνοντας: «Οι συζητήσεις αυτές θα γίνουν σε πολύ καλύτερη βάση από αυτή του 2012, όχι μόνο γιατί η κατάσταση στην οικονομία είναι καλύτερη από τότε, αλλά κυρίως επειδή τα οικονομικά μας στοιχεία είναι πολύ βελτιωμένα σε σύγκριση με εκείνη τη χρονιά.

Και αυτό δεν οφείλεται μόνο στην άνοδο των εργασιών που σημειώνουμε τα τελευταία χρόνια, αλλά και στο πρόγραμμα αναδιοργάνωσης που ουσιαστικά ξεκίνησε το 2011 και υλοποιείται μέχρι σήμερα με επιτυχία. Μέσα από αυτό το πρόγραμμα καταφέραμε να προσαρμόσουμε τον Όμιλό μας σε μια πολύ μικρότερη εγχώρια αγορά. Αυτή τη φορά πάμε για ένα deal που θα είναι μακροπρόθεσμο και βιώσιμο».

Ο Όμιλος Σφακιανάκη σημείωσε κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο σημαντική βελτίωση λειτουργικών αποτελεσμάτων. Ο πρόεδρος της εισηγμένης κ. Τάκη ανέφερε πως η πορεία της εταιρείας ήταν καλύτερη από αυτήν της αγοράς, η οποία επηρεάστηκε από συγκυριακούς λόγους και συγκεκριμένα από την αναστάτωση που είχε υπάρξει στο ζήτημα της απόσυρσης. Μάλιστα, στο πεντάμηνο οι πωλήσεις αυτοκινήτων της Σφακιανάκης σε τεμάχια είναι ανώτερες κατά 15% σε σχέση με πέρυσι, ενώ πολύ ικανοποιητικά εξελίσσεται η πορεία της λιανικής δραστηριότητας του Ομίλου.

Επίσης, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις μετόχων, ο κ. Τάκη, μεταξύ άλλων, σημείωσε:

• Οι αλλαγές στα τέλη ταξινόμησης ευνοούν τα μοντέλα που είναι λιγότερο ρυπογόνα και σχετικά φτηνότερα, ενώ πλήττει όλα τα άλλα. Πολλά μοντέλα που πουλάει ο Όμιλος θα ευνοηθούν.

• Λόγω των θεσμικών αλλαγών που έγιναν και της αναγκαίας προσαρμογής που απαιτείται να γίνει στα μηχανογραφικά συστήματα των τελωνείων, είναι αμφίβολο αν μέσα στον Ιούνιο μπορέσουν να εκτελωνιστούν αυτοκίνητα στην Ελλάδα. Η Σφακιανάκης έχει προνοήσει ,εκτελωνίζοντας αριθμό αυτοκινήτων με το προϋπάρχον σύστημα.

• Αποτελεί ζητούμενο το πόσο θα αντιδράσουν οι καταναλωτές στις νέες φορολογικές επιβαρύνσεις (τερματισμός απόσυρσης, αύξηση ΦΠΑ), ωστόσο προβλέπεται πως οι πωλήσεις αυτοκινήτων μέσα στο 2016 θα κινηθούν σε ένα εύρος από 0% έως +6% σε σχέση με το 2015.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v