Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο στοίχημα της καθετοποίησης ποντάρει η Μινέρβα Ελαιουργική

Θετικές επιδόσεις στη χρήση που έληξε τον Μάιο παρουσίασε η εταιρία, που διατηρεί σταθερό ενδιαφέρον για επεκτάσεις σε εσωτερικό και εξωτερικό. Επενδύει και στην έρευνα για αειφόρο καλλιέργεια. Πώς κινήθηκαν τα μεγέθη της.

Στο στοίχημα της καθετοποίησης ποντάρει η Μινέρβα Ελαιουργική

Ενίσχυση μεγεθών και εξαγωγών μέσα σε μια χρονιά γεμάτη προκλήσεις πέτυχε η Mινέρβα, η οποία σταθερά εξελίσσεται από ελαιουργία σε έναν καθετοποιημένο όμιλο τροφίμων.

Η ιστορική επιχείρηση -η οποία ανήκει στον πολυεθνικό και πολυσχιδή όμιλο PZ Cussons αλλά διαθέτει παρουσία 111 ετών στην Ελλάδα- στη χρήση του 2015-2016 (η οποία ολοκληρώθηκε στις 31/5) παρουσίασε κύκλο εργασιών ύψους 73 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 3%-4%.

Τα λειτουργικά της κέρδη EBITDA διαμορφώθηκαν στα 2,1 εκατ. ευρώ, επίσης αυξημένα κατά 3%-4% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρήση.

Η βελτίωση των μεγεθών της εταιρίας αποδίδεται τόσο στην τοποθέτηση και στα μερίδια που κατέχει στην Ελλάδα, όσο και στην εύνοια από την προσάρτηση νέων προϊόντων -όπως το ξίδι Τοπ- αλλά και στη σταδιακή αύξηση των εξαγωγών της στις διεθνείς αγορές. Μέσα στην τελευταία χρήση, η κατηγορία του ξιδιού «έτρεξε» με εντυπωσιακούς ρυθμούς αύξησης της τάξης του 15%-20% και ενισχύθηκε με νέους κωδικούς προϊόντων, κατέχοντας πλέον μερίδιο που ξεπερνά το 30% στην ελληνική αγορά και την πρώτη θέση ανάμεσα στον ανταγωνισμό.

Στο ελαιόλαδο η Mινέρβα κατέχει επίσης μερίδιο άνω του 20%, παίζοντας ανάμεσα στην 1η και 2η θέση από άποψη μεριδίων, στον τομέα της μαργαρίνης διαθέτει επίσης μερίδιο 20%, κατακτώντας τη δεύτερη θέση, στο βούτυρο 21% και στο τυρί (όπου δραστηριοποιείται με φέτα και γραβιέρα) έχει μερίδια 10%-12%, κατέχοντας την 3η θέση στην ελληνική αγορά.

Παράλληλα, η εταιρία πέτυχε να αυξήσει περαιτέρω τις εξαγωγές της κατά 12%, οι οποίες σήμερα αντιπροσωπεύουν το 12% του συνολικού τζίρου της. Η Mινέρβα εξάγει σε 30 αγορές, αλλά σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας κ. Π. Κατσή, η νέα στρατηγική είναι ο εξαγωγικός προσανατολισμός να περιοριστεί σε μικρότερο εύρος, προκειμένου να «βαθύνει» η παρουσία της.

Σ' αυτό το πλαίσιο από τον προσεχή Σεπτέμβριο προγραμματίζεται το λανσάρισμα της κατηγορίας του ξιδιού στην αγορά της Γερμανίας, η οποία θεωρείται ειδικής βαρύτητας. Από το 2017, προγραμματίζεται επίσης η προώθηση του ξιδιού και στις υπόλοιπες αγορές, όπου η εταιρία εξάγει ελαιόλαδο. Παράλληλα, ο κ. Κατσής αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ενασχόλησης της Mινέρβα και με την παραγωγή προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας όλων των βασικών κατηγοριών για λιανεμπορικά δίκτυα του εξωτερικού. Οι συμφωνίες με ισχυρούς λιανεμπόρους στο εξωτερικό είναι εξάλλου στρατηγικής σημασίας, καθώς βοηθούν στην «επιβολή» των προϊόντων της.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η φέτα της Mινέρβα κατέχει μερίδιο 15% στην αγορά της Δανίας, μέσω συνεργασίας με ισχυρό δίκτυο. Ο μεσοπρόθεσμος στόχος της εταιρίας είναι το 2020 οι εξαγωγές να αντικατοπτρίζουν το 20% του τζίρου της, ο οποίος ωστόσο εκτιμάται ότι θα εκπληρωθεί νωρίτερα.

Πέρα από το άνοιγμα στις διεθνείς αγορές, ο κ. Κατσής βλέπει ευκαιρίες στην Ελλάδα, δηλώνοντας το «παρών» σε πιθανές εξαγορές σημάτων ή μονάδων στον χώρο των τροφίμων. Για τον ίδιο, η χρηματοοικονομική υγεία της εταιρίας, η οποία διατηρεί μηδενικό δανεισμό, η συγκράτηση του λειτουργικού κόστους και η ευέλικτη διοικητική δομή της είναι τα «ατού» της. Πέρα από το ενδεχόμενο νέων εξαγορών, ο κ. Κατσής θυμίζει τις επενδύσεις που υλοποιεί σταθερά την τελευταία πενταετία η Mινέρβα, οι οποίες ξεπερνούν το 1 εκατ. ευρώ ετησίως.

Εκτός από την ενίσχυση των τριών παραγωγικών της μονάδων, την προσάρτηση σημάτων και τη χρηματοδότηση της προώθησης των προϊόντων της, η εταιρία επενδύει και στον τομέα της έρευνας. Σ' αυτό το πλαίσιο, η Mινέρβα, σε συνεργασία και υπό την επίβλεψη του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων (Μ.Α.Ι.Χ.), προχώρησε ήδη από το 2011 στη στήριξη ερευνητικών προγραμμάτων για την υιοθέτηση ορθών γεωργικών πρακτικών. Έμπρακτη απόδειξη της στρατηγικής αυτής είναι το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο «Χωριό Αειφόρο». Το 100% της πρώτης ύλης του προέρχεται από συγκεκριμένες ομάδες παραγωγών ολοκληρωμένης διαχείρισης, με επιβλέποντες γεωπόνους και επιστήμονες της γης.

Σκοπός της Mινέρβα είναι η στενή συνεργασία με όλους τους παραγωγούς του δικτύου της πάνω σε καλές πρακτικές, ώστε και άλλα προϊόντα όπως η φέτα και τα τυροκομικά να εξελιχθούν σε προϊόντα εναρμονισμένα με τις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης. Επίσης, από φέτος, και με την ολοκλήρωση της σχετικής μελέτης Ελαιοκαλλιέργειας, η Mινέρβα προχωρά ένα ακόμα βήμα και δημιουργεί το πρόγραμμα «ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΓΡΟΤΩΝ για την Αειφορία του Ελληνικού Χωριού».

Συνεργάζεται και πάλι με το Μ.Α.Ι.Χ. πάνω σε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα, με σκοπό την εκπαίδευση επαγγελματιών και ελαιοπαραγωγών πάνω στο Πρότυπο Ελαιοπαραγωγής για τη βελτιστοποίηση της παραγόμενης ποσότητας και ποιότητας των προϊόντων, αφήνοντας παράλληλα το μικρότερο δυνατό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v