Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καραμούζης: Το θέμα της κεφαλαιακής επάρκειας έχει απαντηθεί

«Ανάπτυξη με υπερφορολόγηση και μείωση μισθών δεν θα έρθει» υποστηρίζει ο επικεφαλής της Eurobank. Οι τρεις προκλήσεις για τον κλάδο. Κρίσιμη η συνεπής εφαρμογή των δεσμεύσεων, συμπλήρωσε. Στόχος η επιστροφή του ομίλου στα κέρδη, υπογραμμίζει ο Φ. Καραβίας.

Καραμούζης: Το θέμα της κεφαλαιακής επάρκειας έχει απαντηθεί

Με κατηγορηματικό τρόπο απάντησε ο πρόεδρος της Eurobank Νίκος Καραμούζης στην επιμονή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου πως οι ελληνικές τράπεζες χρειάζονται περισσότερα κεφάλαια.

«Το θέμα της επάρκειας έχει απαντηθεί. Οι ελληνικές τράπεζες τα τελευταία τρία χρόνια έχουν θωρακιστεί κεφαλαιακά και σήμερα διαθέτουν 33 δισ. ευρώ βασικά κεφάλαια αλλά και σημαντική κάλυψη των επισφαλειών», τόνισε ο πρόεδρος της Eurobank Νίκος Καραμούζης, κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης των μετόχων.

Σε ό,τι αφορά στο μέλλον της ελληνικής οικονομίας υπογράμμισε ότι απαιτείται η συνεπής εφαρμογή των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα στο πλαίσιο του Μνημονίου αλλά και ένα γενναίο σχέδιο που θα την επαναφέρει σε τροχιά ανάπτυξης και εξωστρέφειας. Η επιστροφή στην ανάπτυξη πρέπει να αφορά όλους και όχι τους λίγους.

Κάλεσε μάλιστα την ελληνική επιχειρηματική κοινότητα να επιδείξει αυτοπεποίθηση, πίστη για το μέλλον και να στηρίξει τις προοπτικές της χώρας χωρίς γκρίνιες. «Να απαιτούμε αλλά και να συμβάλλουμε. Να διαφωνούμε αλλά και να προτείνουμε», υπογράμμισε και συμπλήρωσε ότι ο τραπεζικός τομέας και η Eurobank είναι έτοιμοι να συμβάλουν στην επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα.

Ωστόσο, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην αντιπαραγωγικότητα των μέτρων που λαμβάνονται. «Ανάπτυξη με υπερφορολόγηση και μείωση μισθών δεν θα έρθει», τόνισε και πρόσθεσε ότι «κλειδί» για την επαναφορά της χώρας στην ανάπτυξη αποτελεί η απελευθέρωσή της από τα δεσμά του κρατισμού.

Τρεις προκλήσεις

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Eurobank, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει μπροστά του τρεις κρίσιμες προκλήσεις:

- Η πρώτη αφορά στην ανάγκη ρευστότητας, κάτι που στερεί σήμερα τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, καθώς το χάσμα μεταξύ δανείων και καταθέσεων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα φτάνει τα 80 δισ. ευρώ, ενώ την ίδια στιγμή ο δανεισμός του τραπεζικού συστήματος από το Ευρωσύστημα ξεπερνά τα 100 δισ. ευρώ.

- Η δεύτερη πρόκληση είναι η σημαντική μείωση των NPLs. Σήμερα το σύνολο των NPLs φτάνει τα 85 δισ. ευρώ και των NPEs φτάνει τα 116 δισ. ευρώ. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν συνολικές προβλέψεις 58 δισ. ευρώ.

- Η τρίτη πρόκληση είναι η αποπληρωμή των υποχρεώσεων των τραπεζών προς το κράτος. Πρόκειται για κίνηση που θα απελευθερώσει τις τράπεζες καθώς θα άρει μια σειρά από περιορισμούς.

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου της Eurobank Φωκίων Καραβίας ανέφερε ότι το 2016 στόχος της τράπεζας είναι η επιστροφή στην κερδοφορία, εκτίμησε ότι τα έσοδά της θα αυξηθούν κατά 15%, ο δείκτης Προβλέψεων θα πέσει κάτω από το 2% και τα NPLs δεν αναμένεται να αυξηθούν, αντίθετα μέσω της διαχείρισης των κόκκινων δανείων εκτιμάται ότι θα μειωθούν.

Αναφερόμενος στο νέο θεσμικό πλαίσιο για τα κόκκινα δάνεια, είπε ότι οι πωλήσεις κόκκινων δανείων προς τρίτους αποτελεί μία εναλλακτική, ωστόσο προς το παρόν οι κινήσεις που θα γίνουν θα είναι επιλεκτικές και θα αφορούν περιπτώσεις όπου τα περιθώρια ρύθμισης εξυγίανσης έχουν εξαντληθεί.

Προανήγγειλε δε ότι οι τράπεζες θα τηρήσουν αυστηρή στάση στους στρατηγικά κακοπληρωτές.

Αξιολόγηση

Ο κ. Καραβίας αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης και στα οφέλη που θα προκύψουν από αυτήν. Ωστόσο, σημείωσε ότι παρατηρείται μια υποτονική αντίδραση της αγοράς τόσο στα spreads των ομολόγων όσο και στο Χρηματιστήριο, που δημιουργεί προβληματισμό, επηρεάζεται μεν από το Brexit, καταδεικνύει όμως το έλλειμμα εμπιστοσύνης των αγορών τόσο όσον αφορά στην πλήρη εφαρμογή του Μνημονίου, όσο και για τη βιωσιμότητα του προγράμματος που επιβάλλουν οι δανειστές στη χώρα.

Οι αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης

Η Τράπεζα Eurobank Ergasias ανακοίνωσε ότι η Τακτική Γενική Συνέλευση που συνεδρίασε στις 15 Ιουνίου 2016, παρέστησαν μέτοχοι εκπροσωπούντες 1.492.810.618 μετοχές επί 2.133.918.092 μετοχών, ήτοι ποσοστό 69,96% του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου με δικαίωμα ψήφου επί των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης.

Επισημαίνεται ότι στα ποσοστά απαρτίας και πλειοψηφίας της εν λόγω Γενικής Συνέλευσης, δεν συνυπολογίζονται 52.080.673 κοινές μετοχές της Τράπεζας που ανήκουν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Επί των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, όπως αναφέρονται στην από 24.5.2016 πρόσκληση, η Γενική Συνέλευση:

1. Ενέκρινε τις Ετήσιες Οικονομικές Καταστάσεις της χρήσεως 2015, καθώς και τις σχετικές εκθέσεις του Διοικητικού Συμβουλίου και των Ελεγκτών.

2. Απήλλαξε τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και τους Ελεγκτές από κάθε ευθύνη αποζημίωσης για τη χρήση 2015.

3. Ενέκρινε την εκλογή της εταιρείας ορκωτών ελεγκτών-λογιστών «ΠΡΑΪΣΓΟΥΩΤΕΡΧΑΟΥΣΚΟΥΠΕΡΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» (PwC) ως τακτικού ελεγκτή των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων (ενοποιημένων και μη ενοποιημένων) για τη χρήση 2016 καθώς και τη σχετική αμοιβή της για την Τράπεζα και τις θυγατρικές της, η οποία είναι χαμηλότερη κατά 9% από την σχετική αμοιβή της για το 2015.

4. Εξέλεξε ως νέα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου την κα Lucrezia Reichlin και τον κο Jawaid A. Mirza, η θητεία των οποίων λήγει με τη θητεία των υπολοίπων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και συγκεκριμένα στις 27.6.2018, παρατεινόμενη μέχρι τη λήξη της προθεσμίας, εντός της οποίας θα συνέλθει η Τακτική Γενική Συνέλευση του έτους 2018. Όρισε, επίσης, τα εν λόγω νέα μέλη ως ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.

5. Όρισε τους κ.κ. Σπύρο Λ. Λορεντζιάδη, Jawaid A. Mirza, Bradley Paul L. Martin, Stephen L. Johnson και Kenneth Howard Prince – Wright ως τα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου της Τράπεζας, η θητεία των οποίων λήγει με την εκλογή νέας Επιτροπής Ελέγχου από την Τακτική Γενική Συνέλευση η οποία θα λάβει χώρα εντός του έτους 2018.

6. Ενέκρινε τις αμοιβές που καταβλήθηκαν σε μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου κατά τη χρήση 2015, σύμφωνα με την έγκριση της προηγούμενης Τακτικής Γενικής Συνέλευσης, και την καταβολή αμοιβών σε μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου για τη χρήση 2016, σύμφωνα και με τις ρυθμίσεις των νόμων 3016/2002, 3723/2008 και 3864/2010.

Β. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας, σε συνεδρίασή του της 15ης Ιουνίου 2016, αποφάσισε τη συγκρότησή του σε σώμα, το διορισμό Διευθύνοντος Συμβούλου και Αναπληρωτών Διευθυνόντων Συμβούλων και τον καθορισμό εκτελεστικών και μη εκτελεστικών μελών, ως εξής:

1. Νικόλαος Β. Καραμούζης, Πρόεδρος, μη εκτελεστικό μέλος

2. Σπυρίδων Λ. Λορεντζιάδης, Αντιπρόεδρος, ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος

3. Φωκίων X. Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος, εκτελεστικό μέλος

4. Σταύρος Ε. Ιωάννου, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος, εκτελεστικό μέλος

5. Θεόδωρος Α. Καλαντώνης, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος, εκτελεστικό μέλος

6. Γεώργιος Κ. Χρυσικός, μη εκτελεστικό μέλος

7. Wade Sebastian R.E. Burton, μη εκτελεστικό μέλος

8. Jon Steven B.G. Haick, ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος

9. Stephen L. Johnson, ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος

10. Bradley Paul L. Martin, ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος

11. Jawaid A. Mirza, ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος

12. Lucrezia Reichlin, ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος

13. Χριστίνα Γ. Ανδρέου, εκπρόσωπος του Ελληνικού Δημοσίου, μη εκτελεστικό μέλος 14. Kenneth Howard Prince – Wright, εκπρόσωπο

*Δείτε τις ομιλίες των κ. Καραμούζη και Καραβία στη δεξιά στήλη «Συνοδευτικό υλικό».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v