Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στην προμήθεια φυσικού αερίου και η Coral του ομίλου Motor Oil

Αίτηση για άδεια προμήθειας, ώστε να τροφοδοτεί καταναλωτές με φυσικό αέριο, κατέθεσε στη ΡΑΕ η Coral που ελέγχει τα πρατήρια με το σήμα της Shell. Η δεύτερη εταιρεία εμπορίας που επεκτείνει τη δραστηριότητά της στον νέο κλάδο.

Στην προμήθεια φυσικού αερίου και η Coral του ομίλου Motor Oil

Στην προμήθεια φυσικού αερίου επεκτείνει τη δραστηριότητά της η Coral, εταιρεία του ομίλου Μότορ Όιλ, η οποία ελέγχει τα πρατήρια υγρών καυσίμων με το σήμα της Shell και με έντονη παρουσία στην αγορά υγραερίου.

Η Coral είναι η δεύτερη εταιρεία εμπορίας πετρελαιοειδών που επεκτείνεται στην αγορά φυσικού αερίου, καθώς η Elinoil έχει ήδη λάβει τη σχετική άδεια από το 2015.

Η στροφή εταιρειών όπως οι παραπάνω στην τροφοδοσία καταναλωτών με φυσικό αέριο, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, ενισχύεται από το ότι η νέα δραστηριότητα θα λειτουργήσει προσθετικά και θα ενισχύσει υφιστάμενες εμπορικές.

Ειδικότερα, η Coral εκτός από τα υγρά καύσιμα έχει έντονη παρουσία στην αγορά υγραερίου για όλες τις χρήσεις, δηλαδή αυτοκίνηση, βιομηχανία, εξατομικευμένες λύσεις, ενώ το φυσικό αέριο μπορεί να αποτελέσει υποκατάστατο του υγραερίου. Από την πλευρά της, η Elinoil παραδοσιακά δραστηριοποιείται στα βιομηχανικά καύσιμα (πετ κοκ, μαζούτ), τα οποία υποκαθίστανται σταδιακά από φυσικό αέριο.

Σχετικά με την είσοδο νέων εταιρειών στην προμήθεια φυσικού αερίου θα πρέπει να σημειωθεί ότι η επικείμενη πλήρης απελευθέρωση της αγοράς λιανικής, με το σύνολο των καταναλωτών να αποδεσμεύονται από τις τοπικές εταιρείες, έχει κινητοποιήσει τόσο εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην προμήθεια καταναλωτών με ηλεκτρικό, όσο και βιομηχανικούς καταναλωτές.

Από το 2014, οπότε και διαμορφώθηκε το πλαίσιο της απελευθέρωσης, άδειες έχουν λάβει οι GREEN, GASELA, EDIL, Greensteal- Cedalion, Watt & Volt, NRG, Αφοί Σούρλα, Μακιός AE, Elinoil, Protergia Αγ. Νικόλαος Power (Mυτιληναίος) και Αλουμίνιο (Μυτιληναίος). Ωστόσο μέχρι στιγμής, πέραν των ΕΠΑ, στην προμήθεια φυσικού αερίου δραστηριοποιούνται μόνο η ΔΕΠΑ, οι τρεις ΕΠΑ και η Μ+Μ του ομίλου Μυτιληναίου.

Τέλος, να σημειωθεί ότι ώθηση στην ανάπτυξη της δραστηριότητας αυτής αναμένεται να δώσει η επικείμενη οριστικοποίηση της συμφωνίας μεταξύ των διαχειριστών των δικτύων Ελλάδας και Βουλγαρίας, ΔΕΣΦΑ και Bulgartransgaz για τη διαχείριση της διασύνδεσης Σιδηρόκαστρο-Koulata.

Η συμφωνία αυτή θα διευκολύνει τις εισαγωγές φυσικού αερίου μέσω αγωγού και της αξιοποίησης ευκαιριών που προσφέρουν οι αγορές της Κεντρικής και ΝΑ Ευρώπης. Ήδη η ΡΑΕ έθεσε σε δημόσια διαβούλευση τις ρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν καταρχήν μεταξύ των δύο διαχειριστών, προκειμένου αυτές να καταστούν δεσμευτικά κείμενα και να καταστεί δυνατή η εφαρμογή της Συμφωνίας Συνδεδεμένου Συστήματος μεταξύ του ΔΕΣΦΑ και του διαχειριστή του Συνδεδεμένου Συστήματος της Βουλγαρίας, Bulgartransgaz.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v