Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Περιστέρης: Ωρα να σοβαρευτούμε και να επενδύσουμε στην Ελλάδα

Επενδύσεις δεν πρόκειται να υλοποιηθούν χωρίς τις διαρθρωτικές αλλαγές, υπογράμμισε ο CEO της ΓΕΚ Τέρνα από το συνέδριο του Economist. Πιστεύουμε στην Ελλάδα, σημείωσε. Λείπει η εθνική στρατηγική. Οχι σε «ολίγη» διασύνδεση των νησιών.

Περιστέρης: Ωρα να σοβαρευτούμε και να επενδύσουμε στην Ελλάδα

Χρειαζόμαστε ένα σοκ επενδύσεων που θα έλθουν μόνο αν οι πολιτικοί συνειδοτοποιήσουν ότι οι πρώτοι που θα επενδύσουν στην Ελλάδα θα είναι οι Έλληνες επιχειρηματίες, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο διευθύνων σύμβουλος της ΓΕΚ Τέρνα, Γ. Περιστέρης.

Οπως σημείωσε ο κ. Περιστέρης από το βήμα του συνεδρίου του Economist, οι ξένοι ποτέ δεν θα έλθουν για επενδύσεις, αν δεν δουν πρώτα τους Ελληνες.

Τόνισε όμως ότι η πολιτεία και το πολιτικό σύστημα θα πρέπει να δώσουν αυτή τη δυνατότητα στους Ελληνες επιχειρηματίες. «Εχει έλθει η ώρα να προχωρήσουν με τόλμη επενδύσεις και διαρθρωτικές αλλαγές», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι το ένα δεν προχωρά χωρίς το άλλο.

Τα βασικά σημεία της ομιλίας του Γ. Περιστέρη στο συνέδριο του Economist έχουν ως εξής:

Η αναδιάρθρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας αποτελεί πράγματι έναν από τους βασικούς στόχους των διαρθρωτικών αλλαγών που περιλαμβάνονται στα μνημόνια. Όπως όμως και οι υπόλοιπες διαρθρωτικές αλλαγές είναι ένας στόχος που προχωρεί βασανιστικά αργά, με ημίμετρα και οπισθοδρομήσεις. Προπαντός όμως προχωρεί χωρίς να συζητιέται, εντός ή εκτός της χώρας, οποιαδήποτε εθνική στρατηγική. Για να ήμαστε ακριβείς, χωρίς να συζητιέται ή να εφαρμόζεται οποιαδήποτε στρατηγική, εθνική ή ευρωπαϊκή. Οι μεν έχουν πάρει το «manual των διαρθρωτικών αλλαγών» και κόβουν και ράβουν σελίδες από εδώ κι από εκεί, κι οι άλλοι προσπαθούν απλώς να υπερασπιστούν τα κακώς κείμενα του status quo.

Η δε τραγωδία είναι ότι αυτά συμβαίνουν ενώ είναι σε πλήρη εξέλιξη διεθνώς μια νέα ενεργειακή επανάσταση. Η επανάσταση της καθαρής ενέργειας που θα αλλάξει με τρόπο ριζικό την παγκόσμια ενεργειακή οικονομία και σκακιέρα. Τα σημάδια είναι παντού. Όλο και περισσότερες και πιο ανταγωνιστικές επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές, πτώση των τιμών των ορυκτών καυσίμων και εξ αυτού του λόγου αυξανόμενες χρεοκοπίες εταιρειών στον συγκεκριμένο τομέα. Καινοτομίες που εξελίσσονται διαρκώς και ταχύτερα σε πολλαπλούς τομείς -αποθήκευση ενέργειας, ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά, μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος με ελάχιστες απώλειες, έξυπνοι μετρητές, ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Στις εξελίξεις αυτές δεν πρωταγωνιστούν μόνο οι συγκεκριμένοι κλάδοι. Στην πρώτη γραμμή είναι μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου, τεχνολογικές και χρηματοοικονομικές, ενώ η Κίνα και η Ινδία, αλλά και οι παραδοσιακοί γίγαντες όπως η ΗΠΑ και η ΕΕ, χρησιμοποιούν την επανάσταση της καθαρής ενέργειας για να αλλάξουν τους γεωπολιτικούς συσχετισμούς, αποδυναμώνοντας τις χώρες με αποθέματα ορυκτών καυσίμων.

Η Ελλάδα δεν διαθέτει τεχνολογία αιχμής για να συμμετάσχει στη βιομηχανική πλευρά της επανάστασης. Έχει όμως ιδιαίτερα ανταγωνιστικές εταιρείες σε θέματα κατασκευής υποδομών, καθώς και ένα μεγάλο δυναμικό ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ κυρίως στο νησιωτικό χώρο του Αιγαίου (χερσαίο & υπεράκτιο). Δυναμικό που ξεπερνά τις 10.000 MW (αιολικά κυρίως, αλλά και Φ/Β) και παραμένει αναξιοποίητο την ίδια ώρα που η ηλεκτρική ζήτηση στα νησιά του Αιγαίου καλύπτεται από πεπαλαιωμένους, ρυπογόνους και αντιοικονομικούς πετρελαϊκούς σταθμούς. Το απαρχαιωμένο αυτό σύστημα ηλεκτροδότησης των νησιών μας κοστίζει κάθε χρόνο 800 εκατ. ευρώ, που πληρώνουν όλοι οι καταναλωτές ρεύματος στη χώρα, μέσω της χρέωσης Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας. Η διασύνδεση όλων των μεγάλων νησιών που θα σταματούσε αυτή την αιμορραγία και θα άνοιγε την πόρτα για τεράστιες επενδύσεις και μεγάλη εξοικονόμηση σε ολόκληρο το Αιγαίο, κοστίζει 4 δισ. ευρώ, μπορεί να τελειώσει μέσα στην επόμενη δεκαετία και να αποσβεστεί σε πέντε μόλις χρόνια, εξοικονομώντας από εκεί κι εκεί και εις το διηνεκές 800 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Και τι κάνουμε; Μετά από δεκαετίες αδράνειας, τώρα πάει να προωθηθεί μια ολίγη από διασύνδεση. Δεν υποστηρίζουμε ότι δεν πρέπει να γίνει η μικρή διασύνδεση που προωθείται, εφόσον αυτή γίνει άμεσα, αλλά θα πρέπει ταυτόχρονα και ταχύτατα να προωθηθεί μια συνολική λύση, η οποία θα περιλαμβάνει την ολοκληρωμένη διασύνδεση της Κρήτης, των μεγάλων Δωδεκανήσων και άλλων νησιών.

Η δική μου άποψη είναι απλή. Ήρθε η ώρα να γίνουμε σοβαροί και να επενδύσουμε στην Ελλάδα. Να επενδύσουμε στα εγχώρια καύσιμα. Τα ελληνικά καύσιμα. Μαζικά στις ανανεώσιμες, στο μεταβατικό στάδιο σε ένα-δύο υψηλής απόδοσης λιγνιτικά και παράλληλα στις καινοτόμες τεχνολογίες. Διασυνδέσεις, έξυπνοι μετρητές, αποθήκευση.

Επενδύσεις μεγάλης αξίας, που μπορούν να υλοποιηθούν σ' ολόκληρη τη χώρα. Όχι μόνο στην κυρίως Ελλάδα, αλλά και στα νησιά και στις βραχονησίδες -όπως η πρωτοπόρα επένδυση που ολοκληρώνει η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στον Άγιο Γεώργιο- και αργότερα, όταν η τεχνολογία καταστήσει οικονομικά ανταγωνιστικό το κόστος και στο θαλάσσιο (off shore), αιολικό δυναμικό. Ο πλούτος στο Αιγαίο νομίζαμε επί δεκαετίες ότι βρισκόταν κάτω από τον βυθό. Πολύ μεγαλύτερος είναι αυτός που υπάρχει πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, δηλαδή το αιολικό δυναμικό.

Φίλες και φίλοι,

Ο Όμιλός μας και εγώ προσωπικά πιστεύουμε στην Ελλάδα. Δεν πρόκειται για σχήμα λόγου ή για αθεράπευτη αισιοδοξία. Όπως λένε και οι Αγγλοσάξονες,«we put our money where our mouth is» -σε ελεύθερη μετάφραση το λέμε και το εννοούμε. Έχουμε ήδη επενδύσει περισσότερα από 1,5 δισ. ευρώ την περίοδο της κρίσης, όταν η Ελλάδα βίωσε τη μεγαλύτερη περίοδο αποεπένδυσης μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Και δεν αρκεστήκαμε μόνο σε επενδύσεις. Κόντρα σε θεούς και δαίμονες στηρίξαμε έμπρακτα και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, διατηρώντας συνεχώς και αδιαλείπτως το σύνολο των διαθεσίμων μας στις ελληνικές τράπεζες. Ακόμα κι όταν όλα έμοιαζαν να κρέμονται από μια κλωστή.

Τώρα πρέπει επιτέλους -μετά από τόση καθυστέρηση- να προχωρήσουν με τόλμη επενδύσεις και διαρθρωτικές αλλαγές. Το ένα δεν προχωρεί χωρίς το άλλο. Μια υπονομευμένη λύση στον ΑΔΜΗΕ για παράδειγμα θα υπονομεύσει τις επενδύσεις σ' ολόκληρη την αγορά ενέργειας. Και θα αναβάλει για άλλη μια φορά το επενδυτικό σοκ που έχουμε ανάγκη και για το οποίο εδώ και πολύ καιρό έχω μιλήσει. Σοκ επενδύσεων που θα έρθουν μόνο αν το πολιτικό μας σύστημα συνειδητοποιήσει ότι οι πρώτοι που θα επενδύσουν στην Ελλάδα θα είναι οι Έλληνες επιχειρηματίες. Το αφόρητο βάρος, η πολυπλοκότητα και η αβεβαιότητα που προκαλούν οι φόροι και η γραφειοκρατία σημαίνουν ότι οι ξένοι ποτέ δεν θα επενδύσουν άμεσα, αν δεν προηγηθούν οι Έλληνες. Και προϋπόθεση βέβαια γι' αυτό είναι να υπάρχει η ελληνική επιχειρηματικότητα και η πολιτεία και το πολιτικό μας σύστημα να μας δώσουν τη δυνατότητα. Το όφελος θα είναι άλλωστε κοινό. Θέσεις εργασίας, ανταγωνιστικότητα, χαμηλότεροι λογαριασμοί ρεύματος, φορολογικά έσοδα, στήριξη του ασφαλιστικού. Οφέλη που αφορούν όλους, πολίτες και επιχειρήσεις σ' αυτή τη χώρα. Τη δική μας χώρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v