Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσαμάζ: «Ακούμε για επενδύσεις, αλλά μόνο εμείς επενδύουμε!»

Μόνο ο ΟΤΕ επενδύει τα τελευταία χρόνια στις τηλεπικοινωνιακές υποδομές, υποστήριξε ο Μιχάλης Τσαμάζ σε ένα ακόμα επεισόδιο της διαμάχης οργανισμού - εναλλακτικών παρόχων για το μοντέλο ανάπτυξης της νέας γενιάς δικτύων. Τι δήλωσε για ΕΕΤΤ και vectoring.

Τσαμάζ: «Ακούμε για επενδύσεις, αλλά μόνο εμείς επενδύουμε!»

Τη δική του απάντηση στη διαμάχη μεταξύ του ΟΤΕ και των ανταγωνιστών του για το μοντέλο στο οποίο θα βασιστεί η ανάπτυξη των δικτύων νέας γενιάς έδωσε χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟTΕ Μιχάλης Τσαμάζ. 

Οι ανταγωνιστές του οργανισμού υποστηρίζουν πως η τεχνολογία vectoring, μέσω του οποίου ο ΟΤE επιδιώκει να προσφέρει ταχύτητες μέχρι 100 Mbps με βάση το υφιστάμενο δίκτυο χαλκού, θα οδηγήσει «σε νέα μονοπώλια». Αντιπροτείνουν διαφορετικά μοντέλα ανάπτυξης των νέων δικτύων στην κυβέρνηση, χωρίς μέχρι σήμερα να έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Γενική Συνέλευση, ο κ. Τσαμάζ απάντησε πως «όλα γίνονται για τους πελάτες, για τους ανθρώπους που θα χρησιμοποιήσουν τα νέα δίκτυα και τις νέες ταχύτητες για να αλλάξουν τον κόσμο γύρω μας». Όπως είπε, «τους πελάτες δεν τους ενδιαφέρει η υποδομή, το πώς δουλεύει μια υπηρεσία, αλλά η τελική υπηρεσία. Δεν θα σκεφτεί ο πελάτης αν θα χρησιμοποιήσει 3G, 4G, WiFi, ή Fiber-to-the-Cabinet για την κλήση. Η δική μας ευθύνη είναι τα δίκτυά μας να ανταποκρίνονται σε αυτές τις ανάγκες, που αυξάνονται με ραγδαίο ρυθμό, και σε λογικές τιμές».

Ο επικεφαλής του ΟΤΕ υποστήριξε πως «έχουμε ακούσει τα τελευταία χρόνια πολλά μεγαλεπήβολα σχέδια για επενδύσεις σε δίκτυα Νέας Γενιάς. Δημόσια και ιδιωτικά. Εκ του αποτελέσματος, αποδεικνύεται ότι ο μόνος που πραγματοποιεί σημαντικές επενδύσεις είναι ο όμιλος ΟΤΕ». Κατά τον κ. Τσαμάζ, ο ΟΤE είναι «μακράν ο μεγαλύτερος επενδυτής σε νέες τεχνολογίες και υποδομές στην Ελλάδα» αφού του αναλογεί «το 60% των συνολικών επενδύσεων της αγοράς τηλεπικοινωνιών».

Πρόσθεσε πως «δεν σταματήσαμε καθόλου, ούτε και μέσα στην κρίση, και μόνο την περασμένη πενταετία, οι επενδύσεις στη χώρα ξεπέρασαν τα 2 δισ. ευρώ. Για την επόμενη τετραετία, υλοποιούμε επενδύσεις ύψους €1,3 δισ. δημιουργώντας τα δίκτυα του μέλλοντος και προσφέροντας στους καταναλωτές μεγαλύτερες ταχύτητες internet σταθερής και κινητής».

«Εχουμε μεγάλη ευθύνη» ως στελέχη της αγοράς τηλεπικοινωνιών, είπε ο Μιχάλης Τσαμάζ. «Έχουμε στόχους να πετύχουμε: τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2020. Άρα θα πρέπει να λάβουμε υπόψη τα κόστη και τον χρόνο που θα μας πάρουν αυτά που "υποσχόμαστε" ότι θα υλοποιήσουμε».

Ο επικεφαλής του ΟΤE τόνισε πως πρόσφατα ανέλαβε νέος Πρόεδρος στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) και είπε πως ο όμιλος έχει πολλές εκκρεμότητες με την Αρχή: «Από το νέο κοστολογικό μέχρι την έγκριση νέων προγραμμάτων που θέλουμε να διαθέσουμε στους πελάτες μας». «Το σημαντικότερο» κατέληξε, «είναι το θέμα της έγκρισης του vectoring, που μας καθυστερεί από το να δώσουμε ταχύτητες έως 100 Μbps στους πελάτες μας, αλλά και τους ανταγωνιστές μας». Σ’ αυτό ακριβώς το σημείο αντιδρούν, όμως, οι ανταγωνιστές του ΟΤE.

Οσον αφορά στις μέχρι σήμερα επενδύσεις, η διοίκηση του ΟΤE τόνισε πως στην κινητή τηλεφωνία, η πληθυσμιακή κάλυψη COSMOTE 4G έχει φθάσει το 85%, παραμένοντας Νο1 με μεγάλη διαφορά από τον ανταγωνισμό. Αντίστοιχα, η πληθυσμιακή κάλυψη του δικτύου 4G+, που λανσαρίστηκε τον Ιανουάριο του 2015, έφθασε ήδη το 64%.

Στη σταθερή τηλεφωνία «συνεχίζουμε δυναμικά την επέκταση του δικτύου οπτικών ινών, δίνοντας πρόσβαση στις ταχύτητες VDSL σε περισσότερα από 2 εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Στόχος μας είναι στο τέλος του έτους να φθάσουμε τα 2,25 εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις, δηλαδή σχεδόν το 50% των τηλεφωνικών συνδέσεων της χώρας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v