Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Byte: Μεγάλα σχέδια για την «ψηφιακή υπογραφή»

Δραστική μείωση γραφειοκρατίας και λειτουργικών εξόδων για εταιρείες και κυρίως για το ελληνικό δημόσιο μπορεί να προκύψει μέσα από την ψηφιακή υπογραφή, υποστηρίζει ο πρόεδρος και CEO της Byte Computers Σπύρος Βυζάντιος.

Byte: Μεγάλα σχέδια για την «ψηφιακή υπογραφή»

Στην πολύ σημαντική υποδομή και τεχνογνωσία που ήδη διαθέτει η Byte Computers στον τομέα της «ψηφιακής υπογραφής», αναφέρθηκε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης Σπύρος Βυζάντιος κατά τη χθεσινή τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας.

Ήδη, ο γνωστός όμιλος πληροφορικής έχει ξεκινήσει ή/και δρομολογεί επαφές με τράπεζες, δημόσιο και εταιρείες κοινής ωφέλειας, προκειμένου να προσφέρει λύσεις που εκτιμά ότι μειώνουν δραστικά τη γραφειοκρατία και το λειτουργικό τους κόστος.

Ενδεικτικό είναι ότι οι τράπεζες θα μπορούν π.χ. να συναλλάσσονται με εταιρικούς πελάτες τους χωρίς οι τελευταίοι να είναι αναγκασμένοι να πηγαίνουν στο κατάστημα και επίσης θα μπορούν να λαμβάνουν ηλεκτρονικά και αυτόματα τις απαντήσεις των τραπεζών σε αιτήματα που θα υποβάλλουν.

Πέρα όμως από τις τράπεζες, ακόμη μεγαλύτερο πεδίο εφαρμογής έχει η «ψηφιακή υπογραφή» στον δημόσιο τομέα, όπου αναμένεται από μέρα σε μέρα η τροποποίηση του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου προκειμένου το όλο θέμα να μπορεί να προχωρήσει.

«Εκτιμάται ότι το δημόσιο δαπανά γύρω στα 500 εκατ. τον χρόνο για χαρτί και εκτυπωτικά. Το ποσό αυτό θα μπορούσε να εξοικονομηθεί έναντι αμελητέου ετήσιου κόστους, αν δίναμε στις 600.000 δημοσίους υπαλλήλους τη δυνατότητα ψηφιακής υπογραφής», υποστηρίζει ο κ. Βυζάντιος, συμπληρώνοντας:

«Η ανάπτυξη της οικονομίας δεν μπορεί να έρθει χωρίς εργαλεία και χωρίς την τεχνολογία. Εμείς από την πλευρά μας θέλουμε να μετατρέψουμε την ψηφιακή υπογραφή σε εργαλείο όλων των τραπεζών, ολόκληρου του δημοσίου, των εταιρειών κοινής ωφέλειας, των περιφερειών και των δήμων.

Για παράδειγμα η ψηφιακή υπογραφή μπορεί να μειώσει τη γραφειοκρατία και να οδηγήσει σε σημαντικές εξοικονομήσεις τους παρόχους τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, ενέργειας και νερού, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στις αποστολές και τις πληρωμές των λογαριασμών.

Επίσης, προσθέτοντας την αυθεντικοποίηση της ψηφιακής υπογραφής στο έργο της ψηφιακής ταυτότητας των μεταναστών που ήδη έχουμε εκπονήσει, μπορούμε να οδηγηθούμε στην περιβόητη εδώ και τόσα χρόνια κάρτα του πολίτη. Η Ελλάδα δεν έχει να ζηλέψει τίποτε από πολλές χώρες του εξωτερικού, αρκεί να ξεφύγει από τη θεωρία και να φτάσει στην πράξη. Και εμείς στην Byte είμαστε άνθρωποι της πράξης».

Σε ό,τι αφορά στην τρέχουσα πορεία της εταιρίας, ο κ. Βυζάντιος ανέφερε πως το σημερινό ανεκτέλεστο υπόλοιπο δημόσιων έργων της εταιρείας κυμαίνεται γύρω στα επτά εκατομμύρια ευρώ, ενώ κανονικά συνεχίζονται οι εργασίες του ιδιωτικού τομέα.

Πέραν αυτών, η εταιρεία προτίθεται να συμμετάσχει σε τέσσερις-πέντε μεγάλους διαγωνισμούς, προϋπολογισμού άνω των εκατό εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v