Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Από την αρχή η αναζήτηση CEO στην Πειραιώς

Καθήκοντα CEO στον Γ. Πουλόπουλο ανέθεσε το ΔΣ της τράπεζας έως ότου αναδειχθεί ο νέος διευθύνων σύμβουλος. Η ανατροπή με την απόσυρση της έγκρισης του SSM για τον Χρ. Παπαδόπουλο. Για «πόλεμο» από το fund Paulson, που επιθυμεί να ελέγξει την Πειραιώς, μιλούν τραπεζικά στελέχη.

Από την αρχή η αναζήτηση CEO στην Πειραιώς

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Πειραιώς εξέλεξε σήμερα τον κ. Γιώργο Πουλόπουλο ως νέο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και Αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο.

Οπως αναφέρει στην ανακοίνωση η τράπεζα, στον κ. Γιώργο Πουλόπουλο ανατέθηκε και η άσκηση των καθηκόντων του Διευθύνοντος Συμβούλου, έως ότου ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την ανάδειξη του νέου CEO.

Ο κ. Πουλόπουλος εργάζεται ως στέλεχος στην Τράπεζα 17 χρόνια και είναι ο CFO της Tράπεζας Πειραιώς τα τελευταία 6 χρόνια. Στη σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ. παραιτήθηκε από τη θέση του προσωρινού Διευθύνοντος Συμβούλου ο κ. Σταύρος Λεκκάκος, ο οποίος παραμένει μέλος του Δ.Σ της Τράπεζας.

Οπως έγραφε από το πρωί το euro2day.gr, εμπλοκή, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, παρουσιάστηκε στην ανάδειξη του νέου CEO της Tράπεζας Πειραιώς, ανατρέποντας τις διαδικασίες. Ήδη είχε εγκριθεί από το ΤΧΣ ο Χρήστος Παπαδόπουλος (φωτογραφία) και σήμερα επρόκειτο να γίνει Διοικητικό Συμβούλιο στην Πειραιώς, προκειμένου να γίνει μέλος του και να αναλάβει τη θέση του CEO.

Ωστόσο απολύτως έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι παρουσιάστηκε εμπλοκή από τον SSM, γεγονός που μπλόκαρε τις περαιτέρω διαδικασίες!

Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι, όπως είχαν ήδη διαβεβαιώσει αρμόδιοι παράγοντες το Euro2day.gr από χθες, ουσιαστικά η έγκριση από το ΤΧΣ, που φέρει και την ιδιότητα του μετόχου της τράπεζας, ήταν το τελευταίο στάδιο καθώς προηγουμένως έπρεπε να έχει δοθεί η «ευλογία» του SSM.

Όλες οι πληροφορίες αναφέρουν, δε, ότι αυτή η έγκριση εκ μέρους του SSM είχε δοθεί αλλά αναιρέθηκε στη συνέχεια κατόπιν "καταγγελίας" (!) από κάποιους, η οποία είναι άγνωστο αν και πώς επιβεβαιώθηκε από τον SSM και τι αφορούσε, καθώς δεν υπάρχουν σχετικές πληροφορίες ως τώρα στην Ελλάδα.

Το πρωί έγινε τηλεδιάσκεψη μεταξύ της Πειραιώς και του SSM, ενώ το προγραμματισμένο Δ.Σ. της τράπεζας δεν θα έχει το θέμα στην ατζέντα. Η διαδικασία αναζήτησης διευθύνοντος συμβούλου θα ξεκινήσει από την αρχή.

Τραπεζικά στελέχη αποδίδουν ευθέως την εμπλοκή  διαμάχη που έχει ξεσπάσει, ακόμη και εντός του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας, μεταξύ του επενδυτικού fund Paulson, που εμφανίζεται να είναι σήμερα ο μεγαλύτερος μέτοχος μειοψηφίας στην Πειραιώς, και την υπόλοιπη διοίκηση.

Η αίσθηση στην αγορά είναι ότι ο Paulson επιδιώκει πλέον ουσιαστικά να τοποθετήσει διευθύνοντα σύμβουλο της αρεσκείας του, προκειμένου να ελέγξει τη μεγαλύτερη σε μέγεθος τράπεζα της χώρας, η οποία έχει και τη μεγαλύτερη έκθεση σε δάνεια ελληνικών επιχειρήσεων σε πολύ σημαντικούς τομείς της οικονομίας.

Σημειώνεται ότι προ μηνών ο ίδιος ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος κ. Paulson είχε παρέμβει ανοικτά, προκειμένου να ματαιώσει την παραίτηση του Άνθιμου Θωμόπουλου, όχι μόνο με επιστολές του αλλά και με προσωπικές παρεμβάσεις ακόμη και σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο, γεγονός εξαιρετικά ασυνήθιστο.

Έκτοτε, η σχέση με την Πειραιώς έχει διαταραχθεί, με τον εκπρόσωπό του στο ΔΣ να εκφράζει συνεχώς αντιρρήσεις σε σχέση με τις επερχόμενες διοικητικές αλλαγές.

Συγκροτήθηκε σε σώμα το ΔΣ της Τράπεζας Πειραιώς

Η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε ότι κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου την 29η Ιουνίου 2016 παραιτήθηκε ο κ. Σταύρος Λεκκάκος από τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου & CEO, παραμένοντας ως μη Εκτελεστικό Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου.

Στη συνέχεια εξελέγη ο κ. Γεώργιος Πουλόπουλος, σε αντικατάσταση προγενέστερα παραιτηθέντος Μη Εκτελεστικού Μέλους.

Κατόπιν των ανωτέρω, το Δ.Σ. ανασυγκροτήθηκε σε σώμα ως εξής:

Μη Εκτελεστικός Πρόεδρος Δ.Σ

‐Μιχαήλ Σάλλας 

Αντιπρόεδροι ΔΣ

‐ Απόστολος Ταμβακάκης, Α’ Αντιπρόεδρος, Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος

‐ Σταύρος Λεκκάκος, Β’ Αντιπρόεδρος, Μη Εκτελεστικό Μέλος

Εκτελεστικά Μέλη

‐Γεώργιος Πουλόπουλος , Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος

‐Χαρίκλεια Απαλαγάκη, Εντεταλμένη Σύμβουλος Μη Εκτελεστικά Μέλη

‐Ευτύχιος Βασιλάκης, Μη Εκτελεστικό Μέλος

‐Ιάκωβος Γεωργάνας, Μη Εκτελεστικό Μέλος

‐Βασίλειος Φουρλής, Μη Εκτελεστικό Μέλος

‐Alexander Blades, Μη Εκτελεστικό Μέλος

Ανεξάρτητα Μη Εκτελεστικά Μέλη

‐Χαρίτων Κυριαζής, Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος

‐Arne Berggren, Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος

‐Karel De Boeck, Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος

‐David Hexter, Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος.

Στο Διοικητικό Συμβούλιο μετέχουν επίσης οι ορισθέντες Εκπρόσωποι:

‐Αικατερίνη Μπερίτση του Κωνσταντίνου, Εκπρόσωπος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Ν. 3864/2010)

‐Γεράσιμος Τσιαπάρας του Κωνσταντίνου, Εκπρόσωπος του Ελληνικού Δημοσίου (Ν.3723/2008)

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v