Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κατσέλη: Μονοδιάστατο το νέο μοντέλο διοίκησης

Στα Δ.Σ. των τραπεζών δεν πρέπει να μετέχουν μόνο τραπεζικοί αλλά και επιχειρηματίες, προκειμένου να υπάρχει απευθείας σύνδεση με την αγορά, τόνισε η επικεφαλής της Εθνικής. Μεγαλύτερη πρόκληση τα κόκκινα δάνεια, τονίζει ο Λ. Φραγκιαδάκης.

Κατσέλη: Μονοδιάστατο το νέο μοντέλο διοίκησης

Μονοδιάστατο και συγκεντρωτικό χαρακτήρισε η Λούκα Κατσέλη το μοντέλο διοίκησης που προωθείται μέσα από τα αυστηρά κριτήρια αξιολόγησης των τραπεζών. Είναι σαφές «ότι επιβάλλει ένα μονοδιάστατο σχήμα διοίκησης, συγκεντρωτικό, το οποίο καλείται να αντιμετωπίσει τις πιο σοβαρές προκλήσεις που έχει αντιμετωπίσει το τραπεζικό σύστημα», τόνισε και επεσήμανε ότι στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών δεν πρέπει να μετέχουν μόνο τραπεζικοί αλλά και επιχειρηματίες, προκειμένου να υπάρχει απευθείας σύνδεση με την αγορά.

Μιλώντας στη Γενική Συνέλευση της τράπεζας, σημείωσε ότι το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής πήρε έγκαιρα πρωτοβουλίες στο πλαίσιο των κανόνων του νόμου και ήδη ανακοινώνει δύο νέα μέλη, τον Μ. Ασλεϊ και τη Μ. Οκλαντ, συμπλήρωσε.

Το ΤΧΣ ολοκλήρωσε την αξιολόγηση των τραπεζικών στελεχών και οι αλλαγές που απαιτούνται θα ολοκληρωθούν το αμέσως επόμενο διάστημα, με βάση το χρονοδιάγραμμα που προβλέπεται στο Μνημόνιο.

Ως πρόεδρος της Εθνικής θα διασφαλίσω την έγκαιρη και ομαλή εφαρμογή των αλλαγών στο διοικητικό συμβούλιο, τόνισε.

Οι αλλαγές θα ανακοινωθούν στην επόμενη Γενική Συνέλευση.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας κ. Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, στην ομιλία του τόνισε ότι «η Εθνική Τράπεζα στοχεύει σε τρεις άξονες: σε περαιτέρω βελτίωση της λειτουργικής κερδοφορίας, στην αναβάθμιση της ποιότητας χαρτοφυλακίου και στην υποστήριξη της ελληνικής οικονομίας στην έξοδο από την ύφεση. Οι στόχοι της τράπεζας και συνδέονται άμεσα με τις προοπτικές της οικονομίας αλλά και οδηγούν και οδηγούνται από αυτήν. Η θετική εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας σίγουρα θα συμβάλει στη βελτίωση των τραπεζικών μεγεθών».

«Θεωρώ πως αυτή τη στιγμή, το κρισιμότερο θέμα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε είναι το θέμα της εξυγίανσης του δανειακού μας χαρτοφυλακίου», τόνισε. «Η άποψή μας είναι πως όσο πιο επιτυχημένα αντεπεξέλθουμε σε αυτή την πρόκληση, τόσο πιο επιτυχημένα θα υπηρετήσουμε τον ρόλο μας ως διαμεσολαβητή μεταξύ καταθετών και δανειοληπτών. Η εξομάλυνση των επισφαλειών, η ανάκτηση κεφαλαίων και η εύρεση λύσεων που θα βοηθήσουν τους δανειολήπτες να ξαναγίνουν ενήμεροι, θα αποτελέσουν καταλύτη για την αναζωογόνηση και αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v