Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διερευνητικό ενδιαφέρον Σκλαβενίτη για Μαρινόπουλο

Απολύτως μη δεσμευτική αλλά επίσημη πλέον, η εκδήλωση ενδιαφέροντος από την πλευρά Σκλαβενίτη για τη Μαρινόπουλος, ενόψει της αυριανής συζήτησης για προστασία από τους πιστωτές. Τι λέει η επιστολή, πού στηρίζεται και τι σημαίνει για τις περαιτέρω εξελίξεις.

Διερευνητικό ενδιαφέρον Σκλαβενίτη για Μαρινόπουλο

Eπιστολή με την οποία εκδηλώνεται επισήμως και δημοσίως πλέον το ενδιαφέρον της Σκλαβενίτης για τη Μαρινόπουλος, αλλά με απόλυτα μη δεσμευτικό τρόπο, απεστάλη σήμερα στη Μαρινόπουλος από την πληρεξούσια δικηγόρο της πρώτης και θα παρουσιαστεί αύριο, κατά τη συζήτηση στο Πρωτοδικείο, της αίτησης προστασίας από τους πιστωτές που έχει καταθέσει η Μαρινόπουλος, στο πλαίσιο του άρθρου 99 του πτωχευτικού κώδικα.

Με την επιστολή αυτή, η Σκλαβενίτης γνωστοποιεί ότι μετά τις πρόσφατες καταιγιστικές εξελίξεις και με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην ελληνική οικονομία και αγορά, «διερευνά τις πιθανότητες συμμετοχής της» στις διαδικασίες που άνοιξε η Μαρινόπουλος, με την αίτηση υπαγωγής της στο άρθρο 99, «σε συνεργασία πάντοτε με τους πιστωτές και τις δανείστριες τράπεζες»

Όπως τονίζεται στην ίδια επιστολή, η τελική συμμετοχή της Σκλαβενίτης θα εξαρτηθεί από πλήθος προϋποθέσεων, στις οποίες περιλαμβάνονται:

- Διαμόρφωση αποδεκτής συμφωνίας με τους υφιστάμενους μετόχους και τις τράπεζες

- Η διενέργεια οικονομικού, νομικού και φορολογικού ελέγχου (due diligence)

- Oι εγκρίσεις από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και τυχόν εξ αυτών απορρέουσες ρυθμίσεις

- Η διατήρηση των υφιστάμενων λειτουργιών και του δικτύου καταστημάτων της Μαρινόπουλος

- Από λοιπές συνθήκες που είτε θα διαπιστωθούν, είτε θα διαμορφωθούν κατά τη χρονική διάρκεια της διαδικασίας εξυγίανσης.

Όπως προκύπτει αβίαστα από τη συγκεκριμένη επιστολή, προσώρας δεν υπάρχει καμία συμφωνία, επιβεβαιώνονται όμως πλήρως οι πληροφορίες που είχε δημοσιεύσει προ ημερών το Euro2day.gr για το βασικό σχέδιο «σωτηρίας» της Μαρινόπουλος με εμπλοκή της Σκλαβενίτης, περιγράφοντας και τις βασικές υπό συζήτηση προδιαγραφές του συγκεκριμένου σχεδίου.

Όπως γράψαμε, το βασικό σενάριο περιλαμβάνει τη συμμετοχή της Σκλαβενίτης με ποσοστό 75% στη νέα εταιρία, (που θα αφορά πρακτικά όλη τη δραστηριότητα της Μαρινόπουλος στον συγκεκριμένο τομέα του λιανεμπορίου) ενώ ποσοστό 25% θα διατηρήσει η πλευρά της Μαρινόπουλος.

Η εισροή νέων κεφαλαίων από τη Σκλαβενίτης τοποθετείται σε 75 εκατ. ευρώ και ακόμη 50 εκατ. ευρώ σε βάθος 2-3 ετών. Οι υφιστάμενες δανειακές υποχρεώσεις της Μαρινόπουλος θα μετατραπούν σε μακροπρόθεσμα 20ετή δάνεια, με balloon (η εξόφληση θα ξεκινήσει μετά από 6 χρόνια και θα αφορά το 30% σταδιακά, ενώ το υπόλοιπο 70% θα εξοφληθεί στη λήξη).

Περίπου 370 εκατ. θα είναι ο νέος χαμηλότοκος δανεισμός (οι πληροφορίες μιλούν για επιτόκιο της τάξεως του 1%), επίσης με 20ετή διάρκεια και τους ίδιους όρους αποπληρωμής.

Στο σκέλος της εξυγίανσης του παθητικού της εταιρίας προβλέπεται «εθελοντικό» κούρεμα των εμπορικών πιστωτών σε ένα ποσοστό που σύμφωνα με το σχέδιο υπολογίζεται σε 40%.

Ακόμη θα πρέπει να γίνει επαναδιαπραγμάτευση των υποχρεώσεων σε μισθώματα, για ακίνητα που χρησιμοποιεί ο όμιλος Μαρινόπουλου (ορισμένες πηγές τα ανεβάζουν σε 150-200 εκατ. ευρώ), με ετεροχρονισμό των πληρωμών τουλάχιστον για μια τριετία και αναπροσαρμογή προς τα κάτω των μισθωμάτων.

Τέλος, βασική προϋπόθεση είναι να ρυθμιστούν και οι υποχρεώσεις προς Δημόσιο και Ταμεία, οι οποίες υπολογίζονται μεταξύ 105 και 110 εκατ. ευρώ, με ορίζοντα 15ετίας, χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Ένα ακόμη από τα «αγκάθια» της υπόθεσης, αναφέρουν πηγές από τον χρηματοοικονομικό χώρο που είναι σε θέση να γνωρίζουν, αφορά στο κεφάλαιο που απαιτείται για τη διατήρηση της Μαρινόπουλος σε λειτουργία στο μεσοδιάστημα, καθώς υπολογίζεται ότι χρειάζονται περίπου 15-20 εκατομμύρια, ανά μήνα λειτουργίας. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, στο α' εξάμηνο του τρέχοντος έτους αναμένεται ότι θα προκύψει αρνητικό EBITDA της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ.

Οι τελευταίες πληροφορίες επιβεβαιώνουν όσα έγραψε σήμερα κατά αποκλειστικότητα το Εuro2day.gr, ήτοι ότι από την πλευρά της Σκλαβενίτης έχουν τεθεί επιπρόσθετα συγκεκριμένες προϋποθέσεις τόσο αναφορικά με την περαιτέρω ανάληψη βαρών εκ μέρους των υφισταμένων μετόχων (Μαρινόπουλοι), όσο και σε σχέση με τους όρους αποπληρωμής παλαιών και νέων τραπεζικών δανείων, ώστε να είναι βιώσιμη η εταιρία.

Το γεγονός ωστόσο ότι η Σκλαβενίτης εκδηλώνει επίσημα πλέον το ενδιαφέρον της, σημειώνοντας ότι το πράττει με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην οικονομία και την αγορά, δίνει κάπως πιο αισιόδοξο «τόνο» σε μια υπόθεση που επικρέμαται εδώ και μέρες ως δαμόκλειος σπάθη πάνω από τον κλάδο του λιανεμπορίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v