Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αυξάνει η πίεση για γρήγορη λύση στη Μαρινόπουλος

Φειδωλή σε προστασία αποδεικνύεται η απόφαση του Πρωτοδικείου, αυξάνοντας την πίεση για εύρεση γρήγορης λύσης με την Σκλαβενίτης ή και όποιον άλλο «λευκό ιππότη». Η σημασία της εξαίρεσης των μισθωμάτων και ο λογαριασμός μετρητών που δεν ελευθερώθηκε.

Αυξάνει η πίεση για γρήγορη λύση στη Μαρινόπουλος

Προστασία μεν, αλλά «μερική» προσέφερε το Πρωτοδικείο στη Μαρινόπουλος, γεγονός που δημιουργεί περαιτέρω πιέσεις σε ένα ούτως ή άλλως εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα διάσωσης.

Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωση της η Μαρινόπουλος, η απόφαση προσφέρει κατ αρχάς μια «ανάσα» προκειμένου να εξευρεθεί λύση από τους εμπλεκόμενους επιχειρηματικούς φορείς.

Κι αυτό είναι αναμφίβολα στα θετικά, όχι μόνο τη λειτουργία της εταιρίας και τους εργαζόμενους, αλλά και έναν μεγάλο τομέα της οικονομίας, που κινδυνεύει με «ντόμινο».

Ωστόσο, πέρα από τα θετικά, υπάρχουν και αρνητικά.

Και τούτο καθώς όπως ήδη επισημάναμε, η προσωρινή (ως την οριστική εκδίκαση) προστασία που προσέφερε το πρωτοδικείο στη Μαρινόπουλος αποδεικνύεται μερική. Πέρα από τους εργαζόμενους (με τους οποίους είχε γίνει άλλωστε πρωθύστερη συμφωνία από την ίδια την εταιρία) εξαιρούνται οι μισθώσεις ακινήτων, ενώ δεν δόθηκε στην εταιρία η ευχέρεια χρήσης ενός κατασχεμένου λογαριασμού με ποσό της τάξεως των 5 εκατ. ευρώ.

Η εξαίρεση των μισθωμένων ακινήτων έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς ανοίγει το δρόμο για αναγκαστικές κινήσεις και διεκδίκηση των ακινήτων από τους ιδιοκτήτες τους, θίγοντας το δίκτυο καταστημάτων. Κατά συνέπεια παρότι ορισμένοι από τους ιδιοκτήτες εκτιμάται ότι θα δώσουν χρόνο, υπάρχουν άλλοι που ίσως σπεύσουν να διεκδικήσουν πίσω τα ακίνητα τους,. Ιδίως αν εκτιμούν ότι θα βρουν άμεσα νέους ενοικιαστές.

Με τη σειρά του, το γεγονός ότι ο λογαριασμός καταθέσεων δεν μπορεί να κινηθεί, σημαίνει, εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, ότι η Μαρινόπουλος ενδέχεται να αντιμετωπίσει σύντομα δυσκολίες στην πληρωμή των εργαζομένων, καθώς της αποστερεί μεγάλο μέρος των μετρητών που είχε στη διάθεση της.

Άγνωστό εξ άλλου παραμένει το πώς ακριβώς θα αποκτήσει γενικότερα κεφάλαιο κίνησης στο επόμενο διάστημα η εταιρία, καθώς θεωρείται βέβαιο ότι δεν θα υπάρξουν πολλοί προμηθευτές που θα δώσουν πίστωση υπό το φως των όσων έχουν συμβεί.

Σημειωτέον ότι σύμφωνα με υπολογισμούς στελεχών της αγοράς η κανονική λειτουργία του συνόλου των καταστημάτων, απαιτεί ποσό της τάξεως των 500-600.000 ευρώ ημερησίως, δηλαδή πάνω από 15 εκατ. ευρώ σε μηνιαία βάση.

Σήμερα κυκλοφόρησαν ορισμένες φήμες στην αγορά ότι η Σκλαβενίτης θα δεχόταν να εφοδιάσει με προϊόντα και τα καταστήματα της Μαρινόπουλος. Απολύτως έγκυρες πηγές του Euro2day.gr, αναφέρουν ωστόσο, ότι η Σκλαβενίτης δεν προτίθεται να προμηθεύσει προϊόντα, ούτε και να παράσχει χρηματοδότηση εφόσον δεν έχει προηγηθεί πλήρης συμφωνία με τη Μαρινόπουλος, τις τράπεζες κ.λπ., στα πρότυπα της επίσημης επιστολής που έστειλε.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι νομικοί κύκλοι ανέμεναν μεν ότι το δικαστήριο δεν θα δεχθεί, ειδικά στα πλαίσια μιας προσωρινής διαταγής, να απελευθερώσει τον καταθετικό λογαριασμό της Μαρινόπουλος, δεν ανέμεναν όμως την εξαίρεση των μισθωμάτων για ακίνητα.

Εν ολίγος η απόφαση του Πρωτοδικείου, δίνει μεν ένα περιθώριο, από την άλλη πλευρά όμως αυξάνει σημαντικά την ήδη υψηλή πίεση για εύρεση γρήγορης λύσης με τον Σκλαβενίτη ή όποιον άλλο «λευκό ιππότη» θα μπορούσε να προκύψει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v