ΔΕΗ: Εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση ο ιδιοκτησιακός διαχωρισμός του ΑΔΜΗΕ

Η Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ, που πραγματοποιήθηκε στο κτίριο του υπουργείου Οικονομικών, μετά τη διακοπή της πρωινής συνεδρίασης από τη ΓΕΝΟΠ, ενέκρινε το σχέδιο ιδιοκτησιακού διαχωρισμού του ΑΔΜΗΕ. Τα επόμενα βήματα. Τι λέει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

ΔΕΗ: Εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση ο ιδιοκτησιακός διαχωρισμός του ΑΔΜΗΕ

Προχωρά ο ιδιοκτησιακός διαχωρισμός του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ καθώς το σχέδιο εγκρίθηκε σήμερα από τη γενική συνέλευση, η οποία χρειάστηκε να μεταφερθεί από κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας στο κτίριο του υπουργείου Οικονομικών. Το πρωί στελέχη της ΓΕΝΟΠ είχαν διακόψει τη συνεδρίαση, ώστε να μη ληφθούν αποφάσεις. Ομως, η γενική συνέλευση συνεχίστηκε στο υπουργείο Οικονομικών και εγκρίθηκε το σχέδιο για τον ΑΔΜΗΕ. Υπενθυμίζεται πως με παρέμβαση της ΓΕΝΟΠ είχε διακοπεί και η προηγούμενη συνεδρίαση της ΔEΗ, στις 30 Ιουνίου.

Στα υπόλοιπα θέματα της συνέλευσης, αποφασίστηκε να αναβληθεί η λήψη απόφασης για την τιμολόγηση της Αλουμίνιον της Ελλάδος, ενώ εγκρίθηκε η τοποθέτηση νέων μελών στο Δ.Σ. της ΔΕΗ.

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Γιώργος Αδαμίδης υποστήριξε το πρωί πως το Δ.Σ. της ΔEΗ πρέπει να παραιτηθεί, ώστε να μην αποκοπεί ο ΑΔΜΗΕ από τη ΔEΗ. Το παρών στη σημερινή Γ.Σ. έδωσε και ο πρόεδρος της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτης Λαφαζάνης, συνοδευοόμενος από στελέχη του κόμματος. Ο κ. Λαφαζάνης ζήτησε, επίσης, από τη διοίκηση της ΔΕΗ (που είχε διοριστεί όταν ήταν ο ίδιος υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης) να παραιτηθεί. Εξω από το υπουργείο Οικονομικών είχαν συγκεντρωθεί στελέχη της ΓΕΝΟΠ που αντιδρούν στη μεταβίβαση του ΑΔΜΗΕ.

Με βάση τον σχεδιασμό που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με τους θεσμούς, προβλέπονται τα εξής:

* ποσοστό 51% του ΑΔΜΗΕ μεταφέρεται σε Εταιρεία Συμμετοχών που θα ιδρύσει η ΔΕΗ, η οποία θα μεταφέρει στη συνέχεια τις μετοχές στους μετόχους της

* ποσοστό 24% θα πωληθεί μέσω διεθνούς δημοόσιου διαγωνισμού σε στρατηγικό επενδυτή, και

* ποσοστό 25% θα πωληθεί σε εταιρία που θα δημιουργήσει το Δημόσιο, τη ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ, της οποίας θα έχει τη μοναδική και αμεταβίβαστη μετοχή.

Επισημαίνεται πως για να προχωρήσει η διαδικασία, μετά τη σημερινή γενική συνέλευση της ΔΕΗ που αποφασίζει για την έναρξη της διαδικασίας, θα απαιτηθούν μεταγενέστερες αποφάσεις γενικών συνελεύσεων για τη λήψη τελικών αποφάσεων, τουλάχιστον επί των εξής θεμάτων:

* Έγκριση πώλησης 24% στον Στρατηγικό Επενδυτή

* Έγκριση πώλησης 25% στη ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ

* Έγκριση εισφοράς 51% στην Εταιρία Συμμετοχών

* Διαδικασία μείωσης του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ και εισφοράς του σε είδος στους μετόχους της ΔΕΗ.

 

Η διαδικασία

Ο ιδιοκτησιακός διαχωρισμός του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ προωθείται σε τέσσερα στάδια τα οποία, με βάση το κείμενο που παρουσίασε η διοίκηση της ΔΕΗ στη γενική συνέλευση, είναι τα εξής (χωρίς απαραίτητα να ακολουθείται η ίδια χρονική σειρά):

1. Επιστροφή Κεφαλαίου από τον ΑΔΜΗΕ στη ΔΕΗ (“Cash Upstream”):

Με ταυτόχρονη αύξηση και μείωση μετοχικού κεφαλαίου, ο ΑΔΜΗΕ προβαίνει σε καταβολή μετρητών στη ΔΕΗ ή/και σε συμψηφισμό οφειλών της ΔΕΗ προς αυτόν.
Συγκεκριμένα, ο ΑΔΜΗΕ καλείται από το Νόμο να υλοποιήσει τα εξής βήματα: α. Με απόφαση της Γενικής Συνέλευσής του, εγκρίνει:
- την αύξηση του μετοχικού του κεφαλαίου με κεφαλαιοποίηση αποθεματικών του (υπεραξία αναπροσαρμογής παγίων και κέρδη εις νέον)
- τη μείωση του μετοχικού του κεφαλαίου κατά το ανωτέρω ποσό
- την καταβολή στη ΔΕΗ του ποσού της μείωσης.
β. Επίσης, η Γενική Συνέλευση του ΑΔΜΗΕ μπορεί να εγκρίνει το συμψηφισμό οφειλών της ΔΕΗ προς τον ΑΔΜΗΕ που αφορούν σε Τέλη Χρήσης Συστήματος, με την απαίτηση της ΔΕΗ από τη μείωση του κεφαλαίου του ΑΔΜΗΕ.
Η ΔΕΗ έχει ήδη ζητήσει από τον ΑΔΜΗΕ να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες για να υλοποιηθούν οι προβλέψεις του Νόμου.

2. Η Εταιρεία Συμμετοχών (51%)

Αναφορικά με την εταιρεία αυτή, ο νόμος προβλέπει τρία βήματα:
α. Σύσταση της Εταιρείας Συμμετοχών. Το «Καταστατικό» θα τεθεί προς έγκριση από τη Γενική Συνέλευση.
β. Εισφορά από τη ΔΕΗ του 51% του μετοχικού κεφαλαίου του ΑΔΜΗΕ (από το 100% που έχει στο χαρτοφυλάκιό της). Η ιδιοκτησιακή κατάσταση του ΑΔΜΗΕ διαμορφώνεται ως εξής:

γ. Η ΔΕΗ μεταβιβάζει στους υφιστάμενους μετόχους της, με την εταιρική διαδικασία μείωσης του μετοχικού της κεφαλαίου και απόδοσης στους μετόχους της μετοχών αντί μετρητών, το σύνολο των μετοχών της Εταιρείας Συμμετοχών. Έτσι οι υφιστάμενοι μέτοχοι της ΔΕΗ (Δημόσιο, ΤΑΙΠΕΔ, θεσμικοί επενδυτές κλπ.) καθίστανται εμμέσως μέτοχοι του 51% του ΑΔΜΗΕ. Η Εταιρεία Συμμετοχών αιτείται εν συνεχεία την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο.

3. Προτιμητέος Στρατηγικός Επενδυτής (24%)

Η ΔΕΗ προκηρύσσει διεθνή διαγωνισμό με συγκεκριμένα κριτήρια επιλεξιμότητας επενδυτή, σύμφωνα και με το Νόμο. Η διαγωνιστική διαδικασία θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:
• Δημοσίευση Πρόσκλησης για Εκδήλωση Ενδιαφέροντος (Α’ Φάση - Προεπιλογή)
• Αξιολόγηση των διαγωνιζομένων στην Α’ Φάση, με βάση τα κριτήρια της Πρόσκλησης. Επιλογή όσων πληρούν τα κριτήρια.
• Πρόσκληση των επιλεγέντων διαγωνιζομένων για υποβολή δεσμευτικών προσφορών (Β’ Φάση - Δεσμευτικές Προσφορές).
• Έγκριση της κατ’ αρχήν επιλογής του Στρατηγικού Επενδυτή, έγκριση σύμβασης αγοραπωλησίας μετοχών και παραπομπή του θέματος προς οριστική απόφαση σε Έκτακτη Γενική Συνέλευση. Στην ημερήσια διάταξη της ΓΣ αυτής θα περιλαμβάνεται επίσης η απόφαση για πώληση μετοχών του ΑΔΜΗΕ στη ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ καθώς και η εισφορά σε είδος του 51% του ΑΔΜΗΕ στην Εταιρεία Συμμετοχών της ΔΕΗ που θα ιδρυθεί.


4. ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ ΑΕ (25%)

Το Ελληνικό Δημόσιο συστήνει μονομετοχική ανώνυμη εταιρία με αμεταβίβαστες μετοχές, της οποίας αποτελεί τον μοναδικό μέτοχο (ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ). Η ΔΕΗ θα πωλήσει στη ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ το ανωτέρω ποσοστό κατά τον χρόνο της ολοκλήρωσης της συναλλαγής με τον Στρατηγικό Επενδυτή. Το τίμημα πώλησης ανά μετοχή θα ισούται με το τίμημα ανά μετοχή που θα καταβάλει ο Στρατηγικός Επενδυτής.

 

ΥΠΕΝ: Διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα του ΑΔΜΗΕ

"Η θέση της κυβέρνησης για μη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ, είναι αταλάντευτη" αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. "Στο πλαίσιο μιας σκληρής διαπραγμάτευσης πέτυχε την ακύρωση του νόμου για τη «Μικρή ΔΕΗ», η οποία προέβλεπε ιδιωτικοποίηση του 30% της Επιχείρησης και του νόμου για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ κατά 66%".

Κατά το υπουργείο, "με αυτό τον τρόπο εξασφαλίστηκε η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του ΑΔΜΗΕ, η αποζημίωση της ΔΕΗ, οι θέσεις εργασίας, αλλά και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Η σημερινή απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της ΔΕΗ για τις επόμενες κινήσεις στο θέμα του ΑΔΜΗΕ, βάσει των όσων προβλέπει ο Ν.4389/2016, η οποία υποστηρίχθηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία των μετόχων της Επιχείρησης, αποτελεί ένα ακόμα αποφασιστικό βήμα προόδου για τη διαδικασία που έχει επιλεχθεί".

"Η αντίθεση στο σχέδιο προστασίας του δημόσιου χαρακτήρα του ΑΔΜΗΕ είναι κατανοητή για όσους υπερασπίζονται τον ακραίο νεοφιλελευθερισμό. Προκαλεί, όμως, ερωτηματικά όταν προέρχεται από άλλες δυνάμεις, καθώς η εναντίωση στην ολοκλήρωση της διαδικασίας ενθαρρύνει εκείνους που αποσκοπούν στη διάλυση της ΔΕΗ, αλλά και στην πλήρη αποχή του Δημοσίου από το δίκτυο Μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας", καταλήγει η ίδια ανακοίνωση.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v