Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διεθνές βραβείο σε ΤΕΡΝΑ για το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Στην πρώτη θέση του διαγωνισμού με τα σημαντικότερα έργα διεθνώς στον τομέα του πολιτισμού, που διοργανώνει κάθε χρόνο το έγκυρο αμερικανικό περιοδικό ENR, βρέθηκε το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, που κατασκεύασε η κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ - Impregilo.

Διεθνές βραβείο σε ΤΕΡΝΑ για το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Το πρώτο διεθνές βραβείο στον ετήσιο διαγωνισμό «Global Best Projects» του έγκυρου αμερικανικού περιοδικού για τις κατασκευές ENR, στην κατηγορία «Εργα Πολιτισμού», απέσπασε η κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ - Impregilo για την κατασκευή του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Το βραβείο απονέμεται για την ασφαλή ολοκλήρωση του έργου, τις καινοτομίες που ενσωματώνει, την αισθητική ποιότητά του και το γεγονός πως σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από εταιρείες και πρόσωπα από διαφορετικές χώρες. Υπενθυμίζεται πως το έργο έχει σποσπάσει και άλλο διεθνές βραβείο, ειδικά για την ασφάλεια των εργαζομένων κατά τη διάρκεια της κατασκευής.

Η ΤΕΡΝΑ, με τον Ιταλό συνεταίρο της, ολοκλήρωσε την κατασκευή του έργου μέσα στο προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα και αυτή την περίοδο συζητά με το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος για τις τελευταίες πινελιές. Η κατασκευή του Κέντρου Πολιτισμού» που θα φιλοξενεί τη νέα Εθνική Βιβλιοθήκη και τη Νέα Λυρική Σκηνή, μαζί με το πάρκο που περιβάλλει τις εγκαταστάσεις, έγινε με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, συνολικού ύψους 650.000.000 ευρώ.

Το μεγάλο στοίχημα για τους επόμενους μήνες είναι η παράδοση των εγκαταστάσεων στο ελληνικό δημόσιο, με παράλληλη εξασφάλιση της συντήρησης των πανάκριβων υποδομών που δημιουργήθηκαν στο Φάληρο. Το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος έχει ήδη προκηρύξει διαγωνισμό για την επιλογή του αναδόχου που θα συντηρεί τις εγκαταστάσεις για την επόμενη δεκαετία με πρόσθετη δωρεά. Ο διαγωνισμός είναι σε τελικό στάδιο και μεταξύ των υποψηφίων είναι και η ΤΕΡΝΑ καθώς και άλλοι πέντε ισχυροί εγχώριοι και ξένοι όμιλοι. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το μηνιαίο κόστος συντήρησης του Κέντρου Πολιτισμού προσεγγίζει τις 700.000 ευρώ, δηλαδή μπορεί να φτάσει και τα 8.400.000 ευρώ ετησίως.

Το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος είναι σχεδιασμένο από το Αρχιτεκτονικό Γραφείο Renzo Piano Building (RPBW) του γνωστού Ιταλού αρχιτέκτονα. Πρόκειται για ένα οικολογικά βιώσιμο κέντρο πολλαπλών χρήσεων και ενδιαφερόντων, σε ένα οικόπεδο συνολικής επιφάνειας άνω των 214.000 τ.μ., που περιλαμβάνει την πλήρη κατασκευή και τον εξοπλισμό των νέων εγκαταστάσεων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΕΒΕ) και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ) και ένα διαμορφωμένο χώρο, το Δημόσιο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, συνολικής έκτασης 170.000 τ.μ., με βλάστηση βασισμένη σε μεσογειακά είδη δέντρων και φυτών.

Στο έργο απασχολήθηκαν περισσότεροι από 6.000 εργαζόμενοι (μόνον εντός εργοταξίου). Εκτός από την υψηλή τεχνολογία και τον σύγχρονο εξοπλισμό που ενσωματώνεται στις εγκαταστάσεις της νέας Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Λυρικής Σκηνής, το έργο ξεχωρίζει και από το ενεργειακό του στέγαστρο. Πρόκειται για στέγαστρο (100 μέτρα Χ 100 μέτρα) που κατασκευάστηκε από ειδικό υλικό (Ferrocement) το οποίο στην ουσία παρήχθη επί του εργοταξίου.

Το συνολικό βάρος του στεγάστρου (που φιλοξενεί και ένα μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο) φτάνει τις 5.000 τόνους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v