Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Yalco: Προχωρά σε αναδιάρθρωση δανεισμού 40 εκατ.

Έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού με διάρκεια 5+2 χρόνια, μείωση επιτοκίων και επιμήκυνση δόσεων συζητά με τις πιστώτριες τράπεζες. Παρέχουν εξασφαλίσεις οι βασικοί μέτοχοι και προχωρούν σε αναδιοργάνωση λειτουργίας.

Yalco: Προχωρά σε αναδιάρθρωση δανεισμού 40 εκατ.

Προς συνολική ρύθμιση του συνολικού βραχυπρόθεσμου δανεισμού της, ο οποίος έχει καταστεί ληξιπρόθεσμος και προσεγγίζει τα 40 εκατ. ευρώ, οδεύει η εισηγμένη εμπορική εταιρία Yalco, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στη διοίκησή της.

Το πρώτο βήμα για την αναδιάρθρωση του δανεισμού της αφορά στην έκδοση μετατρέψιμου σε κοινές μετοχές ομολογιακού δανείου, ύψους έως 10,2 εκατ. ευρώ, το οποίο θα εκδοθεί με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των μετόχων και θα καλυφθεί από τις χρηματοδοτούσες τράπεζες (Eurobank, Πειραιώς, Εθνική) με ιδιωτική τοποθέτηση.

Το συγκεκριμένο μετατρέψιμο ομολογιακό θα αναχρηματοδοτήσει μέρος υφιστάμενου ομολογιακού ύψους 26,5 εκατ. ευρώ. Η παραπάνω εξέλιξη θεωρείται «ώριμη» και επέρχεται, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την παροχή εξασφαλίσεων από την πλευρά των βασικών μετόχων της Yalco, της οικογένειας Κωνσταντίνου. Επιπλέον, το δάνειο θα έχει πενταετή διάρκεια με δυνατότητα της εταιρίας να ζητήσει την παράταση της διάρκειας αυτού κατά δύο επιπλέον χρόνια, χρόνος ικανός -σύμφωνα πάντα με πληροφορίες εκ μέρους της διοίκησης της εταιρίας- για να εισέλθει η Yalco σε ορθή πορεία εξυπηρέτησης υποχρεώσεων και λειτουργίας της.

Είναι προφανές πως η διοίκηση της εταιρίας έχει προωθήσει πενταετές business plan στις πιστώτριες τράπεζες, προκειμένου να στοιχειοθετήσει τη βιωσιμότητά της μετά από ένα εκτενές πλάνο λειτουργικής αναδιοργάνωσης αλλά και αναδιάρθρωσης δανεισμού.

Σε ό,τι αφορά το τελευταίο σκέλος, οι πληροφορίες αναφέρουν πως θα υπάρξει διευθέτηση μέσα στο καλοκαίρι και των υπολοίπων 30 εκατ. ευρώ περίπου ληξιπρόθεσμου δανεισμού. Η ρύθμιση που εξετάζεται αφορά σε μείωση επιτοκίου και επιμήκυνση δόσεων και εάν και εφόσον ολοκληρωθεί, εκτιμάται ότι θα επιφέρει μείωση των χρηματοοικονομικών εξόδων, μεγαλύτερη του 50%, γεγονός που θα ευνοήσει την κερδοφορία της εισηγμένης. Επιπλέον προβλέπεται η παροχή κάποιας ρευστότητας προς την εισηγμένη ως κεφάλαιο κίνησης.

Αν και το παραπάνω σχέδιο αναδιάρθρωσης μένει να οριστικοποιηθεί, η διοίκηση της εταιρίας προχωρά σε κινήσεις εσωτερικής αναδιοργάνωσης. Στρέφεται ολοένα και περισσότερο στη χονδρική διανομή, διατηρώντας το ελάχιστο λιανικό δίκτυο (για τα brands της Ιonia και Habitat), ποντάροντας στον ξενοδοχειακό κλάδο και στις B2B πωλήσεις. Παράλληλα, εξετάζει τη δυνατότητα αξιοποίησης περιουσιακών της στοιχείων.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v