"Δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια δημοσιεύματα σε site ότι το θέμα της τιμής εκκίνησης στις δημοπρασίες ΝΟΜΕ δεν απασχολεί την ΔΕΗΔΕΗ -1,26% και ότι δήθεν στην προχθεσινή ΓΣ των μετόχων, δεν υπήρξε καμία σχετική αναφορά από τη διοίκηση της εταιρείας" υποστηρίζουν κύκλοι της επιχείρησης. Αντίθετα, όπως τονίζουν, υπήρξε ειδική αναφορά του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗΔΕΗ -1,26% Εμμ. Παναγιωτάκη στο θέμα.
Οπως είπε ο κ. Παναγιωτάκης, κατά τη διάρκεια ομιλίας στη γενική συνέλευση της Δευτέρας, "η δεύτερη σημαντική νομοθετική ρύθμιση αφορά στην υποχρεωτική σταδιακή μείωση του μεριδίου της ΔΕΗΔΕΗ -1,26% στην αγορά προμήθειας από 91% που είναι σήμερα σε κάτω του 50% στο τέλος του 2019, ρύθμιση, ίσως πρωτοφανής, στα παγκόσμια χρονικά. Η μείωση αυτή θα συντελεστεί μέσω δημοπρασιών προθεσμιακών προϊόντων ηλεκτρικής ενέργειας, γνωστών ως ΝΟΜΕ. Συγκεκριμένα, η ΔΕΗΔΕΗ -1,26% υποχρεώνεται να διαθέτει ένα μέρος της παραγωγής της στους ανταγωνιστές της σε τιμή που θα προκύπτει κατόπιν δημοπρασιών με τιμή εκκίνησης καθοριζόμενη με απόφαση των συναρμόδιων υπουργών μετά από γνωμοδότηση της ΡΑΕ. Το ύψος της τιμής αυτής είναι ίσως ο κρισιμότερος παράγοντας για το σωστό άνοιγμα της αγοράς”.
Σημειώνεται πως τόσο η ΔΕΗΔΕΗ -1,26%, όσο και οι ανταγωνιστές της υποστηρίζουν πως τα κριτήρια συμμετοχής στις δημοπρασίες ΝΟΜΕ, μέσω των οποίων θα αποκτούν πρόσβαση σε λιγνιτική και υδροηλεκτρική παραγωγή οι ιδιώτες, είναι τόσο ελαστικά που επιτρέπουν τη συμμετοχή αετονύχηδων.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.gr
FOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin