Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Jet Oil: «Μήλον της έριδος» οι δεξαμενές πετρελαίου

Απορρίφθηκε τελικά το αίτημα των τραπεζών για την ανάκληση προστασίας της Jetoil. Με επίκεντρο τις δεξαμενές πετρελαίου στο Καλοχώρι, η διαμάχη. Οι θέσεις των δύο πλευρών και οι πληροφορίες για ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Jet Oil: «Μήλον της έριδος» οι δεξαμενές πετρελαίου

Προσωρινή «ανάσα» έλαβε τελικώς η Jetoil μετά το επιχειρηματικό θρίλερ που εκτυλίχθηκε τις τελευταίες ημέρες, γύρω από το αν θα "διασωθεί" μέσω στρατηγικού επενδυτή, ή θα εκκαθαρισθεί με τμηματική πώληση των περιουσιακών στοιχείων της, με τις δεξαμενές πετρελαίου στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης να βρίσκονται στο επίκεντρο.

Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Πειραιά απέρριψε τελικά την αίτηση ανάκλησης, που κατέθεσαν Αlpha Bank, Πειραιώς και Eurobank, για τα μέτρα προσωρινής προστασίας που έλαβε η Jet Oil, παρέχοντας στην εταιρία προσωρινή προστασία από τους πιστωτές της, έως την 1η Νοεμβρίου οπότε και διεξάγεται η κύρια συζήτηση για την υπαγωγή της στο άρθρο 99.

Οι νομικοί σύμβουλοι των τριών πιστωτριών τραπεζών υποστήριξαν ότι δεν υπάρχουν προϋποθέσεις βιωσιμότητας στο σχέδιο εξυγίανσης, το οποίο κατέθεσε η εταιρεία, τονίζοντας ότι η προσφυγή στο άρθρο 99 είναι δολία καθώς η Jet Oil επιδιώκει τη διασφάλιση των εγκαταστάσεων καυσίμων στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, ενώ πληροφορίες από τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι η τμηματική πώληση των περιουσιακών στοιχείων θα αποδώσει μεγαλύτερες αξίες.

Από την πλευρά του, ο νομικός σύμβουλος της Jetoil κατέθεσε στο δικαστήριο φάκελο ηλεκτρονικής αλληλογραφίας μεταξύ υποψήφιου επενδυτή και πιστώτριας τράπεζας, από τον οποίο συνάγεται ότι υπάρχει σοβαρό ενδιαφέρον για τη διάσωση της επιχείρησης. Ενδιαφέρον, πάντως, για το οποίο η πλευρά των τραπεζών, μέσω των νομικών τους συμβούλων, δήλωσαν άγνοια.

Το ερώτημα που κυριαρχεί, ως εκ τούτου, είναι αν όντως υπάρχουν ενδιαφερόμενοι στρατηγικοί επενδυτές για την Jet Oil και αν η λύση που προτείνουν είναι επωφελέστερη από το να οδηγηθεί σε τμηματική πώληση των περιουσιακών της στοιχείων με πλειστηριασμό των αποθηκευτικών εγκαταστάσεων στο Καλοχώρι.

Οι δεξαμενές πετρελαίου, που διατηρεί η εταιρεία στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, αποτελούν το σημαντικότερο περιουσιακό της στοιχείο. Αυτό ελκύει, τόσο όσους ενδιαφέρονται να εισέλθουν στην εγχώρια αγορά και σε αυτές της Νοτίου Βαλκανικής, όσο κι εκείνους που επιδιώκουν να ενισχύσουν την υφιστάμενη παρουσία τους.

Το αν θα πουληθούν αυτόνομα (σ.σ. πλειστηριασμός) ή μαζί με το υπόλοιπο ενεργητικό της εταιρείας (σ.σ. είσοδος νέου επενδυτή με ρύθμιση δανείων και έκδοση νέου ΑΦΜ που προβλέπει το άρθρο 106 του πτωχευτικού κώδικα) αποτέλεσε και την ουσία της διαμάχης.

Οι προτάσεις από ενδιαφερόμενους στρατηγικούς επενδυτές

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, υπάρχουν έως και πέντε προτάσεις υποψήφιων στρατηγικών επενδυτών. Βασικός τους άξονας φέρεται να είναι η επίτευξη συμφωνίας με τους πιστωτές και τους υφιστάμενους μετόχους επί ενός βιώσιμου σχεδίου εξυγίανσης, με κούρεμα οφειλών προς τράπεζες και προμηθευτές και να ακολουθήσει αίτηση υπαγωγής σε κάποιες από τις διατάξεις του άρθρου 106 του πτωχευτικού κώδικα.

Οι ενδιαφερόμενοι φέρονται να είναι πρόθυμοι να βάλουν φρέσκο χρήμα, που θα διοχετευθεί α) για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, β) σε μέρος των οφειλών προς τράπεζες και προμηθευτές και γ) για κεφάλαιο κίνησης και νέες επενδύσεις.

Προς το παρόν πάντως, το Euro2day.gr έχει διασταυρώσει την εκδήλωση ενδιαφέροντος από δυτικοευρωπαϊκή εταιρία πετρελαιοειδών, η οποία ενδιαφέρεται να επεκτείνει το δίκτυό της στη Βαλκανική Χερσόνησο. Η εταιρία σκοπεύει να διατηρήσει μέρος του δικτύου πρατηρίων της Jet Oil και να χρησιμοποιήσει τις αποθηκευτικές εγκαταστάσεις του Καλοχωρίου για να τροφοδοτεί το δίκτυο που προτίθεται να αναπτύξει στα Βαλκάνια.

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην Jet Oil, υπάρχει και ενδιαφέρον σχήματος Αμερικανών επενδυτών, που συνολικά είναι πρόθυμοι να βάλουν, εφόσον επιτευχθεί συμφωνία με πιστωτές και μετόχους για αίτηση υπαγωγής σε άρθρο του 106, περί τα 120 με 125 εκατ. ευρώ. Για τις άλλες φερόμενες προτάσεις δεν έχουν υπάρξει συγκεκριμένες διαρροές.

Το ισχυρό ενδιαφέρον μόνο για το Καλοχώρι

Σε ό,τι αφορά όμως στις αποθηκευτικές εγκαταστάσεις πετρελαίου στο Καλοχώρι υπάρχει ιδιαίτερα αυξημένο ενδιαφέρον και για την περίπτωση πλειστηριασμού.

Εγχώριοι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται μεταξύ άλλων στην εμπορία πετρελαιοειδών, αλλά και ξένα σχήματα θέλουν τις δεξαμενές πετρελαίου για να ενισχύσουν την παρουσία τους στην Β. Ελλάδα, ή να αναπτύξουν νέες δραστηριότητες εμπορίας πετρελαίου ή φυσικού αερίου στη Νότια Βαλκανική.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται από εταιρεία εμπορίας φυσικού αερίου με έδρα την Αυστρία, η οποία θέλει τις εγκαταστάσεις για να διευρύνει την παρουσία της στη Βαλκανική.

Με βάση το παραπάνω ισχυρό ενδιαφέρον, διαμορφώνεται η αντίληψη ότι σε ενδεχόμενο πλειστηριασμό μπορεί να επιτευχθεί αντίτιμο μόνο για το συγκεκριμένο περιουσιακό στοιχείο, το οποίο να ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ, ποσό δηλαδή πολύ κοντινό στα όσα προς το παρόν φέρονται διατεθειμένοι να επενδύσουν συνολικά οι στρατηγικοί επενδυτές για την απόκτηση του συνόλου της εταιρείας, με ρύθμιση δανείων και λοιπών υποχρεώσεων προς προμηθευτές κ.λπ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v