Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΕ: Νέα απόπειρα πώλησης του ιστορικού κτιρίου της Σταδίου

Το ιστορικό κτίριο της οδού Σταδίου, το οποίο στέγαζε για χρόνια τα κεντρικά γραφεία του ΟΤΕ, προσπαθεί να πωλήσει η ΟΤΕ Estate, η θυγατρική του οργανισμού που διαχειρίζεται τα ακίνητα. Προορίζεται για γραφεία, καταστήματα, αλλά και ξενοδοχείο.

ΟΤΕ: Νέα απόπειρα πώλησης του ιστορικού κτιρίου της Σταδίου

Για τις 29 Σεπτεμβρίου προγραμματίζεται η ηλεκτρονική δημοπρασία, μέσω της πλατφόρμας της CosmoONE, για την πώληση του ιστορικού κτιρίου του ΟΤΕ στην οδό Σταδίου.

Πρόκειται για νέα απόπειρα πώλησης του ιστορικού ακινήτου από την OTE Estate, τη θυγατρική του ΟΤΕ που διαχειρίζεται τα ακίνητα του ομίλου.

Το κτίριο, το οποίο για πολλά χρόνια στέγαζε τα κεντρικά γραφεία του OΤΕ, «βλέπει» στην πλατεία Κολοκοτρώνη και είναι κτισμένο σε οικόπεδο εμβαδού 898,82 τετραγωνικών μέτρων. Από την περιγραφή του ακινήτου προκύπτει πως στην ουσία πρόκειται για δύο διαφορετικά κτίρια, «το καθένα από τα οποία είναι λειτουργικά αυτόνομο».

Το πρώτο κτίριο, συνολικής επιφάνειας 4.693 τετραγωνικών μέτρων που έχει κηρυχθεί διατηρητέο ως κτίριο «Ειδικού Αρχιτεκτονικού και Ιστορικού Ενδιαφέροντος», αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο και πέντε ορόφους και οικοδομήθηκε τμηματικά από το 1930 έως το 1980. Πρόκειται για έργο του αρχιτέκτονα Α. Μεταξά και «αποτελεί χαρακτηριστική ελληνική εκδοχή της αρχιτεκτονικής τεχνοτροπίας της λεγόμενης Σχολής του Σικάγου». Μέχρι τον περασμένο Μάιο στέγαζε τα γραφεία της OΤΕ Estate.

Η διοίκηση της τελευταίας αναφέρει στην προκήρυξη πως το κτίριο μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε ως εμπορικό κατάστημα, είτε ως ενιαίος γραφειακός χώρος, είτε ως συνδυασμός των δύο χρήσεων.

Επιπλέον, με κατάλληλη διαμόρφωση «μπορεί να στεγάσει ένα ξενοδοχείο ποιότητος (boutique hotel)». Για το συγκεκριμένο κτίριο έχει εκδοθεί άδεια για εργασίες αποκατάστασης από τον Ιούλιο του 2010, η οποία δεν έχει υλοποιηθεί μέχρι σήμερα. Πάντως οι πιθανοί νέοι ιδιοκτήτες δεν θα χρειαστεί να βγάλουν νέα άδεια για τις εργασίες αναδιαμόρφωσης αφού η υφιστάμενη λήγει στις 19 Ιουλίου 2020.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αγοράσουν και το δεύτερο κτίριο και να το συνδέσουν με το πρώτο, «με σύνδεση των διαδρόμων τους στην μεσοτοιχία επαφής τους». Το δεύτερο κτίριο αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο και οκτώ ορόφους, και έχει πρόσωπο επί της Ανθίμου Γαζή 4. Κατασκευάστηκε το 1962 και χρησιμοποιήθηκε ως κτίριο γραφείων το οποίο μέχρι τον Ιανουάριο του 2013 στέγαζε υπηρεσίες του υπουργείου Μεταφορών. Η συνολική επιφάνεια του κτιρίου φτάνει τα 1.314,20 τετραγωνικά μέτρα.

Η ΟΤΕ Estate διαθέτει σημαντική ακίνητη περιουσία, εμπορικής αξίας περίπου 0.84 δις ευρώ βάσει της εκτίμησης που έγινε στο τέλος του έτους 2015 από την εκτιμητική εταιρία NAI HELLAS. Η ακίνητη περιουσία περιλαμβάνει σημαντικά οικόπεδα- γήπεδα σε όλη την ελληνική επικράτεια, σε στρατηγικές θέσεις, με την πλειονότητα των κτιρίων στα πλέον εμπορικά σημεία μεγάλων και μικρών πόλεων. Η περιουσία της θυγατρικής του ΟΤΕ περιλαμβάνει: 2.295 οικόπεδα συνολικής επιφανείας 9,26 εκ. τ.μ., εκ των οποίων έχουν ανεγερθεί 2.406 κτίρια συνολικής δομημένης επιφανείας 1,13 εκατ. τ.μ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v