Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΤΕ: Κριτής το stress test για την εξόφληση CoCos

Τα δύο σενάρια για τον χρόνο εξόφλησης των CoCos, ανάλογα με το αποτέλεσμα του stress test. Ο παράγοντας Ιταλία και η αλλαγή στάσης της Εθνικής Τράπεζας. Πού διαμορφώνεται ο δείκτης CET I μετά το deal για Finansbank.

ΕΤΕ: Κριτής το stress test για την εξόφληση CoCos

Το αποτέλεσμα της συνολικής αξιολόγησης (Asset Quality Review και stress test) των ευρωπαϊκών τραπεζών θα κρίνει τον χρόνο εξόφλησης των υπό αίρεση μετατρέψιμων ομολογιών( CoCos), που έχει εκδώσει η Εθνική Τράπεζα και έχει καλύψει στο σύνολό τους το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Παρότι η Εθνική, όπως και οι υπόλοιπες εγχώριες συστημικές τράπεζες δεν συμπεριλαμβάνονται στην εν εξελίξει αξιολόγηση (σ.σ. είχαν αξιολογηθεί πέρυσι), τα αποτελέσματά της, που θα δημοσιοποιηθούν στις 29 Ιουλίου, αναμένονται με αυξημένο ενδιαφέρον στην Αιόλου.

Αν οι κεφαλαιακές ανάγκες που θα προκύψουν για τις ευρωπαϊκές τράπεζες αντιμετωπισθούν ως διαχειρίσιμες από τις αγορές, η Εθνική προτίθεται να ενεργοποιήσει άμεσα τη διαδικασία πρόωρης εξόφλησης των CoCos, καταθέτοντας σχετικό αίτημα στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM).

Σε αντίθετη περίπτωση, ο χρόνος ενεργοποίησης της διαδικασίας θα μετατεθεί για αργότερα, προκειμένου η τράπεζα να παραμείνει κεφαλαιακά υπερθωρακισμένη. «Δεν θα πάμε κόντρα στο ρεύμα», αναφέρουν χαρακτηριστικά στελέχη της.

H υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει, σε ένα βαθμό, ως «κυματοθραύστης», σε περίπτωση που αναζωπυρωθούν ή ακόμη χειρότερα ενταθούν οι ανησυχίες για τη σταθερότητα ιταλικών ή άλλων μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών (π.χ. Deutsche Bank).

Οι ιταλικές τράπεζες θεωρούνται από τις αγορές ως ο αδύναμος κρίκος, λόγω των υψηλών μη εξυπηρετούμενων δανείων και της αίσθησης ότι η αξιολόγηση ποιότητας στοιχείων ενεργητικού (AQR) θα διευρύνει σημαντικά τη μη εξυπηρετούμενη έκθεσή τους (Non Performing Exposures-NPEs), αυξάνοντας και τον λογαριασμό.

Η παραπάνω ανησυχία και η απόφαση του βρετανικού λαού εξηγούν την αλλαγή στάσης της Εθνικής όσον αφορά στον χρόνο εξόφλησης των CoCos, ύψους 2,03 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι στην τηλεδιάσκεψη που ακολούθησε τα αποτελέσματα α' τριμήνου, η διοίκηση της τράπεζας ανέφερε πως πρόθεσή της ήταν να κινήσει τη διαδικασία πρόωρης εξόφλησης των CoCos αμέσως μετά την ολοκλήρωση της μεταβίβασης της Finansbank.

Ολοκληρώνονται τον Σεπτέμβριο οι πωλήσεις Αστήρ και NBGI

Ο δείκτης Common Equity Tier I της Εθνικής, μετά την πώληση της Finansbank, διαμορφώνεται στο 21,8% (pro forma α' τριμήνου 2016). Αν συνυπολογιστούν οι υπό ολοκλήρωση αποεπενδύσεις, ανέρχεται, όπως δήλωσε στη γενική συνέλευση ο CEO της τράπεζας Λ. Φραγκιαδάκης, σε 22,7%! Σημειώνεται ότι τον προσεχή Σεπτέμβριο ολοκληρώνεται η μεταβίβαση της NBGI Private Equity Funds και όπως όλα δείχνουν, μετά από διετή καθυστέρηση, και η πώληση της Αστήρ Παλάς.

Ακόμη και αν εξοφληθεί το σύνολο των CoCos, ύψους 2,03 δισ. ευρώ, ο δείκτης θα διαμορφωθεί στο υψηλό επίπεδο του 17,8%. Για την πρόωρη εξόφληση των CoCos απαιτείται προηγούμενη σύμφωνη γνώμη του SSM καθώς και συναίνεση του Ενιαίου Μηχανισμού Εξυγίανσης (Single Resolution Mechanism - SRM).

Όπως έγραψε το Euro2day.gr, o νεοπαγής Μηχανισμός Εξυγίανσης ζητά από τις ευρωπαϊκές τράπεζες να διατηρούν «μαξιλάρι» τίτλων χαμηλότερης διαβάθμισης, το ύψος του οποίου θα καθορίζεται, σε συνδυασμό με τον δείκτη Common Equity Tier I και βέβαια από το μέγεθος της κάθε τράπεζας ως προς τις αγορές που δραστηριοποιείται.

Οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν μεν υψηλούς δείκτες Common Equity Tier, είναι όμως σχεδόν «γυμνές» από κεφάλαια χαμηλότερης διαβάθμισης λόγω των προαιρετικών ή υποχρεωτικών μετατροπών τους στα τέλη του περασμένου έτους.

Υπό το παραπάνω πρίσμα και με δεδομένο ότι τα CoCos μετατρέπονται αυτόματα σε μετοχές, εφόσον συντρέχουν ορισμένες προϋποθέσεις, υπάρχει θεωρητικά ο κίνδυνος ο SRM να ζητήσει τη διατήρηση μέρους ή ακόμη και του συνόλου των υπό αίρεση μετατρέψιμων ομολογιών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v