Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κρίσιμο τετράμηνο για την «υπόθεση ΕΝΚΛΩ»

Η κίνηση της μερικής επαναλειτουργίας του πάλαι ποτέ κραταιού κλωστοϋφαντουργικού ομίλου φαίνεται να κερδίζει έδαφος. Ωστόσο υπάρχουν πέντε ζητήματα που πρέπει να διευθετηθούν μέσα στους επόμενους μήνες.

Κρίσιμο τετράμηνο για την «υπόθεση ΕΝΚΛΩ»

Τετράμηνο κρίσιμων εξελίξεων αναμένεται στο μέτωπο του εγχειρήματος της επαναλειτουργίας της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας, καθώς από τη μία πλευρά μεν απαιτείται η υπέρβαση αρκετών επιμέρους εμποδίων, από την άλλη πλευρά ωστόσο φαίνεται πως σταδιακά λειαίνονται οι αντιθέσεις και αίρονται οι σχετικές επιφυλάξεις.

Πού βρίσκεται όμως σήμερα το συγκεκριμένο εγχείρημα; Σύμφωνα λοιπόν με το ρεπορτάζ:

Πρώτον, οι εμπλεκόμενες πλευρές έχουν αναθέσει στον σύνδικο πτώχευσης να προχωρήσει σε αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων του ομίλου. Η ύπαρξη μιας «επίσημης» αποτίμησης (που ελπίζεται ότι χρονικά δεν θα καθυστερήσει να ολοκληρωθεί) θα μπορέσει να διευκολύνει τις τράπεζες, τη δικαιοσύνη και γενικότερα όλους τους εμπλεκόμενους να λάβουν τις τελικές αποφάσεις τους.

Δεύτερον, η κυβέρνηση δείχνει να στηρίζει το εγχείρημα επαναλειτουργίας των παραγωγικών μονάδων της ΕΝΚΛΩ στην πράξη, ωστόσο δεν «βγαίνει μπροστά», φοβούμενη πως μια ενδεχόμενη ατυχής εξέλιξη που μπορεί να οφείλεται σε τρίτους θα στοιχίσει πολιτικά στην ίδια (ιδιαίτερα στους νομούς Ημαθίας και Ροδόπης). Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση θα πρέπει να αναλάβει δραστικότερες πρωτοβουλίες μέσα στους επόμενους μήνες, αν θέλει να δει εκατοντάδες εργαζόμενους να ξαναπιάνουν δουλειά.

Τρίτον, οι πιστώτριες τράπεζες έχουν αρχίσει να βλέπουν θετικά (ή έστω θετικότερα) το όλο εγχείρημα και σ' αυτό συντείνει το γεγονός ότι έχουν ήδη διαγράψει το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό των χορηγήσεών τους, με αποτέλεσμα να υπάρχει η δυνατότητα μέσα από μια τέτοια διαδικασία να περιορίσουν ως ένα βαθμό τις ήδη λογιστικοποιημένες ζημίες τους.

Τέταρτον, παράγοντας-κλειδί στην όλη υπόθεση είναι να καταφέρει η Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία να βγει από το νομικό καθεστώς της πτώχευσης, στο οποίο ήδη βρίσκεται. Το πτωχευτικό δικαστήριο ξεκινά τη λειτουργία του στις 15 Σεπτεμβρίου, οπότε οποιαδήποτε εκδίκαση του θέματος δεν μπορεί να γίνει πριν από τη συγκεκριμένη ημερομηνία. Είναι προφανές ότι όσο περισσότερο «ενωμένοι» κατέβουν στη δικαστική διαδικασία οι πιστωτές της εταιρίας (εργαζόμενοι, τράπεζες, δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία), τόσο πιο πιθανή είναι μια θετική απόφαση για την άρση του καθεστώτος πτώχευσης.

Και πέμπτον, η θετική απόφαση του πτωχευτικού δικαστηρίου θα ανοίξει τον δρόμο για την εύρεση ιδιωτικής χρηματοδότησης. Πρόκειται για ένα ποσό αρχικής χρηματοδότησης για κεφάλαια κίνησης που υπολογίζεται γύρω στα 6 εκατ. ευρώ και θα μπορούσε να αντληθεί είτε από τις τράπεζες, είτε (όπως υποστηρίζουν κύκλοι που υποστηρίζουν την επαναλειτουργία των μονάδων) από τρίτους.

Σε κάθε περίπτωση, οι κρίσιμες εξελίξεις αναμένονται αμέσως μετά το τέλος του καλοκαιριού, με κύκλους της αγοράς να θεωρούν πως η περίπτωση της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας είναι πολύ σημαντικό να επιτύχει προκειμένου στη συνέχεια να επιχειρηθούν να λειτουργήσουν και πάλι (με το ίδιο ή παρόμοιο μοντέλο) και άλλες παραγωγικές μονάδες της χώρας που έχουν διακόψει τη λειτουργία τους.

«Μπορεί οι επιχειρηματίες να έκαναν λάθη και να έκλεισαν τις εταιρίες τους, ωστόσο οι μονάδες αποτελούν περιουσιακά στοιχεία που θα πρέπει να λειτουργήσουν (στον βαθμό που μπορούν να ξαναγίνουν ανταγωνιστικές) προς όφελος των πιστωτών και του κοινωνικού συνόλου. Άλλωστε, όλοι οι οικονομολόγοι έχουν ξεκαθαρίσει και όλα τα πολιτικά κόμματα έχουν συμφωνήσει πως μόνο με την αύξηση της παραγωγής μπορεί η ελληνική οικονομία να ανακάμψει και να βγει από την κρίση».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v