Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τελεσίγραφο από τις τράπεζες στη Euromedica

Πριν το τέλος του καλοκαιριού, η διοίκηση του εισηγμένου ομίλου καλείται να αποδεχτεί την πρόταση των δανειστών της, προκειμένου να αποφευχθεί το... «Σχέδιο Β». Τι ειπώθηκε στη χθεσινή συνάντηση με τις πιστώτριες τράπεζες.

Τελεσίγραφο από τις τράπεζες στη Euromedica

Μέσα στον Αύγουστο θα πρέπει να απαντήσει η διοίκηση της Euromedica για το αν αποδέχεται την πρόταση διάσωσης των τραπεζών, που προβλέπει μεγάλη κεφαλαιοποίηση χρεών, αλλαγή management, αλλά και πρόσθετη χρηματοδότηση της εταιρίας.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης μεταξύ των τραπεζών και της διοίκησης (η συνάντηση ήταν αρχικά προγραμματισμένη για την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά αναβλήθηκε για χθες), αναφέρουν έγκυρες πηγές, η πλευρά της Euromedica και οι σύμβουλοί της παρουσίασαν τη δική τους πρόταση, που αφορούσε την είσοδο περιορισμένων νέων κεφαλαίων στην εταιρία, αλλά και μικρή κεφαλαιοποίηση χρεών, κι εν συνεχεία την είσοδο στρατηγικού επενδυτή, με τον έλεγχο να παραμένει στο μεσοδιάστημα στους υφιστάμενους μετόχους.

Ωστόσο σύσσωμες οι τράπεζες απέρριψαν την πρόταση αυτή, σημειώνοντας ότι είναι αόριστη ως προς την προέλευση των χρημάτων και την ύπαρξη ή όχι στρατηγικού επενδυτή, αλλά και ότι στηρίζεται σε υπέρογκη αποτίμηση της εταιρείας.

Οι εκπρόσωποι των τραπεζών επανέλαβαν, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, την πρότασή τους για κεφαλαιοποίηση μεγάλου μέρους των χρεών κι ανάληψη του ελέγχου, σημειώνοντας ότι εάν προκύψει κάποιος ενδιαφερόμενος στρατηγικός επενδυτής, ικανός να τοποθετήσει σοβαρά κεφάλαια στην εταιρεία, θα είναι πρόθυμες να τον συναντήσουν και να διαπραγματευτούν μαζί του.

Τόνισαν δε ότι η πρόταση αυτή είναι προς όφελος της εταιρίας κι ότι ελπίζουν πως το διοικητικό συμβούλιο θα την αποδεχτεί εντός του Αυγούστου. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι αν η πρόταση δεν γίνει αποδεκτή, τότε θα τεθεί σε εφαρμογή εναλλακτικό σχέδιο των τραπεζών.

«Υπάρχει plan Β για την περίπτωση που η πλευρά της Euromedica δεν δεχτεί την πρόταση, ελπίζουμε ότι δεν θα χρειαστεί», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στο Euro2day.gr.

Σύμφωνα με τις λογιστικές καταστάσεις του 2015, ο εισηγμένος όμιλος εμφάνισε κύκλο εργασιών 126 εκατ. ευρώ (θα ήταν κατά 35,3 εκατ. αυξημένος, αν δεν είχαν θεσμοθετηθεί το rebate και το claw back στους παρόχους της ιδιωτικής υγείας), αρνητικό EBITDA 11,1 εκατ. ευρώ, κόστος χρηματοδότησης 21,9 εκατ., ζημία προ φόρων 54,6 εκατ., αρνητικά ίδια κεφάλαια 212 εκατ., αρνητικό κεφάλαιο κίνησης 433 εκατ. ευρώ, ληξιπρόθεσμες οφειλές 249,6 εκατ. και καθαρό δανεισμό 380 εκατ. ευρώ.

Στις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της Euromedica συμπεριλαμβάνονται οφειλές προς: προμηθευτές 13,9 εκατ. ευρώ, τράπεζες 207,3 εκατ., φορείς χρηματοδοτικής μίσθωσης 22,9 εκατ. ευρώ, εργαζομένους 7,5 εκατ. και ασφαλιστικούς οργανισμούς επίσης 7,5 εκατ. ευρώ.

Τα αρνητικά ίδια κεφάλαια, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις και η ύπαρξη αρνητικού κεφαλαίου κίνησης επισημάνθηκαν και από τον ορκωτό ελεγκτή στη σχετική έκθεση που συνέταξε.

Ένδειξη των σοβαρότατων δυσχερειών που αντιμετωπίζει η Euromedica αποτελεί το γεγονός ότι αποτιμάται ολόκληρη στο Χρηματιστήριο της Αθήνας μόλις γύρω στις 150 χιλιάδες ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v