Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κρίσιμο ΔΣ στην Πειραιώς και παραίτηση Σάλλα

Ιδιαίτερα κρίσιμο διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας Πειραιώς, με τις πληροφορίες να μιλούν για διοικητικές αλλαγές στον όμιλο. Οι πληροφορίες για παραίτηση Μιχάλη Σάλλα και ανάληψη της θέσης του επίτιμου προέδρου.

Κρίσιμο ΔΣ στην Πειραιώς και παραίτηση Σάλλα

Κρίσιμο διοικητικό συμβούλιο βρίσκεται σε εξέλιξη στην Τράπεζα Πειραιώς ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο για διοικητικές αλλαγές. 

Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχει προηγηθεί η ακύρωση της έγκρισης που είχε δώσει το ΤΧΣ για τον τότε υποψήφιο διευθύνοντα σύμβουλο κ. Παπαδόπουλο, μετά από παρέμβαση του SSM, και ότι στο παρασκήνιο υπάρχει διαμάχη μεταξύ του αμερικανικού fund Paulson και της διοίκησης της Πειραιώς -διαμάχη που έχει δημιουργήσει σημαντικά απόνερα στη σχέση της τελευταίας με τον SSM.

Ηδη κυκλοφορούν στην αγορά πληροφορίες ότι ο πρόεδρος της Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας θα παραιτηθεί προκειμένου να καταστεί μάλλον επίτιμος πρόεδρος του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, οι οποίες ωστόσο δεν έχουν ακόμα επιβεβαιωθεί. Η κίνηση αυτή έχει ως στόχο να διευκολύνει τη ριζική ανασυγκρότηση του Δ.Σ. του ομίλου. 

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες προσωρινά στη θέση του θα τοποθετηθεί η Χαρίκλεια Απαγαλάκη, νυν νομική σύμβουλο της τράπεζας που εργάζεται σε αυτή από το 2001.

Ο Μιχάλης Σάλλας είναι ο άνθρωπος που από το 1991 συνέδεσε το όνομά του με την ανάπτυξη του ομίλου. Επικεφαλής μιας ομάδας Ελλήνων επιχειρηματιών, είχε προχωρήσει στις αρχές της δεκαετίας του 1990 στην εξαγορά της μικρής τότε τράπεζας από τον δημόσιο τομέα.

Την οδήγησε στο να έχει σήμερα παρουσία σε 8 χώρες με περίπου 19 χιλιάδες εργαζόμενους. Το συνολικό ενεργητικό του oμίλου φτάνει τα €86 δισ., τα δάνεια μετά από προβλέψεις τα €49 δισ. και οι καταθέσεις τα €38 δισ., στις 31 Μαρτίου 2016.

Οι κόντρες με SSM και Paulson

Το τελευταίο διάστημα, ο SSM έχει ενισχύσει δραστικά την παρεμβατικότητά του στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, προωθώντας αλλαγές που θέτουν ανθρώπους με ελάχιστη εμπειρία στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, πολλοί εξ αυτών αλλοδαποί, ενώ ειδικά στην περίπτωση της Πειραιώς φαίνεται ότι υπάρχει και η αντίδραση του μετόχου Paulson Fund, που ξεκάθαρα έχει κοντράρει την υφιστάμενη διοίκηση της τράπεζας.

Σημειώνεται ότι η διαμάχη αυτή εκδηλώθηκε ανοικτά όταν ο τότε διευθύνων σύμβουλος Άνθιμος Θωμόπουλος υποχρεώθηκε σε παραίτηση, εξαιτίας της παρ' ολίγον αποτυχίας στην ανακεφαλαιοποίηση της Πειραιώς. Αντιδρώντας δημόσια στην εξέλιξη αυτή, ο κ. Paulson απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας, υπερασπιζόμενος τον κ. Θωμόπουλο, ενώ εν συνεχεία, ακόμη και μετά την παραίτηση Θωμόπουλου, φέρεται να πραγματοποίησε παρεμβάσεις ακόμη και σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο, με την ελπίδα ότι θα τον επαναφέρει.

Σημειωτέον ότι προ ημερών διατάχθηκε εισαγγελική έρευνα για το θέμα της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Πειραιώς. Συγκεκριμένα, διερευνάται το αν υπήρξε οργανωμένο σχέδιο από τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας Άνθιμο Θωμόπουλο και αν διασφάλισε τα συμφέροντα του πιστωτικού ιδρύματος.

Την προκαταρκτική εξέταση θα τη διενεργήσουν οι επίκουροι εισαγγελείς Αντώνης Ελευθεριάνος και Γιάννης Δραγάτσης, οι οποίοι ψάχνουν τυχόν αξιόποινες πράξεις όπως είναι η απόπειρα απιστίας.

Συγκεκριμένα θα διερευνηθεί εάν εθίγησαν τα συμφέροντα της τράπεζας, θέτοντας σε κίνδυνο ακόμα και την επιβίωσή της.

Η έρευνα ξεκίνησε με αφορμή δημοσιεύματα και καταγγελίες, σύμφωνα με τις οποίες ο κ. Θωμόπουλος, όταν βρισκόταν στο τιμόνι της τράπεζας, είχε αναλάβει στο πλαίσιο ανακεφαλαιοποίησής της την εξεύρεση κεφαλαίων από το εξωτερικό.
Ενώ διαβεβαίωσε ότι είχε βρει τα κεφάλαια αυτά, στην ουσία κάτι τέτοιο δεν είχε συμβεί.

Τα στελέχη της τράπεζας το αντιλήφθηκαν λίγο πριν εκπνεύσει η προθεσμία της ανακεφαλαιοποίησης και γι' αυτό τον λόγο υπήρξε άμεση κινητοποίηση κορυφαίων στελεχών για να επιλυθεί το πρόβλημα και να προλάβουν τις προθεσμίες για να μην κινδυνεύσει η επιβίωση της τράπεζας.

Σε κάθε περίπτωση πάντως φαίνεται ότι η υπόθεση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Πειραιώς απασχολεί και τον SSM, ενώ διάχυτη είναι η αίσθηση ότι μέσω της επιλογής στελεχών με "διεθνή εμπειρία" για θέσεις επικεφαλής κρίσιμων επιτροπών (που ως επί το πλείστον θα προέρχονται από το εξωτερικό) αλλά και μέσω εκτελεστικών αλλαγών, επιδιώκεται η απομάκρυνση του τραπεζικού συστήματος από ελληνικές επιρροές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v