Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αποχωρεί ο Σάλλας από την προεδρία της Πειραιώς

Από τις αρχές του 2016 είχε ενημερώσει τους αρμόδιους θεσμούς για την πρόθεσή του να αποχωρήσει. Χρειάζονται οι δυνάμεις των νέων ανθρώπων, οι οποίοι θα οδηγήσουν την τράπεζα στη νέα εποχή, δηλώνει. Η Χ. Απαλαγάκη προσωρινή πρόεδρος. Η κυβερνητική αντίδραση.

Αποχωρεί ο Σάλλας από την προεδρία της Πειραιώς

Την απόφασή του να αποχωρήσει ανακοίνωσε ο Μιχάλης Σάλλας στο διοικητικό συμβούλιο, μετά από 25 χρόνια ως Πρόεδρος της Τράπεζας. Στη σημερινή συνεδρίαση, απευθυνόμενος στα μέλη είπε:

«Αγαπητοί φίλοι,

Παρά τη θετική αξιολόγηση από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, έχω καταλήξει σε ορισμένες αποφάσεις τις οποίες επιθυμώ να σας ανακοινώσω σήμερα. Συμπλήρωσα έναν κύκλο 25 χρόνων ως Πρόεδρος της Τράπεζας και 30 χρόνια στη δημιουργία και διοίκηση τραπεζικών και άλλων χρηματοοικονομικών εταιρειών.

Στα 25 αυτά χρόνια της Τράπεζας Πειραιώς πραγματοποιήθηκε ένα εξαιρετικό έργο. Ξεκινώντας τον Δεκέμβριο του 1991, με 200 άτομα προσωπικό και μερίδιο μόλις 0,1% της ελληνικής τραπεζικής αγοράς, δημιουργήσαμε μια σημαντική σε μέγεθος τράπεζα με πάνω από 20.000 προσωπικό και μερίδιο αγοράς κοντά στο 30%. Είχαμε καθοριστικό ρόλο στην αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος, αναπτύξαμε καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες, στηρίξαμε την επιχειρηματική κοινότητα και συμβάλαμε στην οικονομική πρόοδο. Η ηλεκτρονική τραπεζική, το green banking, η συμβολαιακή γεωργία είναι μόνο κάποια απ’ αυτά.

Ωστόσο, είναι προφανές ότι μετά και την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση διαμορφώνεται για το τραπεζικό σύστημα, ασφαλώς και για την Τράπεζα Πειραιώς, ένα νέο εταιρικό και οικονομικό περιβάλλον. Στο νέο αυτό περιβάλλον χρειάζεται η εμπειρία των παλαιών στελεχών, αλλά κυρίως οι δυνάμεις των νέων ανθρώπων, των νέων managers, οι οποίοι θα επωμισθούν το βάρος να οδηγήσουν την τράπεζα στη νέα εποχή.

Έχοντας σταθμίσει τα νέα δεδομένα, ενημέρωσα ήδη από τις αρχές του 2016 τους αρμόδιους θεσμούς ότι πρόθεσή μου ήταν να μη συμμετέχω στο νέο οργανωτικό σχήμα του Ομίλου.

Δεν μπορούσα ωστόσο να υλοποιήσω νωρίτερα την απόφασή μου, καθώς το Δ.Σ. της Τράπεζας ήταν υπό αξιολόγηση και επιλογή των international experts. Σήμερα, μετά και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του HFSF και της επιλογής του μεγαλύτερου μέρους των μελών του Δ.Σ., αποφάσισα να πραγματοποιήσω την απόφασή μου και να αποχωρήσω από το Δ.Σ. της Τράπεζας».

Στη συνέχεια, μετά από συζήτηση και πρόταση μελών, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να απονείμει στον κ. Μ. Σάλλα τον τίτλο του Επίτιμου Προέδρου του Ομίλου Πειραιώς, αναγνωρίζοντας τη συμβολή του στην ανάπτυξη του Ομίλου, του οποίου υπήρξε ο δημιουργός και ο επί 25 έτη πρόεδρος.

Να σημειωθεί ότι το Διοικητικό Συμβούλιο εξέλεξε την καθηγήτρια και νομική σύμβουλο της τράπεζας κα Χαρίκλεια Απαλαγάκη ως προσωρινή πρόεδρο του Δ.Σ., μέχρι την ανάδειξη νέου προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Μιχάλης Σάλλας πιστεύει ότι, η Τράπεζα βρίσκεται σε καλή θέση για να συνεχίσει ανεμπόδιστα και με απόλυτη ασφάλεια την πορεία της. Η στρατηγική της Τράπεζας παραμένει απαράλλακτη. Έχει ήδη επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η τράπεζα βρίσκεται στη σωστή τροχιά ώστε να περάσει στην κερδοφορία στο τέλος του τρέχοντος οικονομικού έτους.

Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στην Τράπεζα Πειραιώς κύκλοι της αντιπροεδρίας της Κυβέρνησης επισημαίνουν πως κ. Σάλλας είχε από καιρό ενημερώσει για την πρόθεσή του να αποχωρήσει από το Διοικητικό Συμβούλιο, σε χρόνο που οι συνθήκες θα ήταν ώριμες και ο ίδιος θα έκρινε ως ενδεδειγμένο.

«Για την κυβέρνηση πρωτεύον ήταν και είναι η Τράπεζα Πειραιώς να έχει μια ισχυρή διοίκηση που να λειτουργεί με βασικό κριτήριο τα συμφέροντα της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας», σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Ποια είναι η Χαρίκλεια Απαλαγάκη 

Ξεκίνησε τη συνεργασία της με την Τράπεζα Πειραιώς το 2001. Παρείχε τις υπηρεσίες της ως σύμβουλος Διοίκησης της ETBA BANK μεταξύ 2002 και 2003, υπήρξε μη εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας από το 2006 μέχρι και το Νοέμβριο του 2013, οπότε έγινε Εκτελεστικό Μέλος (Εντεταλμένη Νομική Σύμβουλος με αρμοδιότητα τη διοικητική και νομική εποπτεία των Νομικών Υπηρεσιών του Ομίλου).

Γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης το 1959. Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στις Νομικές Σχολές των Πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης και Ανόβερου της Γερμανίας και αναγορεύθηκε διδάκτωρ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου το 1989. Από το 2005 είναι καθηγήτρια στον τομέα Αστικού, Αστικού Δικονομικού και Εργατικού Δικαίου, του ΑΠΘ, μέλος της Νομικής Επιτροπής αυτού, μέλος της Ενώσεως Ελλήνων Δικονομολόγων, και μέλος του Νομικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών. Διδάσκει στην Εθνική Σχολή Δικαστών, γνωρίζει γερμανικά και αγγλικά και μετέχει σε επιστημονικές ενώσεις και νομοπαρασκευαστικές επιτροπές εσωτερικού και εξωτερικού.

Είναι δικηγόρος Θεσσαλονίκης από το 1984. Η επιστημονική της συμβολή στη θεωρία του Αστικού Δικονομικού Δικαίου συνίσταται σε 4 μονογραφίες, 2 διδακτικά συγγράμματα και πολυάριθμες μελέτες, ελληνικές και ξενόγλωσσες, συμμετοχές και παρεμβάσεις σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια.

Νωρίτερα το Euro2day.gr μετέδωσε τα εξής:

Κρίσιμο διοικητικό συμβούλιο βρίσκεται σε εξέλιξη στην Τράπεζα Πειραιώς ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο για διοικητικές αλλαγές.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχει προηγηθεί η ακύρωση της έγκρισης που είχε δώσει το ΤΧΣ για τον τότε υποψήφιο διευθύνοντα σύμβουλο κ. Παπαδόπουλο, μετά από παρέμβαση του SSM, και ότι στο παρασκήνιο υπάρχει διαμάχη μεταξύ του αμερικανικού fund Paulson και της διοίκησης της Πειραιώς -διαμάχη που έχει δημιουργήσει σημαντικά απόνερα στη σχέση της τελευταίας με τον SSM.

Ηδη κυκλοφορούν στην αγορά πληροφορίες ότι ο πρόεδρος της Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας θα παραιτηθεί προκειμένου να καταστεί μάλλον επίτιμος πρόεδρος του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, οι οποίες ωστόσο δεν έχουν ακόμα επιβεβαιωθεί. Η κίνηση αυτή έχει ως στόχο να διευκολύνει τη ριζική ανασυγκρότηση του Δ.Σ. του ομίλου.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, προσωρινά στη θέση του θα τοποθετηθεί η Χαρίκλεια Απαγαλάκη, νυν νομική σύμβουλος της τράπεζας, που εργάζεται σε αυτή από το 2001.

Ο Μιχάλης Σάλλας είναι ο άνθρωπος που από το 1991 συνέδεσε το όνομά του με την ανάπτυξη του ομίλου. Επικεφαλής μιας ομάδας Ελλήνων επιχειρηματιών, είχε προχωρήσει στις αρχές της δεκαετίας του 1990 στην εξαγορά της μικρής τότε τράπεζας από τον δημόσιο τομέα.

Την οδήγησε στο να έχει σήμερα παρουσία σε 8 χώρες με περίπου 19 χιλιάδες εργαζόμενους. Το συνολικό ενεργητικό του oμίλου φτάνει τα €86 δισ., τα δάνεια μετά από προβλέψεις τα €49 δισ. και οι καταθέσεις τα €38 δισ., στις 31 Μαρτίου 2016.

Οι κόντρες με SSM και Paulson

Το τελευταίο διάστημα, ο SSM έχει ενισχύσει δραστικά την παρεμβατικότητά του στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, προωθώντας αλλαγές που θέτουν ανθρώπους με ελάχιστη εμπειρία στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, πολλοί εξ αυτών αλλοδαποί, ενώ ειδικά στην περίπτωση της Πειραιώς φαίνεται ότι υπάρχει και η αντίδραση του μετόχου Paulson Fund, που ξεκάθαρα έχει κοντράρει την υφιστάμενη διοίκηση της τράπεζας.

Σημειώνεται ότι η διαμάχη αυτή εκδηλώθηκε ανοικτά όταν ο τότε διευθύνων σύμβουλος Άνθιμος Θωμόπουλος υποχρεώθηκε σε παραίτηση, εξαιτίας της παρ' ολίγον αποτυχίας στην ανακεφαλαιοποίηση της Πειραιώς. Αντιδρώντας δημόσια στην εξέλιξη αυτή, ο κ. Paulson απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας, υπερασπιζόμενος τον κ. Θωμόπουλο, ενώ εν συνεχεία, ακόμη και μετά την παραίτηση Θωμόπουλου, φέρεται να πραγματοποίησε παρεμβάσεις ακόμη και σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο, με την ελπίδα ότι θα τον επαναφέρει.

Σημειωτέον ότι προ ημερών διατάχθηκε εισαγγελική έρευνα για το θέμα της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Πειραιώς. Συγκεκριμένα, διερευνάται το αν υπήρξε οργανωμένο σχέδιο από τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας Άνθιμο Θωμόπουλο και αν διασφάλισε τα συμφέροντα του πιστωτικού ιδρύματος.

Την προκαταρκτική εξέταση θα τη διενεργήσουν οι επίκουροι εισαγγελείς Αντώνης Ελευθεριάνος και Γιάννης Δραγάτσης, οι οποίοι ψάχνουν τυχόν αξιόποινες πράξεις όπως είναι η απόπειρα απιστίας.

Συγκεκριμένα θα διερευνηθεί εάν εθίγησαν τα συμφέροντα της τράπεζας, θέτοντας σε κίνδυνο ακόμα και την επιβίωσή της.

Η έρευνα ξεκίνησε με αφορμή δημοσιεύματα και καταγγελίες, σύμφωνα με τις οποίες ο κ. Θωμόπουλος, όταν βρισκόταν στο τιμόνι της τράπεζας, είχε αναλάβει στο πλαίσιο ανακεφαλαιοποίησής της την εξεύρεση κεφαλαίων από το εξωτερικό.

Ενώ διαβεβαίωσε ότι είχε βρει τα κεφάλαια αυτά, στην ουσία κάτι τέτοιο δεν είχε συμβεί.

Τα στελέχη της τράπεζας το αντιλήφθηκαν λίγο πριν εκπνεύσει η προθεσμία της ανακεφαλαιοποίησης και γι' αυτό τον λόγο υπήρξε άμεση κινητοποίηση κορυφαίων στελεχών για να επιλυθεί το πρόβλημα και να προλάβουν τις προθεσμίες για να μην κινδυνεύσει η επιβίωση της τράπεζας.

Σε κάθε περίπτωση πάντως φαίνεται ότι η υπόθεση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Πειραιώς απασχολεί και τον SSM, ενώ διάχυτη είναι η αίσθηση ότι μέσω της επιλογής στελεχών με "διεθνή εμπειρία" για θέσεις επικεφαλής κρίσιμων επιτροπών (που ως επί το πλείστον θα προέρχονται από το εξωτερικό) αλλά και μέσω εκτελεστικών αλλαγών, επιδιώκεται η απομάκρυνση του τραπεζικού συστήματος από ελληνικές επιρροές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v