Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η αύξηση ποσοστού στα ΕΛΠΕ «ξεκλειδώνει» τις κινήσεις Λάτση

Από τις κινήσεις της πλευράς Λάτση συνάγεται ότι ο όμιλος, διά της Paneuropean, έχει βάλει στόχο την αύξηση της συμμετοχής του στο μετοχικό κεφάλαιο των ΕΛΠΕ.

Η αύξηση ποσοστού στα ΕΛΠΕ «ξεκλειδώνει» τις κινήσεις Λάτση

Ως ανακοίνωση με πολύ ζουμί για τη μελλοντική διαμόρφωση της μετοχικής σύνθεσης των ΕΛΠΕ, χαρακτηρίζει η αγορά την ενημέρωση για αύξηση σε περίπου 45,5% της συμμετοχής της Paneuropean στο μ.κ. του ομίλου.

Χωρίς να υπάρχει καμία αξιόπιστη πληροφορία για τις βλέψεις του μεγαλομετόχου των ΕΛ.ΠΕ. και ενώ όλοι οι άμεσα εμπλεκόμενοι, δηλαδή Λάτσης και Ελληνικό Δημόσιο, κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους, θα επιχειρήσουμε μια καταγραφή πραγματικών δεδομένων, από όπου ίσως διαφανούν οι προθέσεις του ομίλου ως προς τη διαχείριση της συμμετοχής του στα ΕΛ.ΠΕ.

- Μέχρι το τέλος του 2015, η συμμετοχή της Paneuropean ήταν σχεδόν σταθερή στο 42%.

- Στο πλαίσιο του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων της προηγούμενης κυβέρνησης, ζητήθηκε από την Paneuropean να απαντήσει αν ενδιαφέρεται να ασκήσει το δικαίωμα πρώτης άρνησης στην εξαγορά των μετοχών του Ελληνικού Δημοσίου, όπως προβλέπεται στη συμφωνία Ελληνικού Δημοσίου του 2003 για τη συγχώνευση της Πετρόλα με τα ΕΛ.ΠΕ. Η απάντηση ήταν αρνητική.

- Από την αρχή του 2016, η συμμετοχή της Paneuropean αυξήθηκε κατά περίπου 3%, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της εταιρείας στη διοίκηση των ΕΛ.ΠΕ., προφανώς με αγορά μετοχών από το Χρηματιστήριο.

- Από την αρχή του 2016 και με την εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων σε πολιτικό και επιχειρηματικό επίπεδο για την αποπληρωμή των υποχρεώσεων των ΕΛ.ΠΕ. προς την ιρανική NIOC, συζητήθηκε το ενδιαφέρον των Ιρανών να εισέλθουν στο μετοχικό κεφάλαιο των ΕΛ.ΠΕ.

- Ο όμιλος Λάτση, με ανακοίνωσή του, διέψευσε δημοσιεύματα για συζητήσεις με Ιρανούς για πώληση της συμμετοχής του στα ΕΛ.ΠΕ.

- Όσες φορές μέλη της πολιτικής ηγεσίας του αρμόδιου υπουργείου ερωτήθηκαν σχετικά με τις συζητήσεις ιρανικών εταιρειών για εξαγορά μετοχών των ΕΛ.ΠΕ., η απάντηση ήταν, «πάντως με εμάς (δηλαδή το Δημόσιο) δεν συζητούν οι Ιρανοί».

Από τα παραπάνω συνάγεται ότι ο όμιλος Λάτση, διά της Paneuropean, έχει βάλει στόχο την αύξηση της συμμετοχής του στο μετοχικό κεφάλαιο.

Άγνωστο αν θα καταλήξει σε ποσοστό λίγο πάνω από το 50%, οπότε ελέγχοντας τη γενική συνέλευση θα μπορεί ανετότερα να ασκήσει τα δικαιώματά του, να πουλήσει δηλαδή ακόμη και στους Ιρανούς, χωρίς οι τελευταίοι να χρειάζεται να αγοράσουν ποσοστά από άλλους μετόχους (Δημόσιο).

Από την άλλη, ας μη διαφεύγει ότι η συμμετοχή της Paneuropean στο μ.κ. των ΕΛ.ΠΕ. έγινε σε τιμές διπλάσιες έως υπερδιπλάσιες από τις σημερινές.

Χθες η τιμή της μετοχής ήταν 3,78 ευρώ με άνοδο 4,42% (πέρυσι ίδιες μέρες ήταν 5,60 ευρώ) και η κεφαλαιοποίηση ούτε καν 1,2 δισ. ευρώ.

Και αυτό για εταιρεία με τέσσερα διυλιστήρια, με τους μεγαλύτερους αποθηκευτικούς χώρους στην περιοχή, με μερίδιο 30% της ελληνικής αγοράς λιανικής και με παρουσία σε έξι χώρες εκτός της Ελλάδας.

Άρα μπορεί να πει κανείς ότι, ασχέτως της χαμηλής αποτίμησης των εταιρειών του κλάδου σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ίσως η συγκυρία να χαρακτηρίζεται θετική για τον όμιλο Λάτση να αγοράσει φθηνά, ώστε στο άμεσο μέλλον να πετύχει ένα υποφερτό μουαγιέν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v