Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μαιευτήριο Ρέα: Πιέζουν ίδια κεφάλαια και δανεισμός

Κάτω από το 50% του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου παρέμειναν στο τέλος του 2015 τα ίδια κεφάλαια. Νέο επιχειρηματικό σχέδιο με στόχο την ενίσχυση κερδοφορίας και καθαρής θέσης. Τα πρώτα αποτελέσματα και η πρόκληση της αναχρηματοδότησης του δανεισμού.

Μαιευτήριο Ρέα: Πιέζουν ίδια κεφάλαια και δανεισμός

Κάτω από το 50% του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου παρέμειναν τα ίδια κεφάλαια της μαιευτικής, γυναικολογικής, χειρουργικής και θεραπευτικής κλινικής Ρέα στο τέλος του 2015, παρά την αξιοσημείωτη βελτίωση της κερδοφορίας.

Η εταιρεία που ανέγειρε και λειτουργεί τα τελευταία χρόνια την πρώτη μαιευτική κλινική στα Ν. Προάστια της Αθήνας έκλεισε την οικονομική χρήση 2015 με συνολικά ίδια κεφάλαια 26,3 εκατ. ευρώ, ενώ το καταβεβλημένο μετοχικό της κεφάλαιο ανέρχεται σε 54,7 εκατ. ευρώ.

Έτσι, συντρέχουν οι προϋποθέσεις εφαρμογής του άρθρου 47 του νόμου 2190/1920 που προβλέπουν τη δρομολόγηση ενεργειών κεφαλαιακής ενίσχυσης.

Σημειώνεται ότι το πρόβλημα υπήρχε ήδη από το τέλος της χρήσης 2013 και η διοίκηση του Ρέα προκειμένου να το αντιμετωπίσει έχει εκπονήσει, όπως αναφέρεται στην οικονομική κατάσταση χρήσης 2015, επιχειρηματικό σχέδιο, βάσει του οποίου «αναμένεται προοδευτικά αποκατάσταση των ιδίων κεφαλαίων». Η αποκατάσταση θα διενεργηθεί, όπως αναφέρεται, μέσω της θετικής εξέλιξης των αποτελεσμάτων της κλινικής.

Τα πρώτα απτά δείγματα δόθηκαν το 2015, με μείωση στα κόστη διάθεσης και διοίκησης, η οποία σε συνδυασμό με την αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 7,17% (32,2 από 30 εκατ. ευρώ) οδήγησε στη βελτίωση των κερδών προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) στα 9 εκατ. ευρώ έναντι 6,25 εκατ. ευρώ το 2014. Τα καθαρά μετά από φόρους κέρδη ανήλθαν σε 5 εκατ. ευρώ από 0,5 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρονιά.

Το σχέδιο της διοίκησης περιλαμβάνει επίσης επέκταση των εργασιών γενικής κλινικής. Τον Απρίλιο του 2016 η εταιρεία παρέλαβε την τροποποίηση της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας που απέκτησε το 2014 και προβλέπει τη µεταστέγαση της καθώς και την δηµιουργία νέων νοσηλευτικών τµηµάτων, ειδικών µονάδων εργαστηρίων και τµήµατος µαίευσης.

Η δεύτερη μεγάλη πρόκληση που καλείται να αντιμετωπίσει η διοίκηση του Ρέα είναι η αναχρηματοδότηση του συνόλου του δανεισμού της ο οποίος λήγει εντός της επόμενης πενταετίας. Η εταιρεία βρίσκεται σε συζητήσεις με την Πειραιώς, που αποτελεί τη βασική πιστώτρια τράπεζα της Ρέα και διατυπώνεται η εκτίμηση ότι θα ολοκληρωθεί εντός της τρέχουσας χρονιάς.

Η εταιρεία στο τέλος του 2015 εμφάνιζε μακροπρόθεσμο δανεισμό ύψους 58,18 εκατ. ευρώ και βραχυπρόθεσμα δάνεια 3 εκατ. ευρώ με ταμειακά διαθέσιμα μόλις 802 χιλ ευρώ. Τα EBITDA ανήλθαν στα 9 εκατ. ευρώ με αποτέλεσμα ο καθαρός δανεισμός να ανέρχεται σε 6,7 φορές τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων της χρήσης 2015.

Ο κυριότερος στόχος της διοίκησης για το 2016 είναι η περαιτέρω βελτίωση της ρευστότητας της και των αποτελεσµάτων της, µέσα από την στοχευµένη ανάπτυξη νέων κερδοφόρων υπηρεσιών, την περαιτέρω βελτίωση των λειτουργικών της αποτελεσµάτων και την σύναψη συµφωνιών νέων συνεργασιών.

Πάντως, παρά τα περιορισμένα ταμειακά διαθέσιμα η Ρέα αγόρασε εντός του 2015 εισηγμένες στο Χ.Α. μετοχές που αποτιμούνταν στο τέλος του έτους στα 1,85 εκατ. ευρώ. Το ποσό που δαπανήθηκε για την αγορά τίτλων δεν αναφέρεται.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v