Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πειραιώς: Γιατί μειώθηκαν τα ΝPLs

Με ρυθμό 2% θα τρέξει η ελληνική οικονομία το επόμενο έτος προέβλεψε η διοίκηση της Πειραιώς κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης. Πού οφείλεται η μείωση των κόκκινων δανείων. Αμεσα θα προχωρήσουν οι αλλαγές στη διοίκηση.

Πειραιώς: Γιατί μειώθηκαν τα ΝPLs

Η μείωση των NPLs οφείλεται, όπως τόνισαν τα υψηλόβαθμα στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς στους αναλυτές κατά τη διάρκεια του conference call, αφενός στο νέο πλαίσιο που έχει δημιουργηθεί με την νέα νομοθεσία όσον αφορά τα κόκκινα δάνεια, αφετέρου στην στρατηγική επιλογή της τράπεζας να προχωρά πλέον σε μακροχρόνιες ρυθμίσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων.

«Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να διατηρήσουμε την τάση αυτή και τα επόμενα τρίμηνα», ανέφεραν τα στελέχη.

Επεσήμαναν, μάλιστα, ότι η μείωση προήλθε από εσωτερική διαχείριση των χαρτοφυλακίων και πως η ενίσχυση των δράσεων μέσων της εφαρμογής και άλλων τρόπων αντιμετώπισης, όπως η ανάθεση της διαχείρισης κόκκινων δανείων αλλά και οι στοχευμένες πωλήσεις θα οδηγήσουν στην επίτευξη του στρατηγικού στόχου μείωσης των κόκκινων δανείων. Όσο για τους στόχους που συζητούν με τις εποπτικές αρχές τόνισαν ότι θα είναι έτοιμοι εντός του Σεπτεμβρίου.

Αμεσα οι αλλαγές στη διοίκηση

Η νέα διοίκηση της Πειραιώς και συγκεκριμένα η επιλογή του νέου προέδρου και του νέου διευθύνοντος συμβούλου αναμένεται, όπως τόνισαν, να γίνει γρήγορα. Στην ερώτηση αν θα αλλάξει η στρατηγική της τράπεζας υπογράμμισαν ότι δεν αναμένεται κάτι τέτοιο.

Καταθέσεις

Στο μέτωπο των καταθέσεων επεσήμαναν ότι δεν υπάρχει περίπτωση όξυνσης του ανταγωνισμού μέσα από την προσφορά υψηλών επιτοκίων και αυτό διότι οι τέσσερις τράπεζες έχουν δεσμευθεί στα πλάνα αναδιάρθρωσης να προχωρούν σε μείωση του κόστους των καταθέσεων.

Αναδιαρθρώσεις

Οι αναδιαρθρώσεις δανείων στην πλειοψηφία τους δεν αφορούν μείωση των επιτοκίων παρά μόνο βελτίωση του ύψους πληρωμής όσον αφορά τις δόσεις όπως και επιμήκυνση της διάρκειας του δανείου. Σύμφωνα με τα στελέχη της τράπεζας αλλαγή τους επιτοκίου γίνεται κυρίως στις βραχυπρόθεσμες και όχι στις μεσοπρόθεσμες ρυθμίσεις.

ΑΕΠ

Εκτίμησαν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα κινηθεί στο 2% το 2017 ενώ υπογράμμισαν ότι τα ρίσκα για την ελληνική οικονομία δεν έχουν εξαλειφθεί. Βαρόμετρο που θα κρίνει την πορεία είναι οι ιδιωτικοποιήσεις και οι μεταρρυθμίσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v