Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μαρινόπουλος: Εξαιρούνται από το «κούρεμα» οι εκμισθωτές

Ακέραιες θα περάσουν στη νέα εταιρεία οι απαιτήσεις ιδιοκτητών ακινήτων. Στο τραπέζι η μείωση των μισθωμάτων. Οι απαιτήσεις και η έκθεση που έχουν οι Εθνική Πανγαία και Grivalia στη Μαρινόπουλος .

Μαρινόπουλος: Εξαιρούνται από το «κούρεμα» οι εκμισθωτές

Ακέραιες θα μεταφερθούν στη νέα εταιρεία οι απαιτήσεις των εκμισθωτών της Μαρινόπουλος, σύμφωνα με όσα προβλέπει το σχέδιο διάσωσης, το οποίο καλούνται να συμφωνήσουν και να υπογράψουν σήμερα οι πιστώτριες τράπεζες με τη Σκλαβενίτης.

Με βάση το σχέδιο, οι απαιτήσεις των ιδιοκτητών ακινήτων, τα οποία μισθώνονται στη Μαρινόπουλος, δεν πρόκειται να υποστούν «κούρεμα». Ως αντιστάθμισμα, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να δεχθούν μείωση ενοικίων, το ύψος της οποίας δεν έχει προς το παρόν γίνει γνωστό.

Το θέμα ενδιαφέρει ιδιαίτερα τις δύο μεγάλες Ανώνυμες Εταιρείες Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας της χώρας, Εθνική Πανγαία και Grivalia, οι οποίες αφενός έχουν απαιτήσεις από ενοίκια, αφετέρου τα έσοδα από τα μισθώματα της Μαρινόπουλος αποτελούν υπολογίσιμο μέρος των ετησιοποιημένων συνολικών εσόδων τους.

Όπως προκύπτει από δημοσιευμένα έγγραφα των ΑΕΕΑΠ, η Carrefour Μαρινόπουλος αποτελεί τον τέταρτο μεγαλύτερο μισθωτή της Εθνική Πανγαία (σ.σ. στοιχεία 30.6.2015) και τον πέμπτο μεγαλύτερο της Grivalia.

Ειδικότερα, η Εθνική Πανγαία εισπράττει από την αλυσίδα super market έσοδα από μισθώματα που αντιστοιχούσαν στις 30.6.2015 στο 7,8% των ετησιοποιημένων συνολικών εισοδημάτων της από την παραπάνω πηγή. Το αντίστοιχο ποσοστό για την Grivalia ανέρχεται σε περίπου 8%, με βάση την τελευταία παρουσίαση που είχε αναρτημένη στην ιστοσελίδα της.

Με βάση τις ανακοινώσεις των ίδιων, μετά τη λήψη προσωρινών μέτρων προστασίας από τη Μαρινόπουλος, η Πανγαία είχε απαιτήσεις από ενοίκια ύψους 7,8 εκατ. ευρώ ενώ η Grivalia είχε 4 εκατ. ευρώ.

Η μεγαλύτερη έκθεση της Grivalia στην Carrefour Μαρινόπουλος αφορά στο συγκρότημα αποθηκών και ψυγείων που εκμισθώνει ή υπεκμισθώνει η αλυσίδα super market στα Οινόφυτα.

Για τις μεν ψυκτικές αποθήκες, η σύμβαση ενοικίασης λήγει τον Νοέμβριο του 2024 και έχει καθαρό ετησιοποιημένο μίσθωμα περίπου 1,29 εκατ. ευρώ, για τις δε αποθήκες ξηρού φορτίου, η σύμβαση μίσθωσης λήγει στις 31.7.2022 (σ.σ. εγγυημένη διάρκεια ως την 31η Ιουλίου 2017), με καθαρό ετησιοποιημένο μίσθωμα 1,43 εκατ.

Στους μισθωτές της Grivalia περιλαμβάνονται οι Φαμαρ ΑΒΕ και Marks and Spencer, που αποτελούν εταιρείες συμφερόντων της οικογένειας Μαρινόπουλου. Μάλιστα η Marks and Spencer συνεισφέρει το 2% των ετήσιων εσόδων από μισθώματα της Grivalia.

Η Εθνική Πανγαία έχει εκμισθώσει, με βάση πάντα τα στοιχεία της 30ής Ιουνίου 2015, στην Carrefour Μαρινόπουλος επτά ακίνητα στα οποία λειτουργούν ισάριθμα καταστήματα της αλυσίδας. Πρόκειται για ακίνητα που αγοράσθηκαν το 2014 έναντι 96,1 εκατ. ευρώ.

Τα μεγαλύτερα εξ αυτών είναι το κατάστημα στο εμπορικό κέντρο Avenue (Λ. Κηφισίας στο Μαρούσι), με ετήσιο μίσθωμα 3,77 εκατ., το κατάστημα επί της Εθνικής Οδού Λαρίσης - Τυρνάβου, με ετήσιο μίσθωμα 1,67 εκατ. ευρώ και το κατάστημα στο Ίλιον (Λεωφ. Δημοκρατίας 67Α), με ετήσιο μίσθωμα 1,48 εκατ. ευρώ.

Και τα τρία προναφερθέντα ακίνητα είναι μισθωμένα στη Μαρινόπουλος Α.Ε., δυνάμει σύμβασης που λήγει 24.09.2039. Επίσης η Μαρινόπουλος νοικιάζει από την Εθνική Πανγαία καταστήματα σε Π. Φάληρο, Παράδεισο Αμαρουσίου, Αγρίνιο και Κατερίνη.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v