Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εθνική: Οι στόχοι του προγράμματος εθελουσίας

Οι δεσμεύσεις για αποχώρηση κλιμακωτά τουλάχιστον 2.060 ατόμων ως το τέλος του 2018 και η πρόθεση να επιτευχθεί ο στόχος όσο το δυνατόν νωρίτερα. Πού θα απευθύνεται το πρόγραμμα εθελουσίας. Οι δεσμεύσεις για μείωση δραστηριότητας.

Εθνική: Οι στόχοι του προγράμματος εθελουσίας

Ένα χρόνο νωρίτερα θα υλοποιήσει τη δέσμευση του πλάνου αναδιάρθρωσης για μείωση των εν Ελλάδι λειτουργικών εξόδων του ομίλου σε επίπεδα χαμηλότερα των 960 εκατ. ευρώ η Εθνική Τράπεζα.

Στο α' εξάμηνο της φετινής χρήσης, τα συνολικά λειτουργικά έξοδα ανήλθαν σε 495 εκατ. ευρώ. Η τράπεζα όμως σχεδιάζει πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου, το οποίο θα τρέξει μέσα στους επόμενους μήνες και θα παρέχει κίνητρα τόσο για εργαζόμενους που είναι σε ώριμη συνταξιοδοτική ηλικία, όσο και σε μικρότερες ηλικίες.

Στόχος του προγράμματος είναι να μειωθεί το προσωπικό κατά τουλάχιστον 1.763 άτομα φέτος, ενώ επιθυμητό θα ήταν να αποχωρήσουν περισσότεροι από 2.000 εργαζόμενοι, ώστε να υλοποιηθεί νωρίτερα η δέσμευση του πλάνου αναδιάρθρωσης. Ειδικότερα, η τράπεζα δεσμεύεται να περιορίσει το εν Ελλάδι απασχολούμενο προσωπικό του ομίλου από 12.013 άτομα (σ.σ. στοιχεία τέλος Ιουνίου) σε 10.250 στο τέλος του 2017 και 9.950 στο τέλος του 2018.

Με βάση την παραπάνω δέσμευση, η Εθνική σχημάτισε στο δ' τρίμηνο της χρήσης 2015 πρόβλεψη ύψους 118 εκατ. ευρώ για το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου. Η μείωση του προσωπικού θα οδηγήσει και σε περαιτέρω μείωση των λειτουργικών εξόδων ήδη από τη φετινή χρήση ενώ το πλήρες όφελος θα αποτυπωθεί το 2017. Η Εθνική έχει ήδη καλύψει τη δέσμευση του πλάνου αναδιάρθρωσης για περαιτέρω περιορισμό του δικτύου καταστημάτων της στα 540 ως το τέλος του 2017. Στο τέλος Ιουνίου, η τράπεζα διέθετε 524 καταστήματα.

Επίσης, έχει ήδη επιτύχει περιορισμό του κόστους καταθέσεων στην Ελλάδα, που συνάδει με τις προβλέψεις στο σχέδιο αναδιάρθρωσης, ενώ και ο λόγος δανείων προς καταθέσεις για την εγχώρια δραστηριότητα διαμορφώθηκε στο 90,9%, αισθητά κάτω από τον στόχο για 115% στο τέλος του 2018. Η τράπεζα δεσμεύεται να αποεπενδυθεί από ορισμένες εγχώριες μη τραπεζικές δραστηριότητες (Εθνική Ασφαλιστική ως το τέλος του 2017) και να μειώσει το κόστος καταθέσεων, δέσμευση που υλοποιείται ήδη σύμφωνα με το πλάνο.

Όσον αφορά στις δραστηριότητες εξωτερικού, η Εθνική δεσμεύεται να περιορίσει περαιτέρω την παρουσία της με πωλήσεις θυγατρικών και κλείσιμο καταστημάτων. Η ΕΤΕ θα προχωρήσει και στη μείωση των επενδύσεων σε μετοχές, ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης και υβριδικά ομόλογα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v