Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γενική Εμπορίου: Μείωση κερδών στο εξάμηνο

Παρά την αρνητική διαμόρφωση του αποτελέσματος στο πρώτο μισό της χρήσης συγκριτικά με εκείνο της προηγούμενης, η διοίκηση εκτιμά θετικά την συνεχιζόμενη διαχρονικά επίτευξη κερδοφόρων αποτελεσμάτων από τις εταιρίες του ομίλου.

Γενική Εμπορίου: Μείωση κερδών στο εξάμηνο

Σε περιορισμένη υποχώρηση πωλήσεων και καθαρών κερδών υποχρεώθηκε κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο η Γενική Εμπορίου και Βιομηχανίας, η οποία δραστηριοποιείται στο χώρο του επαγγελματικού υδραυλικού εξοπλισμού.

Ειδικότερα:

• Ο κύκλος εργασιών υποχώρησε από τα 12,1 στα 11,2 εκατ. ευρώ.
• Τα μικτά κέρδη μειώθηκαν από τα 3 στα 2,57 εκατ. ευρώ.
• Τα προ φόρων αποτελέσματα υποχώρησαν από τα 731 στα 500 χιλ. ευρώ.
• Και τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 325 χιλ. έναντι 442 χιλ. κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Από την άλλη πλευρά ωστόσο, αξιοσημείωτη είναι η νέα επίτευξη υψηλών θετικών λειτουργικών ταμειακών ροών (1,64 εκατ.), η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του καθαρού δανεισμού του Ομίλου μόλις στις 750 χιλ. ευρώ. Επίσης, πρόσφατα ο Όμιλος σύναψε με την Eurobank τετραετές ομολογιακό δάνειο ύψους 700 χιλ. ευρώ, περιορίζοντας ακόμη περισσότερο το κόστος χρηματοδότησής του.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της εισηγμένης, «παρά την αρνητική διαμόρφωση του αποτελέσματος στο πρώτο μισό της χρήσης συγκριτικά με εκείνο της προηγούμενης, η διοίκηση εκτιμά θετικά την συνεχιζόμενη διαχρονικά επίτευξη κερδοφόρων αποτελεσμάτων από τις εταιρίες του ομίλου, την συνεχιζόμενη κεφαλαιουχική τους ενδυνάμωση, την διατήρηση της μέσης χορηγούμενης πίστωσης προς τους πελάτες του ομίλου (ανήλθε σε 120 ημέρες έναντι 129 το 2015) και περαιτέρω την διατήρηση της μέσης κυκλοφοριακής ταχύτητας των αποθεμάτων του ομίλου (230 ημέρες έναντι 227 το 2015).  Εξίσου ενθαρρυντικά κρίνονται και τα μηνύματα από το μέτωπο των επισφαλειών στο πρώτο μισό της τρέχουσας χρήσης.

Παρά ταύτα το ρευστό και επικίνδυνο κλίμα της αγοράς επιβάλλει την περαιτέρω θωράκιση των εταιριών του ομίλου έναντι του πιστωτικού κινδύνου, μέσω της ορθολογικότερης χορήγησης πιστώσεων και περιορισμού του χρόνου πίστωσης σε πελάτες με εμφανή δείγματα κινδύνου.

Επίσης, στα πλαίσια διατήρησης και επέκτασης των μέχρι σήμερα κεκτημένων, η διοίκηση του ομίλου αποσκοπεί στην περαιτέρω συγκράτηση των λειτουργικών δαπανών, στην θωράκιση των εταιριών του ομίλου από κινδύνους που προκαλούν ζημιογόνα αποτελέσματα και αρνητικές ταμειακές ροές και στον περιορισμό του χρηματοοικονομικού κόστους, για την περαιτέρω εξυγίανση και ενίσχυση της κεφαλαιουχικής τους διάρθρωσης μέσω του περιορισμού των υποχρεώσεων, κυρίως των τραπεζικών με στόχο την επιπλέον βελτίωση της σχέσης ιδίων προς ξένα κεφάλαια.

Στο μέτωπο της διατήρησης και επαύξησης του κύκλου εργασιών των εταιριών του ομίλου, στο χωρίς ορίζοντα πλεύσης πεδίο της εγχώριας αγοράς, η διοίκηση πέραν των επιδιώξεών της για την ικανοποίηση των πλέον απαιτητικών ζητήσεων της πελατειακής της βάσης, εντείνει τις προσπάθειές της για την συμμετοχή των εταιριών του ομίλου στα ελάχιστα μεγάλα ιδιωτικά ή δημόσια έργα, εντός και εκτός Ελλάδος. Η τελική έκβαση των προσπαθειών της διοίκησης φαντάζει θετική με τα μέχρι σήμερα επιτευχθέντα μεγέθη στο διανυθέν διάστημα του δεύτερου μισού της χρήσης».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v